Annonce
Lolland

OMBYGNING AF HAVNEBYGNING SKAL I UDBUD

I anden kvartal af 2024 forventer Nakskov 2030's programdirektør, Tim Jeppesen, at den ombyggede Havnebygning kan indvies. Ved hans side ses byplanlægger Malene F. Borgny. Foto: Jan Knudsen
Der er ved at være styr på, hvad Havnebygningen i Nakskov skal rumme.

NAKSKOV: Efter at Erik Brandt Dam Arkitekter havde vundet konkurrencen om at lave den bedste helhedsplan for Nakskov Inderhavn, har konsulent Johanne Bugge været inde over, hvad der konkret skal ske i Havnebygningen.

- Johanne har talt med dem, der skal være i huset, og andre, der har gode input til, hvad der skal være i bygningen, og har så arbejdet med at beskrive aktiviteter og lave økonomiske beregninger over, om der er et marked i det, fortæller programdirektøren for Nakskov 2030, Tim Jeppesen.

- Og det, det peger i retning af, er, at det bliver Museum Lolland-Falster, kommunen, turistbureauet og en restaurant, der skal huses der. Desuden får Business Lolland-Falster en del af bygningen, da de gerne vil have en større tilstedeværelse i Nakskov, og det bliver konkret ved medarbejder Claus Wede, oplyser Tim Jeppesen.

Annonce

Johanne Bugge prøver at klarlægge, hvor meget plads de forskellige funktioner skal have.

- Men vi ønsker også at skabe en bygning, hvor man deles om kvadratmeterne. Der er blandt andet tale om en sal på 100 kvadratmeter, der kan bruges af museet, men som restauranten også kan bruge ved bryllupper, konfirmationer eller andre større begivenheder - eller som kan lejes eller lånes ud til borgerrettede ting som foredrag eller møder, oplyser Tim Jeppesen.

Genhuses i Klostergade

Arbejdet med at ombygge Havnebygningen bliver udbudt til årsskiftet, og selve arbejdet går i gang i første del af 2023 med en forventet byggeperiode på et år.

Ifølge Tim Jeppesen har såvel Skibs- og Søfartsmuseet og Peter Freuchen Selskabet, der må flytte ud, sagt ja til at blive genhuset i det tidligere bibliotek og senere musikskole i Klostergade. Marineforeningen bliver derimod boende på anden sal i bygningen, som der ikke bliver penge til at gøre noget ved. Medlemmerne får dog en trappelift.

- Ja, de lokaler kommer til at stå som en tidslomme i bygningen, tilføjer byplanlægger i Nakskov 2030 Malene F. Borgny.

Vedrørende Honnørkajen ude foran, der strækker sig fra redningskransen i den ene ende til plantekasserne i den anden ende, forventes det, aktiviteterne inde i det fleksible hus også kan foregå ude.

- Så vi forventer, at restauratøren, som Gustav von Rosen, der har købt Toldboden, skal ansætte, vil bidrage til fællesskabet og understøtte et godt byliv, siger Tim Jeppesen.

Annonce

Brosten og jernbanespor

Erik Brandt Dam Arkitekter ser en plads for sig, der er domineret af mange brosten, men også træer i begge ender. Det er desuden på tale at gøre de gamle jernbanespor synlige. Dog i en udgave, hvor man ikke risikerer at snuble i de hule skinner eller at vælte på cyklen, hvis man kører ned i dem.

- "Skinnerne" vil være lukkede, forklarer Tim Jeppesen, der i øvrigt fortæller, at der indtil videre ikke er planer om at bygge Havnegade om - hvilket er nævnt i Helhedsplanen.

Tirsdag havde Nakskov 2030 dykkere nede for at undersøge tilstanden af det gamle færgeleje ved Honnørkajen.

- Vi er i en proces med Business Lolland-Falster, hvor vi skal skitsere en udviklingsplan for Hestehovedet og Nakskov Fjord, og til efteråret får vi et visionspapir - og færgelejet kan indgå i disse planer, begrunder Tim Jeppesen.

Annonce

30,7 millioner klar

Han tilføjer, at der hele tiden bliver lavet beregninger, og at han tror på, at man kan holde sig indenfor budgettet.

- Jeg blev positivt overrasket vedrørende Axeltorv. Der var prisen ikke stukket af, og for 30,7 millioner kroner, som der er til rådighed ved havnen, kan man altså lave noget flot.

På Museum Lolland-Falster er Kasper Søsted ved at lave et oplæg til, hvad det er, museet vil fortælle i den nye udstilling i Havnebygningen.

- I sidste uge fik vi afklaret, om der bliver opvarmet eller ikke opvarmet, og det er jo vigtigt at vide, når vi har med museumsgenstande at gøre, indskyder han.

- Vi venter at have en plan klar til september, som vi så skal drøfte med projektpartnerne, og et færdigt projekt til nytår, men det står allerede nu klart, at vi skal ud at finde økonomisk hjælp hos andre, for at vi kan realisere det, siger Kasper Søsted.

Han er leder af museets afdeling for kulturhistorie og formidling og oplyser videre, at museet i det hele taget har et ønske om at blive mere synligt i Nakskov.

I Nakskov Havns tidligere oplagsplads skal der indrettes en stor sal med bred anvendelse. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Guldborgsund

350 STILLEDE TIL START: CYKLER FOR MILLIONER RULLEDE FALSTER RUNDT

Annonce
Femø Jazz Festival

PUNKTUM FOR I ÅR - DATOEN ER SAT FOR NÆSTE ÅRS FEMØ JAZZ

Annonce
Forsiden netop nu
Lokal nyt

SKOLEELEVERNE KAN FORVENTE TØRSKOET OG SOLRIG SKOLESTART

Guldborgsund

EJER AF UDPINT BYGNING: - PÅ SIGT KUNNE VI GODT FINDE PÅ AT RENOVERE DET

Lolland

FJORDDAGE MED DET VILDESTE PROGRAM NOGENSINDE

Guldborgsund

FÆLLESKØKKENET DRØMMER OM AT HJÆLPE LOKALE PRODUCENTER VIDERE

Lolland

BORGMESTERVIKAR MED KONTOR I BAGHAVEN

Sport

ANFØRER DUMMEDE SIG I NFC-NEDERLAG

Guldborgsund

TIDLIGERE HOSPITAL SAT TIL SALG

Guldborgsund

SEJLERFORMAND: KOMMUNEN VIRKER TIL AT HAVE IS I MAVEN

Lolland

SKAL SKABE LIV OG GLÆDE FOR ENSOMME KRÆFTRAMTE

Lolland

FULDT HUS PÅ IDRÆTSEFTERSKOLE: HESTE OG 196 ELEVER ER KLAR

Guldborgsund

VIL KLIMASIKRE HAVNEFRONT MED RØDT PLANKEVÆRK

Lolland

SKOLERS STØRSTE ØNSKE: ET ÅR UDEN CORONA-RESTRIKTIONER

Sport

CLAUS JENSEN FRYGTER IKKE VEJLE

Annonce
Guldborgsund

CAFETERIA GENÅBNER SOM RESTAURANT

Guldborgsund

ÅBNE KIRKER ER POPULÆRE: TURISTERNE MYLDRER IND

Istid

DOMMEN ER AFSAGT: TAG TIL MARIELYST ELLER MARIBO FOR AT FÅ DEN BEDSTE IS

Guldborgsund

EFTER OTTE TIMER PÅ SKADESTUEN KØRTE MORTEN HJEM UDEN AT HAVE SET EN LÆGE

Skolestart

POLITIET HOLDER ØJE VED SKOLERNE: - PAS PÅ DE NYE I TRAFIKKEN

Guldborgsund

REGNVAND PLAGER SOMMERHUSEJER: NÅR VAND SKILLER VANDENE

Erhverv

OVERBEVIST OM, AT MEDARBEJDERE FLYTTER MED TIL TREKRONER

Guldborgsund

LOKAL FOLKETINGS-KANDIDAT: - VI STÅR 100 PROCENT FAST PÅ AT VÆLTE REGERINGEN

Annonce
Annonce