Annonce
Guldborgsund

Lokale oddere har fået nye hængebroer

Her ses en af de to nye faunapassager, som er sat ud i Flintinge/Sakskøbing å-systemet for at beskytte de lokale oddere fra trafikken. På billedet er det den nye flydende gangbro under motorvejsbroen, som kan skimtes fra Stadionvej, hvor der i øvrigt endnu ikke er skabt en faunapassage, som i øjeblikket vurderes at blive for dyr på grund af helt særlige forhold lige netop under Stadionvej. Privatfoto
Det kræver særlige faunapassager at trafiksikre i forhold til de sjældne oddere, som der helt sikkert stadig er mindst to af i det østlollandske landskab. Der kan også være flere, men det må vi stadig vente med at blive klogere på, indtil der foreligger en længe ventet odder-rapport med baggrund i de to indleverede trafikdræbte Sakskøbing-oddere, som for mere end halvandet år siden blev sendt til Århus Universitet og her grundige DNA-undersøgelser.

SAKSKØBING: Den eller de er der stadig. Så langt så godt, hvad angår den aktuelle odder-situation omkring Flintinge/Sakskøbing å-systemet, hvor der nu også er skabt specielle odderpassager. Men hvor mange oddere, og om der er tale om mere end én han, er spørgsmål, som stadig - om ikke blæser i vinden over Sakskøbing Å, så i hvert fald driver og flyder rundt i det skjulte under overfladen.

Sådan lyder status fortsat omkring de lokale oddere, hvis man spørger biolog og chefkonsulent Anita Pedersen fra Center for Teknik & Miljø i Guldborgsund Kommune. Men der er mere end én odder, det er sikkert.

- Og mere kan jeg ikke få at vide fra den forsker på Århus Universitet, som sammen med andre forskere stadig arbejder på at få offentliggjort data omkring de oddere, der er fundet og registreret omkring Flintinge/Sakskøbing å-systemet, fortæller Anita Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rundt til 21 broer

Som indledningsnævnt er der - på trods af manglende overblik i forhold til det eksakte antal af lokale eksemplarer af et af Danmarks største, sjældne og sky rovpattedyr - nu sat gang i kommunale tiltag for at bibeholde eller måske ligefrem bygge på det eksisterende antal lokale oddere.

- Vi har været rundt til 21 broer omkring Flintinge/Sakskøbing å-systemet, hvor vi har vurderet, hvor de lokale oddere kan have brug for at passere. Det er jo sådan, at oddere ikke så gerne vil have våde fødder, når de skal passere under eksempelvis en bro eller gennem en tunnel. Derfor vælger de at gå op på land og gå hen over den eksisterende vej det pågældende sted, og så er det, at de er i fare for at blive påkørt i trafikken. Men så er det godt, at vi nu har sat gang i en proces med at opsætte specielle faunapassager for odderne, forklarer Anita Pedersen.

Vi har været rundt til 21 broer omkring Flintinge/Sakskøbing å-systemet, hvor vi har vurderet, hvor de lokale oddere kan have brug for at passere.

Biolog og chefkonsulent Anita Pedersen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Syv udvalgte steder

Som tidligere omtalt i avisen er der for nylig sat nye odder-skilte op en håndfuld steder, og nu er der så udvalgt syv af de 21 førnævnte steder med broer, der skal have en særlig faunapassage i forbindelse med de lokale odderes færden i sikker afstand af forbikørende biler.

- Det er kun to steder ud af de syv, der indtil videre har fået den her særlige faunapassage, som hænger i kæder under en bro og kan hæve og sænke sig med vandet uden at forstyrre vandbevægelserne. Det er en flydende gangbro, som er bygget af kommunens folk ud fra tegninger og anvisninger fra Vejdirektoratet samt andre kommuner, hvor man allerede har gjort lignende tiltag for at sikre en lokale odderbestand, forklarer Anita Pedersen.

Det er kun to steder ud af de syv, der indtil videre har fået den her særlige faunapassage, som hænger i kæder under en bro og kan hæve og sænke sig med vandet uden at forstyrre vandbevægelserne.

Biolog og chefkonsulent Anita Pedersen

I Guldborgsund Kommune har man dermed valgt at kopiere en løsning anvendt i flere andre kommuner i forhold til at trafiksikre de lokale oddere, der jo er en af de såkaldte bilag fire-arter, som er beskyttet efter og omfattet af EU's naturbeskyttelsesdirektiver.

Pengene til faunapassagerne hentes i øvrigt fra kommunens biodiversitetspulje, som er på to millioner kroner årligt i både 2022, 2023 og 2024. Anita Pedersen vurderer den øgede odder-skiltning samt de nyligt konstruerede faunapassager til at kunne rummes inden for et budget på 30.000 kroner i alt.

Det var omkring broen ved Stadionvej, der i sin tid blev fundet to trafikdræbte oddere. Her er der endnu ikke skabt en faunapassage, da den vurderes at være meget dyr. Det skyldes en nødvendig underboring under Stadionvej med tilhørende højvandsklap, og her er Anita Pedersen allerede med to fondsansøgninger i gang med at rejse de nødvendige midler til lige netop denne løsning, som er på et helt andet udgiftsniveau end de to nyligt etablerede faunapassager i lærketræ.

  • Her ses en af de to nye faunapassager, som er sat ud i Flintinge/Sakskøbing å-systemet for at beskytte de lokale oddere fra trafikken. På billedet er det den nye flydende gangbro under motorvejsbroen, som kan skimtes fra Stadionvej, hvor der i øvrigt endnu ikke er skabt en faunapassage, som i øjeblikket vurderes at blive for dyr på grund af helt særlige forhold lige netop under Stadionvej. Privatfoto
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier