Annonce
Lolland

OMBYGNING AF HAVNEBYGNING SKAL I UDBUD

I anden kvartal af 2024 forventer Nakskov 2030's programdirektør, Tim Jeppesen, at den ombyggede Havnebygning kan indvies. Ved hans side ses byplanlægger Malene F. Borgny. Foto: Jan Knudsen
Der er ved at være styr på, hvad Havnebygningen i Nakskov skal rumme.

NAKSKOV: Efter at Erik Brandt Dam Arkitekter havde vundet konkurrencen om at lave den bedste helhedsplan for Nakskov Inderhavn, har konsulent Johanne Bugge været inde over, hvad der konkret skal ske i Havnebygningen.

- Johanne har talt med dem, der skal være i huset, og andre, der har gode input til, hvad der skal være i bygningen, og har så arbejdet med at beskrive aktiviteter og lave økonomiske beregninger over, om der er et marked i det, fortæller programdirektøren for Nakskov 2030, Tim Jeppesen.

- Og det, det peger i retning af, er, at det bliver Museum Lolland-Falster, kommunen, turistbureauet og en restaurant, der skal huses der. Desuden får Business Lolland-Falster en del af bygningen, da de gerne vil have en større tilstedeværelse i Nakskov, og det bliver konkret ved medarbejder Claus Wede, oplyser Tim Jeppesen.

Annonce

Johanne Bugge prøver at klarlægge, hvor meget plads de forskellige funktioner skal have.

- Men vi ønsker også at skabe en bygning, hvor man deles om kvadratmeterne. Der er blandt andet tale om en sal på 100 kvadratmeter, der kan bruges af museet, men som restauranten også kan bruge ved bryllupper, konfirmationer eller andre større begivenheder - eller som kan lejes eller lånes ud til borgerrettede ting som foredrag eller møder, oplyser Tim Jeppesen.

Genhuses i Klostergade

Arbejdet med at ombygge Havnebygningen bliver udbudt til årsskiftet, og selve arbejdet går i gang i første del af 2023 med en forventet byggeperiode på et år.

Ifølge Tim Jeppesen har såvel Skibs- og Søfartsmuseet og Peter Freuchen Selskabet, der må flytte ud, sagt ja til at blive genhuset i det tidligere bibliotek og senere musikskole i Klostergade. Marineforeningen bliver derimod boende på anden sal i bygningen, som der ikke bliver penge til at gøre noget ved. Medlemmerne får dog en trappelift.

- Ja, de lokaler kommer til at stå som en tidslomme i bygningen, tilføjer byplanlægger i Nakskov 2030 Malene F. Borgny.

Vedrørende Honnørkajen ude foran, der strækker sig fra redningskransen i den ene ende til plantekasserne i den anden ende, forventes det, aktiviteterne inde i det fleksible hus også kan foregå ude.

- Så vi forventer, at restauratøren, som Gustav von Rosen, der har købt Toldboden, skal ansætte, vil bidrage til fællesskabet og understøtte et godt byliv, siger Tim Jeppesen.

Annonce

Brosten og jernbanespor

Erik Brandt Dam Arkitekter ser en plads for sig, der er domineret af mange brosten, men også træer i begge ender. Det er desuden på tale at gøre de gamle jernbanespor synlige. Dog i en udgave, hvor man ikke risikerer at snuble i de hule skinner eller at vælte på cyklen, hvis man kører ned i dem.

- "Skinnerne" vil være lukkede, forklarer Tim Jeppesen, der i øvrigt fortæller, at der indtil videre ikke er planer om at bygge Havnegade om - hvilket er nævnt i Helhedsplanen.

Tirsdag havde Nakskov 2030 dykkere nede for at undersøge tilstanden af det gamle færgeleje ved Honnørkajen.

- Vi er i en proces med Business Lolland-Falster, hvor vi skal skitsere en udviklingsplan for Hestehovedet og Nakskov Fjord, og til efteråret får vi et visionspapir - og færgelejet kan indgå i disse planer, begrunder Tim Jeppesen.

Annonce

30,7 millioner klar

Han tilføjer, at der hele tiden bliver lavet beregninger, og at han tror på, at man kan holde sig indenfor budgettet.

- Jeg blev positivt overrasket vedrørende Axeltorv. Der var prisen ikke stukket af, og for 30,7 millioner kroner, som der er til rådighed ved havnen, kan man altså lave noget flot.

På Museum Lolland-Falster er Kasper Søsted ved at lave et oplæg til, hvad det er, museet vil fortælle i den nye udstilling i Havnebygningen.

- I sidste uge fik vi afklaret, om der bliver opvarmet eller ikke opvarmet, og det er jo vigtigt at vide, når vi har med museumsgenstande at gøre, indskyder han.

- Vi venter at have en plan klar til september, som vi så skal drøfte med projektpartnerne, og et færdigt projekt til nytår, men det står allerede nu klart, at vi skal ud at finde økonomisk hjælp hos andre, for at vi kan realisere det, siger Kasper Søsted.

Han er leder af museets afdeling for kulturhistorie og formidling og oplyser videre, at museet i det hele taget har et ønske om at blive mere synligt i Nakskov.

I Nakskov Havns tidligere oplagsplads skal der indrettes en stor sal med bred anvendelse. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lokal nyt

FOLKETIDENDE FÅR NY CHEFREDAKTØR

Annonce
Annonce
Lokal nyt

MARKANT KURSSKIFTE: DR DROPPER DISNEY SJOV

Håndbold

NFH-SPILLER I FAMILIEFEJDE

Femern

FEMERNBYGGERI KOSTER 15,5 MILLIONER OM DAGEN

Lokal nyt

LÆGEVAGTENS TELEFONBØVL LØST

Sport

KAN HAN SLÅ VINGEGAARD OG VIKTOR? LOKAL ATLET NOMINERET TIL STOR HÆDERSPRIS

112

MÅLTE 450 - UDDELTE KUN BØDER

Lolland

SORTERING AF SKRALD FRA APRIL 2023

Lolland

RESTAURANTER KONKURS

Lokal nyt

DONORER FÅR NÆPPE KOMPENSATION

Lolland

SLUT MED HJEMMELAVET HAVREGRØD TIL ÆLDRE

Lolland

OPBAKNING TIL NY HAL

Lolland

REVY FÅR EN SIDSTE ØKONOMISK HÅNDSRÆKNING

Guldborgsund

BORGERMØDE BLIVER AFGØRENDE FOR KLIMA-Ø

Lokal nyt

LOLLAND-FALSTER FÅR NYE DOMMERSPIRER

Håndbold

NFH SMIDER BOMBE: SÆLGER STJERNESPILLER

Guldborgsund

RENÉ CHRISTENSEN ER BLEVET ANSAT

Annonce
Erhverv

PÅ VEJ TIL LOLLAND OG FALSTER: NU ER DE KØBT AF SHELL FOR MILLIARD-BELØB

Indland

VINTERVEJR SENDER ENERGIPRISER PÅ HIMMELFLUGT I DECEMBER

112

EFTER UHELD: VEJ GENÅBNET

Lokal nyt

REGION SJÆLLAND UDVIDER UNDERSØGELSE AF BENAMPUTATIONER

Indland

3,7 FERIEMILLIARDER VENTER BARE PÅ AT BLIVE UDBETALT

Indland

BORGERE KAN IKKE FÅ LOV AT BETALE GÆLD: OMUBUDSMAND GÅR IND I SAGEN

Lolland

NAKSKOV SIKRET REVY IGEN NÆSTE SOMMER

Annonce
Annonce