Annonce
Guldborgsund

HÅBER AT SLIPPE AF MED MILLIONGÆLD

Folketidende fortalte 26. og 28. oktober om Sofie Amalie Øster Jensen, der er blevet dømt til at betale 2,6 millioner kroner til staten. En gæld, hun formentlig aldrig vil kunne betale. Foto: David Arnholm
Med hjælp fra Bisiddernetværket Guldborgsund søger Sofie Amalie Øster Jensen om at få reduceret eller slettet sin gæld på 2,6 millioner kroner til staten.

NYKØBING: Det berørte Gunnar Mikkelsen fra Bisiddernetværket Guldborgsund, da han i Folketidende 26. og 28. oktober læste historien om Sofie Amalie Øster Jensen. Ved Retten i Nykøbing var hun blevet dømt til at betale 2,6 millioner kroner i erstatning til staten på grund af en 11 år gammel sag.

Som 16-årig havde hun på et tidspunkt, hvor hun var anbragt og utilregnelig på grund af sindssygdom, sparket og truet en lærer, som efterfølgende gik psykisk ned og mistede sin arbejdsevne. Staten udbetalte erstatning til læreren, men da hendes tabte erhvervsevne efter rettens mening er Sofie Amalie Øster Jensens skyld, kræver staten nu, at hun betaler udgifterne.

Og med sagsomkostninger, renter og så videre er gælden altså løbet op i 2,6 millioner kroner. Den gæld kan hun næppe betale, og Gunnar Mikkelsen - der er uddannet statsautoriseret revisor - annoncerede i et læserbrev i avisen, at han gerne ville hjælpe hende med at søge om gældssanering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kontaktede Sofie Amalie Øster Jensen, som tog imod hans tilbud om hjælp, og siden har han brugt ganske mange timer på at sætte sig ind i sagen og i reglerne på området. Det har resulteret i et 30 sider langt brev, som han med hendes velsignelse har sendt til Civilstyrelsen.

I brevet anmoder han om, at der bliver indgået en frivillig akkord om at reducere kravet til et beløb, hun har mulighed for at betale, eller helt at slette gælden. Staten lægger nemlig otte procent oveni den gældende rente, og på den baggrund anslår han, at renteudgiften alene vil være på omkring en kvart million kroner om året.

Fremmer ikke tillid

I brevet skriver han:

”Selv med et månedligt afdrag på 5.000 kroner vil gælden ikke kunne være afviklet de næste 40 år. Og afdragets størrelse - 60.000 kroner per år - dækker på ingen måde størrelsen af de årligt tilskrevne renter, der formentlig vil være mindst fire gange højere.”

Retten har da også konkluderet, at Sofie Amalie Øster Jensen næppe vil kunne betale. Men politiet, som i første omgang har stået for at udbetale erstatningen til læreren, har tidligere vurderet, at der ikke var grundlag for at nedsætte kravet mod Sofie Amalie Øster Jensen. I den forbindelse lagde politiet vægt på oplysninger fra Skat om hendes økonomiske forhold.

Men den vurdering går Gunnar Mikkelsen i rette med, for Sofie Amalie Øster Jensen har hverken formue eller en stor indtægt.

”Det må anses som endog særdeles tvivlsomt om den pågældende person, der har truffet afgørelsen hos politiet, kan anses for kompetent, henset til foreliggende oplysninger hos Skat om Sofie Amalies økonomiske forhold sammenholdt med erstatningsbeløbets størrelse. Det er næppe en afgørelse, der fremmer tilliden til retssystemet”, skriver han og udpensler problemet:

”Resten af livet vil Sofie Amalies dom hænge over hovedet på hende, medmindre der tilvejebringes en ordning. Gælden er så astronomisk stor, at det er vanskeligt overhovedet at se noget perspektiv i, at Retten i Nykøbing F. ikke har lempet størrelsen af det beløb”.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skab håb

Udfordringen er dog, at der ikke er kutyme for at eftergive gæld, som man har oparbejdet ved at gøre noget kriminelt.

Gunnar Mikkelsen påpeger, at der er gået 11 år, siden hun sparkede og truede læreren, at hun ikke siden har gjort noget kriminelt og at hun er i gang med at uddanne sig til social- og sundhedsassistent.

”Selv om erstatningsbeløbet på 2,6 millioner kroner hviler på et strafbart forhold, må både et resocialiseringshensyn og et samfundsperspektiv med undgåelse af tredobbelt straf føre til, at offentlige myndigheder medvirker til at skabe håb for dømte personer, der ved egen kraft med stor indsats har kæmpet sig tilbage gennem uddannelsessystemet og tilegnet sig en kompetencegivende uddannelse til et fremtidigt job på et område, hvor samfundets behov er stort”, skriver han.

Civilstyrelsen har meddelt, at den har sendt henvendelsen videre til Gældsstyrelsen, der håndterer borgere og virksomheders gæld til det offentlige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Måske er der håb

Sofie Amalie Øster Jensen er taknemmelig for Gunnar Mikkelsens hjælp.

Jeg er rigtig glad for, at der for første gang i 13 år er nogen, der hjælper mig og gør det uden bergning.

Sofie Amalie Øster Jensen

- Jeg er rigtig glad for, at der for første gang i 13 år er nogen, der hjælper mig og gør det uden beregning. Gunnar lægger et kæmpe arbejde, og han er virkelig gået ind i sagen med alle ressourcer og folk, han kan trække på. Jeg er virkelig glad og taknemmelig for det, og han er hurtig og effektiv og ved, hvad der skal gøres, siger hun.

Sofie Amalie Øster Jensen var da også godt tilfreds, da hun fik Gunnar Mikkelsens brev til Civilstyrelsen til godkendelse, inden det blev sendt.

- Da jeg læste det, tænkte jeg: "Måske er der et håb gemt i alt det, jeg havde opgivet for længst. Måske er der en rimelig grænse." Forhåbentlig bliver det forhandlet, så det er fair og giver mening, siger hun.

Intet svar fra kommunen

Sofie Amalie Øster Jensen undrer sig over, at Guldborgsund Kommune, der anbragte hende, ikke havde tegnet en forsikring, der kunne dække det skete.

Folketidende har flere gange siden 17. oktober bedt om en kommentar fra Allan Ruders, der er kommunens direktør for Social, Sundhed & Omsorg, Familie & Forebyggelse samt Børn & Læring. Men han har endnu ikke svaret.

  • Sofie Amalie
    Folketidende fortalte 26. og 28. oktober om Sofie Amalie Øster Jensen, der er blevet dømt til at betale 2,6 millioner kroner til staten. En gæld, hun formentlig aldrig vil kunne betale. Foto: David Arnholm
Annonce
Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles