Annonce
Bolig og livsstil

Opvarmning af boligen

ANNONCE:Der findes i dag mange forskellige opvarmningsformer til boligen. Nogle mere miljøvenlige end andre. Vi har samlet 5 opvarmningsformer, så du kan blive klogere på hvor miljøvenlige de er, og hvor meget de koster.

Fjernvarme

Fjernvarme er den varme, der kommer fra overskudsvarme, som opstår i forbindelse med el- og varmeproduktion på kraftværkerne. Fjernvarmen cirkulerer i et lukket rørsystem fra kræftværkerne og ud til forbrugerne og tilbage igen. 

Fordele: Bor du i et område med tilslutningspligt er fjernvarme en rigtig billig, nem og miljøvenlig løsning. Grunden til at fjernvarme kan gøres så billig skyldes, at der her er tale om overskudsvarme fra diverse el-produktioner.

Ulemper: Ikke alle har adgang til fjernvarme og der findes kun en enkelt leverandør.

Service: Skal efterses hver andet år

Så meget koster det: Det koster ca. 50.000 at anskaffe fjernvarme. Den årlige udgift er typisk 10.000-15.000kr. for et 150 m2 parcelhus med et forbrug på 18,1 MWh.

Oliefyr                      

Et oliefyr brænder olie og bruger varmen derfra til at opvarme brugsvand og vand til boligens radiatorer.

Fordele:  Et oliefyr er rigtigt let at installere og bor du i et hus af ældre dato og som med andre ord er dårlig isoleret, kan oliefyret holde boligen varm, uden at du behøver at energioptimere.

Ulemper: At have et oliefyr er en forholdsvis dyr opvarmningsform, da oliepriserne forventes at stige. Har du i forvejen et oliefyr, og ønsker du at spare, skal du udskifte dit oliefyr jævnligt, da det udover at være mere miljøvenligt også kan spare dig for en lille formue. Det koster selvfølgelig noget at udskifte det gamle oliefyr, men når din investering er tjent ind, vil en familie med et olieforbrug på 2500 kr. om året kunne tjene helt op til 9000 kr. i sparet olie. Bestil billig olie her.

Service: Fyret skal renses en gang årligt og hver femte år skal kedlen efterses.

Så meget koster det:  Et oliefyr bruger typisk 1900-2700 liter olie årligt på at opvarme et almindeligt parcelhus, hvilket giver en pris på 21.900-24.900 kr. Prisen kan dog variere meget, da det afhænger af, om fyret er nyt eller gammelt. Læs mere om priserne her.

Træpillefyr

Et træpillefyr fungerer i princippet ligesom et oliefyr. I stedet for olie fyrer man blot med træpiller lavet af sammenpressede træspåner og savsmuld.

Fordele:  Træpiller er et godt og miljøvenligt alternativ til fossile brændstoffer som f.eks. olie, gas, kul osv. da træpiller er CO2-neutrale. Typisk kan du spare mindst halvdelen af dine varmeudgifter ved at vælge et træpillefyr.

Ulemper: Selvom et træpillefyr ikke kræver megen pasning, er der alligevel mere arbejde end med et naturgas- eller oliefyr. Du skal fylde pillefyret med træpiller ca. 1 gang om ugen og tilmed rense pillefyret en gang om ugen.

Service: Skal efterses årligt

Så meget koster det:  Et pillefyr koster typisk 45.000-80.000kr. inkl. moms og installation. Prisen afhænger selvfølgelig af husets størrelse, og hvor godt det er isoleret. Den årlige udgift er ca. 6.850 kr. for et 150 m2 parcelhus med et forbrug på 3.800 kg træpiller.

Naturgas

Naturgas kommer ind fra Nordsøen og løber igennem et gas-net ud til forbrugernes gasfyr. Gassen antændes og afbrændingen opvarmer brugsvand, som sendes ud til varmevandbeholderen og samtlige radiatorer.

Fordele: Du skåner miljøet og reducerer CO2 udslip, samtidigt med at du sparer 50 % på varmeregningen.

Ulemper: Ikke alle hustande kan få naturgas installeret, da det kræver, at du har en naturgasledning i nærheden af din bolig. Derudover kan der være risiko for gas- og kulilteudslip

Service: Hvert 3. år

Så meget koster det:  30.000-50.000 kr. inkl. installation og udskiftning af det gamle oliefyr. Den årlige udgift er typisk på 15.000 kr. for et 150 m2 parcelhus med et forbrug på 1.700 kubikmeter.

Jordvarme

Et jordvarmeanlæg består af en varmepumpe og en jordslange, som udnytter solens varme. Jordslangerne graves ned i jorden og jo længere nede de er, jo mere varme og energi kan der trækkes ud af jorden.

Fordele: Jordvarme er både billigt, miljøvenligt og meget driftsikkert. Samtidigt fremsikrer du din bolig med jordvarme.

Ulemper: Kræver stort jordareal. Det er tilmed dyrt og omfattende at installere.

Service: Kræver årligt serviceeftersyn

Så meget koster det:  For et parcelhus på 150 m2 koster det ca. 120.000kr. Det årlige forbrug ligger ca. på 8.200 kr. med et forbrug på 5.300 kWh.

Er du i tvivl, om hvilken opvarmningsform du skal vælge? Spørg energitjenesten til råds. De hjælper dig med at få styr på dit energiforbrug ved at lave et energitjek af din bolig.

 

 

 

 

 

 

 

Annonce
Annonce
112

STJAL OPVASKEMASKINE

Annonce
Lolland

- JEG ER KLART BLEVET BEDRE TIL AT HOLDE FOKUS

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

- STEMMEN ÆNDRER SIG, NÅR MAN BLIVER ÆLDRE

Lolland

FOLK STRØMMEDE TIL LILLE LANDSBY

112

RENDEGRAVER RAMTE BRO OVER MOTORVEJ

Guldborgsund

ET SKUD OPTIMISME TIL KULTURNAT

Lolland

- JEG ER BLEVET BUDT INDENFOR I HJEMMENE

Femern

POSITIVE NABOER PÅ VISIT HOS STOR MASTODONT

Udland

MENNESKEPYRAMIDER ER TILBAGE EFTER CORONA

112

STJAL ESPRESSOMASKINE

Uddannelse

NY AFTALE SKAL ØGE MULIGHEDER FOR UNGE UDEN UDDANNELSE

Guldborgsund

HUSKUNSTNERE HÅBER PÅ FORLÆNGELSE

Indland

KOFOD EFTER MØDE MED AMBASSADØR: RUSSISK ADFÆRD FORDØMMES STADIG

Guldborgsund

HETERONORMATIV GRIS OG SOLCELLER I TAGSTEN

Indland

DET STORE OPGØR MED FORTIDENS KEMISYNDER ER I GANG

Annonce
112

STJAL 300 LITER DIESEL

Udland

ALLE I RUSLANDS UNDERHUS STEMMER FOR ANNEKTERING

Guldborgsund

100 BIOGRAFÅR SKAL FEJRES

Udland

KIM KARDASHIAN FÅR BØDE FOR KRYPTO-REKLAME

112

TØMTE PULVERSLUKKER UNDER INDBRUD

Gaslækager

ØDELAGT NORD STREAM 2-RØRLEDNING LÆKKER FORTSAT GAS

112

SINDSSYG OG UDVIST IRAKER FÅR LOV TIL AT REJSE IND I DANMARK IGEN

Lolland

PLANER OM RESTAURANT PÅ SKOLE I HØRING

Annonce
Annonce