Annonce
Bolig og livsstil

Fem råd til at overleve julens fede fristelser

Julefrokosterne er ofte de helt store kaloriebomber, så vær smart, og vælg kun dine favoritter, når du kaster dig over bordets fristelser. Foto: Free/Colourbox

Kalorierne hober sig uvægerligt op i december måned. Men der er flere måder at undgå de mange fede fælder.

Julen er lig med hygge. Og hygge er ofte lig med lækker mad, hvilket kan være lidt af et benspænd for de mange, som gerne vil passe på med kalorieindtaget - særligt i december.

På livsstilshøjskolen Ubberup Højskole underviser man eleverne i motion, kost og vaner, som skal munde ud i en livsstilsændring. Og særligt omkring juletid kan det være svært at holde sin sunde sti ren.

- Julen kan være ekstra svær at komme igennem, fordi der er så mange fristelser og traditioner, siger Liv Juncker Harsløf, cand.scient.san. og underviser i ernæring og sund madlavning på Ubberup Højskole.

Hun kommer her med fem bud på, hvordan man kommer igennem december uden dårlig samvittighed og ekstra kilo på sidebenene.

1) Begynd dagen godt mæt

Inden de store sammenkomster i julen er det vigtigt at få en mættende morgenmad.

Her anbefaler Liv Juncker Harsløf enten skyr med lidt frugt, mandler og eventuelt mysli eller havregrød med nødder og frugt. Morgenmaden kan også bestå af scrambled eggs eller et kogt æg med ristet rugbrød med lidt ost og pålæg.

- Så får vi fibre i maven, som sætter gang i fordøjelsen, og som holder os mætte, og det stabiliserer også blodsukkeret, siger Liv Juncker Harsløf.

Når blodsukkeret er stabilt, er det lettere at sige fra, når vi senere på dagen får tilbudt brunkager.

2) Spis dine favoritretter

Når man sidder ved et overdådigt julefrokostbord, handler det om at skabe sig et overblik og vælge nogle favoritter i stedet for at spise alle retter. På den måde undgår man også overspisning og ondt i maven.

- Vælg det, du allerbedst kan lide, og så vælg hellere lidt mindre portioner. Men sæt fokus på lige netop det mad, du har glædet dig til hele året, siger Liv Juncker Harsløf.

3) Nyd maden, og spis langsomt

Øjet kan tit spise mere end kroppen, og vi kommer ofte til at spise for hurtigt. Derfor bør vi stoppe op undervejs i måltidet og mærke efter, hvor mætte vi egentlig er blevet, anbefaler Liv Juncker Harsløf.

- Jo hurtigere vi spiser, jo sværere har kroppen ved at registrere, hvor meget den har fået, så mæthedshormonerne ikke kan følge med, siger Liv Juncker Harsløf.

Helt lavpraktisk bør man lægge kniv og gaffel fra sig efter hver tredje bid og tage en pause. Nyd maden, og snak med hinanden undervejs, så får man ofte ikke spist for meget.

4) Vælg smart, og skift ud

I julen er der masser af konfekt, æbleskiver og småkager. Nogle kan måske godt leve med at skifte disse søde sager ud med frugt og blive tilfredsstillet af det sukker, som er i frugten, mens andre har set frem til vaniljekransen og marcipangrisen hele året. Og det skal der være plads til.

- Her kan det være smart at skifte noget af det søde ud med frugt, og så er der plads til lidt konfekt og nogle småkager, siger Liv Juncker Harsløf.

Det samme kan man gøre med alkoholen. Man kan skifte gløggen ud med en chai-julete eller droppe nogle af juleøllene og vælge de alkoholfri i stedet, foreslår Liv Juncker Harsløf.

- Her skal man spørge sig selv: Får jeg mest ud af mængden eller nydelsen, siger hun.

5) Vær aktiv sammen

Det kan også være en god idé at vende det hele lidt på hovedet, så man prøver at få julen til at handle om at være sammen frem for kun at spise sammen.

- Det handler ikke om at løbe lange ture og gå i fitness, men læg eventuelt en gåtur ind midt i julefrokosten, eller lav en leg med børnene udenfor, siger Liv Juncker Harsløf.

Så får man også mærket efter, om man i virkeligheden er mæt og ikke behøver en ekstra portion, når man kommer ind igen.

Fakta: Kalorier i julemad

- Et andelår - 187 kalorier.

- Fire brunede kartofler - 231 kalorier.

- En portion rødkål - 114 kalorier.

- To hvide kartofler - 153 kalorier.

- 1,5 deciliter brun sovs - 150 kalorier.

- Det giver 835 kalorier i alt.

- Et styk smørebrød med flæskesteg og rødkål - 260 kalorier.

- Et styk konfekt med marcipan og nougat - 103 kalorier.

Kilde: Liv Juncker Harsløf.

/ritzau fokus/

  • julefrokost
    Julefrokosterne er ofte de helt store kaloriebomber, så vær smart, og vælg kun dine favoritter, når du kaster dig over bordets fristelser. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Stubbekøbing

Rystet over opdagelse: Hvem f***** stjæler fra en kirkegård?

Dølle

I tvivl før dit Dølle-besøg? Her skal du bruge din tid

112

Uvenner ude på marken: Fik slag i hovedet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Lolland

Efterlyser hundeejere: - Man kan virkelig gøre en forskel

112

Hurtigt personale fik slukket brand

112

Det lokale politi får nyt våben: Se det her

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Dølle

Dølle-formandens insider tips: Undgå disse tidspunkter

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Refa-formand forarget: - Hvordan pokker kan de drive en virksomhed på den måde?

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Lolland

Vil afværge lokal katastrofe: - Der er et kæmpe arbejde foran os

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen