Annonce
Bolig og livsstil

Fem svar om grundskyld: Boligejere tvinges til lån

At "indefryse" stigningen i grundskylden betyder, at du i stedet for at betale pengene, låner dem af kommunen - i første omgang rentefrit. Du udsætter med andre ord betalingen, til du har flere penge mellem hænderne - for eksempel når du har solgt din bolig. Det betyder, at du i de kommende år kan nøjes med at betale det beløb i grundskyld, som du gjorde i 2017. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Nogle boligejere vil de kommende år ophobe en skattegæld, som ikke kan betales, før et nyt boligskattesystem træder i kraft. Få overblikket over ordningen her.

Er du boligejer, har du måske for nylig modtaget et brev om, at du over de kommende år optager et lån hos kommunen til at betale for en stigning i din grundskyld.

I brevet står der samtidig, at stigningen i grundskyld er indefrosset, og at lånet derfor ikke kan indfris før tidligst i 2021, hvor det nye boligskattesystem træder i kraft.

Lånet er rente- og gebyrfrit og derfor ikke en ekstra omkostning for de boligejere, der er tvunget til at tage det.

Men ikke desto mindre har brevet skabt både vrede og ikke mindst forvirring blandt en del af modtagerne. Nogle boligejere har kontaktet Skatteministeriet, andre deres lokale medier.

For hvad betyder det egentlig, at du pludselig skylder kommunen penge - og hvad har du af muligheder, hvis du ikke ønsker at sidde i gæld?

Vi har fået Claus Houmann, der er kontorchef i Skatteministeriet, til at forklare indefrysningsordningen.

1) Hvorfor bliver min grundskyldstigning indefrosset?

Muligheden for at indefryse stigningen i grundskylden er ment som et tilbud til de borgere, der ikke ønsker at betale stigningen, før de har flere penge mellem hænderne, forklarer Claus Houmann.

- Formålet er grundlæggende bare at skærme borgerne for at skulle have pengene op af lommen, før de har solgt deres bolig, siger kontorchefen.

Den ordning findes allerede for pensionister, men bliver efter politisk ønske nu bredt ud til at gælde alle boligejere, der bliver ramt af stigninger i grundskylden.

- Det er vores helt klare indtryk, at rigtig mange danskere er interesserede i denne mulighed, siger Claus Houmann.

2) Hvorfor kan jeg ikke få lov at indfri min gæld?

I perioden 2018-2020 er det ikke muligt at undgå indefrysning af stigninger i grundskylden. Du kan med andre ord ikke slippe for at sidde i gæld, hvis din grundskyld stiger.

Det er prisen for, at ordningen kunne indføres allerede fra i år, så de, der ikke ønsker at betale stigningerne i grundskylden med det samme, får muligheden for at vente. Det har været et ønske fra politisk side.

It-systemerne har ikke helt kunnet følge med og er derfor ikke nået at blive sat op til, at man kan fravælge indefrysningen. Det sker først, når det nye boligskattesystem træder i kraft i 2021, forklarer kontorchefen.

- Vi kan godt sætte os ind i, at der hos nogle er en uvilje mod at stå i gæld til det offentlige, men det er vigtigt at understrege, at lånet er rentefrit indtil det tidspunkt, hvor man får mulighed for at indfri lånet, siger Claus Houmann.

3) Hvor kan jeg se, hvad jeg skylder?

På din ejendomsskattebillet fra 2018 kan du se det beløb, der er blevet indefrosset i år - hvis din grundskyld vel at mærke er steget.

Og hvis du ikke allerede har fået ejendomsskattebilletten fra 2019, så modtager du den snart og kan se din eventuelle grundskyldstigning og indefrysning for næste år derpå, forklarer Claus Houmann.

Du kan altså lave en opsparing allerede nu, hvis du ønsker at betale ved kasse ét i 2021.

4) Kan jeg fortsætte ordningen efter 2021?

Ja, hvis du vil undgå at skulle betale eventuelle stigninger i din grundskyld, før du står med flere penge mellem hænderne, kan du sagtens fortsætte indefrysningsordningen.

Det er netop det, den er lavet til, og det sker automatisk, hvis du ikke foretager dig noget.

- Men hvis man gerne vil fortsætte, kommer der rente på lånet fra 2021, siger Claus Houmann.

Renten vil være et gennemsnit af de effektive renter på udestående realkreditobligationer - både fastforrentede og flexlån - og vil, hvis renterne ikke ændrer sig væsentligt frem mod 2021, ligge på omkring én procent.

5) Hvad sker der med pengene, hvis jeg sælger huset?

Planlægger du at sælge din bolig inden 2021, skal du betale den indefrosne grundskyld. Det gælder også ved salg efter 2021, hvis du fortsætter ordningen.

- Så gør man rent bord, siger Claus Houmann.

Det sker i forbindelse med, at huset overgår til en ny ejer, som naturligvis ikke skal overtage gælden.

/ritzau fokus/

  • Første gang i syv år: Huse stiger mere i pris end lejligheder
    At "indefryse" stigningen i grundskylden betyder, at du i stedet for at betale pengene, låner dem af kommunen - i første omgang rentefrit. Du udsætter med andre ord betalingen, til du har flere penge mellem hænderne - for eksempel når du har solgt din bolig. Det betyder, at du i de kommende år kan nøjes med at betale det beløb i grundskyld, som du gjorde i 2017. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet