Annonce
Guldborgsund

NABOER: KOMMUNE NEDTONER KRITISKE SPØRGSMÅL

Naboer og beboere i sygehuskvarteret har igennem høringssvar ikke taget godt imod Guldborgsund Kommunes forslag om at etablere 76 boliger på fire og fem etager på det gamle erhvervsareal mellem H.P. Jensensgade og Kystvej. Nøjes man med boliger i to plan, vil det i højere grad følge stilen med de øvrige huse, lyder budskabet. Foto: Anders Knudsen
Naboer undrer sig over, at Guldborgsund Kommune tegner "idyllisk billede" af etagebyggeri i villakvarter og nedtoner kritiske spørgsmål fra borgerne.

NYKØBING: Det er som på reklamerne fra fastfoodgiganten McDonalds. Umiddelbart ser maden appetitlig ud, men den snaskede burger, der lander på dit bord, er helt anderledes.

Det samme er tilfældet for "H.P. Jensens Hus", der i præsentationen lover mere, end det egentlige byggeprojekt kan holde.

Det mener i hvert fald de cirka 150 naboer, der har enten skrevet eller underskrevet et høringssvar til lokalplan 212.

Annonce

- Når vi læser lokalplan 212, får vi indtryk af, at det er kommunen, der skal sælge det projekterede byggeri. Det er svært at bevare en oplevelse af, at kommunen arbejder for alle borgere i lige høj grad, lyder det fra en nabo.

Krav og regler bliver bøjet og presset over grænsen for, hvad der er tilladt, hvad der rimeligt og hvad der er sund fornuft, for at få lov til at bygge så mange kvadratmeter bolig som overhovedet muligt.

Uddrag af høringssvar

I det hele taget er naboerne forholdsvis enige i deres skepsis mod byggeprojektet.

De mener, at ændringerne er uforenelige med Kommuneplanen 2019-2031, der angiver, at bebyggelse på grunden kan være 8,5 meter i højden og ikke mere.

Det nye projekt vil være 15,5 og 18 meter i højden med fire og fem etager placeret i skel. Og med udragende altaner over fortovet.

- Der er grænser for, hvor hårdt man kan spænde buen, og projektet oser i vores øjne af, at man vil alt for mange ting på alt for lidt plads. Krav og regler bliver bøjet og presset over grænsen for, hvad der er tilladt, hvad der rimeligt og hvad der er sund fornuft, for at få lov til at bygge så mange kvadratmeter bolig som overhovedet muligt.

Vil spolere livskvaliteten

Derudover gør de indsigelser imod, at arealet ikke sælges i offentligt udbud, og at Genforeningsparken med karakter af offentlig adgangsområde fjernes, i og med at det bliver en del af forhaven til et nyt boligområde.

Genforeningsparken er et fredet og offentligt areal, der er særskilt matrikuleret. En advokat undrer sig over, at den alligevel kan inddrages i beregningen af byggeprocenten, der på trods af det greb sniger sig op på 150 procent. Foto: Anders Knudsen
Neergaardsvej, der ellers er en kommunal vej, vil med projektet blive fjernet for at skabe en overgang mellem bebyggelse og park. Foto: Anders Knudsen
Det eneste forskønnende element ved det foreslåede boligprojekt er, at de gamle erhvervslokaler rives ned, mener en advokat i et høringssvar. Foto: Anders Knudsen


Det er jo nærmest de store bygherrer, der bestemmer hvordan byen skal se ud. Kunne man ikke på kommunen selv lave en lokalplan, der tager bare en lille smule hensyn til de beboere, der bor i området i forvejen?

Uddrag af høringssvar

Alle er for udvikling af området, og flere jubler direkte over udsigten til at slippe af med et skæmmende og nedrivningsparat erhvervsareal.

- Men området bør udvikles med respekt for det nuværende område, hvorfor der skal udvikles med byggeri i kategorien åben-lav og/eller tæt-lav, der i udformning og i størrelse passer ind i den eksisterende, omkringliggende bebyggelse, lyder argumentet flere steder.

Fra sit vindue på anden sal kan en kvindelig pensionist og tilflytter nyde udsigten over røde tegltag og forhaver og allerbagerst skimte Guldborgsund, imens hun forsøger ikke at fokusere for meget på de høje bygninger, der bremser for udsynet.

- Det planlagte nybyggeri spolerer godt og grundigt for noget livskvalitet for mig.

Hun tilføjer, at byggeriet uden tvivl vil sikre nogle nye beboere en god udsigt, men at man også kan synes, at bygningen tager udsigten fra andre.

Samtidig vil hun være ked af at miste den lille grønne plet i midten af det hele med Genforeningsstenen til parkering af biler hele vejen rundt.

Genforeningsparken vil miste sit præg af at være "alles", hvis den placeres i forhaven af et nyt boligbyggeri, mener flere naboer. Foto: Anders Knudsen

- Det bliver deres park og ikke vores, lyder det i et andet høringssvar.

Annonce

Bør bygherre lave lokalplan?

Flere er bekymrede for at bo i en kommune, hvor man skubber et problem fra en kommuneplan til en lokalplan, og imens bruger kommuneplanen som køreplan.

For der kører allerede en proces i teknik, klima og miljøudvalget med at lave en ny lokalplan for området.

Imens anerkender Guldborgsund Kommune, at området omkring kommuneplanramme NYKF BE10 primært består af huse i ét og to plan.

- Jeg foreslår hermed Byrådet, at de laver en ændring i kommunalplanen. I den gamle lokalplan er der en max højde på 8,5 meter, det ønsker vi at beholde.

Samtidig bekymrer det parret, at embedsværket eftersigende lader bygherren lave udkastet til lokalplanen.

- På den måde har bygherren overhånd i forhold til embedsværket. Jeg vil opfordre Byrådet til at undersøge, om det er en fornuftig måde at arbejde på.

Annonce

Må fjerne fortovet

Et nabopar mener, at embedsværket mangler at vise en kritisk tilgang til projektet. Blandt andet ser man det som urealistisk at tro, at de indkomststærke personer, man håber at tiltrække til området, kan nøjes med én parkeringsplads per bolig.

Samtidig er man nødt til at fjerne cykelsti og fortov fra H.P. Jensensgade for at gøre plads til skråparkering.

En parkeringsform, der ifølge parret kan være stærkt problematisk på en strækning, som mange børn benytter på vej til skole.

Det eneste logiske ræsonnement, jeg kan se for at opføre dette byggeri, er penge.

Uddrag af høringssvar

Samtidig stiller de spørgsmål ved, om vandforsyningen i området kan håndtere 76 nye boliger. Trykket er allerede lavt, og forsyningen har ikke budget til at renovere det.

Imens mener andre, at man ikke bør kunne nedlægge en offentlig vej med henblik på at gennemføre et privat projekt, samtidig med at man inddrager et offentligt, grønt område til beregning i projektet.

- Ud fra god lighedsprincip i offentlig forvaltning og god forvaltningsskik stiller vi os tvivlende over for lovligheden heraf, lyder det.

Annonce

Handler det kun om penge?

Alt i alt udtrykker flere naboer en oplevelse af, at embedsmændene i kommunen ikke taler borgernes sag.

- Det er jo nærmest de store bygherrer, der bestemmer hvordan byen skal se ud. Kunne man ikke på kommunen selv lave en lokalplan, der tager bare en lille smule hensyn til de beboere, der bor i området i forvejen?

En ung tilflytter fra København havde netop søgt væk fra storbyens larm og tårnhøje kolosser for at finde et mere roligt kvarter i Nykøbing. Et kvarter, som nu er truet.

Han stiller derfor et spørgsmål til politikerne. Hvorfor?

- Hvorfor skal der bygges så højt et lejlighedskompleks i et ellers så lavt kvarter? Byggeriet passer ikke ind i den eksisterende bebyggelse, og det vil i høj grad blive en gene for alle naboer omkring det. Så det kan næppe være for at forskønne området. Det eneste logiske ræsonnement, jeg kan se for at opføre dette byggeri, er penge.

Han mener, at man fra politisk hold bør træde et skridt tilbage og tænke sig om. Hvad kan lokke folk udefra og til Nykøbing og Guldborgsund?

- Jeg tvivler på, at det er høje etageejendomme med dyre lejelejligheder, som nærmest koster det samme i leje som tilsvarende byggerier i København. Men det er selvfølgelig blot en ung tilflytters betragtning. En ung tilflytter, som bestemt vil overveje, om han også fremover skal kalde Nykøbing og Guldborgsund sit hjem, hvis denne plan gennemføres.

Annonce
Lolland

LUFTFORURENING? KOMMUNE KUNNE IKKE LUGTE NOGET PÅ HAVN

Annonce
Annonce
Lolland

BYRÅDSMEDLEM SKIFTER PARTI OG GIVER S ABSOLUT FLERTAL

Vejr

OVERGANGEN TIL DECEMBER BYDER IKKE PÅ RIGTIGT VINTERLIGT VEJR

Lolland

- JEG PRØVEDE AT RÅBE OP, MEN JEG BLEV KASTET RUNDT

Guldborgsund

HER KAN DU SNART HENTE SUSHI

Håndbold

USKARPE NFH TABTE TIL ODENSE

Juletid

DET ER STADIG MULIGT AT SKAFFE JULEANDEN

Guldborgsund

KRIG OG KLIMAKRISE ER EN DEL AF PRISBELØNNET LOLLIKS HVERDAG

Lolland

JULEHJÆLP: REKORD-DONATION TIL REKORDMANGE ANSØGERE

Guldborgsund

PRIVATSKOLE GODKENDT AF MINISTERIUM

Guldborgsund

AMBITIØS UDVIKLINGSPLAN ER KLAR FOR FÆRGEHAVN

Håndbold

EM-MEDALJETAGERE STILLER OP I NÆSTVED, NÅR SÆSON GENOPTAGES

Erhverv

BUTIKKER FIK OVERRASKENDE TRAVLR PÅ BLACK FRIDAY

Lolland

LOKAL FORFATTER BEGÅR LOLLANDSK FORBRYDERALBUM

Guldborgsund

UNDERBUKSER OG SUND SKEPSIS KAN BESKYTTE MOD IT-SVINDEL

Lolland

TILFREDSE TRODS MINDRE INDTJENING

Lolland

HVEM SKAL VÆRE ÅRETS Ø 2023?

Annonce
Lolland

HVORDAN SER FREMTIDENS SKOLE UD?

Lolland

- UDVIKLINGEN SKAL KUNNE LØFTE NAKSKOV SOM ET STED AT BO OG BESØGE

Guldborgsund

FORENING HAR AMBITIONER FOR SÆRLIG MOTORSPORT

Guldborgsund

KOMMUNE GIVER LOV TIL NYT VANDVÆRK

Lolland

SHUBBER GAV KONCERT I 91-ÅRIGE ELSES STUE

Guldborgsund

72 NYE BOLIGER STÅR SNART KLAR

Guldborgsund

NY PLAN FOR KOBBELSØLEJR

Annonce
Annonce