Annonce
Bolig og livsstil

Det skal du vide om din pension i 2019

Arbejder du mindst 30 timer om ugen i gennemsnit i et år efter din folkepension, får du 30.000 skattefri kroner i hånden. (Modelfoto) Foto: colourbox/Free

Det nye år byder på adskillige ændringer i din pension - og er du pensionist eller på vej til at blive det, er her fem ting, du skal være opmærksom på.

2019 har budt på en hel række nye tiltag og regler inden for pensionsområdet, og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der egentlig har betydning for dig.

Forbrugerrådet Tænk og PFA giver her et overblik over de fem vigtigste ændringer inden for pensionsområdet.

1) Folkepensionsalderen stiger

Bliver du 65 år i 2019, kan du godt skyde en hvid pil efter at bruge din fødselsdag på at sige farvel til arbejdsmarkedet. I hvert fald er du ikke berettiget til folkepension før et halvt år senere.

Regeringen har nemlig besluttet at hæve folkepensionsalderen til 67 år over de næste fire år - og det trådte i kraft 1. januar og betyder, at pensionsalderen stiger et halvt år om året frem til 2022.

- Man kan stadig gå på pension som 65-årig, men så skal man selv betale, siger Carsten Holdum, som er forbrugerøkonom hos PFA.

2) Folkepensionen følger lønudviklingen

I den nye finanslov er det blevet slået fast, at folkepensionen fremover skal reguleres med lønudviklingen og ikke som tidligere med en fast procentsats.

Og det er meget positivt, mener seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.

- Det giver ikke rigtig noget for pensionisterne i 2019, men det betyder på den lange bane, at inflationen ikke udhuler pensionen, som det har været tilfældet før, siger han.

3) Nyt særligt fradrag

Har du under 15 år tilbage til folkepensionsalderen, vil du fremover få et ekstra skattefradrag på 22 procent, når du indbetaler til din pension.

Fradraget gælder i 2019 på indbetalinger op til 71.500 kroner - og det kan godt give lidt luft i økonomien på sigt, forklarer Carsten Holdum fra PFA.

- Det er ikke mere end et par hundrede kroner om måneden. Men mange bække små - og det er penge, der kan omsættes direkte i forbrug, siger han.

Det nye skattefradrag blev allerede indført i løbet af 2018, men vil for alvor kunne mærkes i år. Har du mere end 15 år til folkepensionsalderen, er det øgede fradrag på otte procent.

4) Du må tjene mere

Arbejder du videre, selv om du har nået folkepensionsalderen - eller har du indkomst fra eksempelvis en ratepension - vil du formentlig opleve, at din folkepension bliver reduceret.

Det er den såkaldte samspilsproblematik, som betyder, at øvrige indtægter - også din ægtefælles løn - bliver modregnet i din folkepensionsydelse.

- Det har været sådan, at jo mere man har været en fornuftig økonomisk samfundsborger og har sparet op til pensionen, jo mindre har man fået i folkepension, forklarer forbrugerøkonom Carsten Holdum.

- Og det kan selvfølgelig være frustrerende, at man gør det rigtige og bliver straffet for det. Så det har regeringen prøvet at tage hånd om, fortæller han.

Helt specifikt vil du fremover kunne have en større indtægt - for eksempel fra løn eller ratepension - før det modregnes i de offentlige ydelser.

5) Skattefri gevinst ved at arbejde længere

Er du tæt på folkepensionsalderen, men overvejer at tage et enkelt år mere på arbejdsmarkedet, er der kommet et nyt økonomisk incitament til at blive hængende.

Arbejder du mindst 30 timer om ugen i gennemsnit i et år, får du nemlig en seniorpræmie på 30.000 skattefri kroner i hånden.

- En del står på vippen og overvejer et år mere på arbejdsmarkedet - og for mange af dem er 30.000 kroner skattefrit mange penge, siger Morten Bruun Pedersen.

Seniorpræmien kan inkasseres, hvis du når folkepensionsalderen i 2019 eller herefter.

/ritzau fokus/

  • penge
    Arbejder du mindst 30 timer om ugen i gennemsnit i et år efter din folkepension, får du 30.000 skattefri kroner i hånden. (Modelfoto) Foto: colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Gerts vilde døgn: - Det er 24 timer i helvede

Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet