Annonce
Bolig og livsstil

Firmatelefon på ferien: Undgå kæmperegning

Få styr på aftalen omkring firmatelefon på din arbejdsplads inden du rejser sydpå, ellers risikerer du selv at hænge på en eventuel ekstraregning. Foto: /ritzau/Dresling Jens

Du risikerer at hænge på ekstraregningen, hvis du bruger din arbejdstelefon til andet, end hvad der er aftalt med din chef.

Solcreme, tjek. Badetøj, tjek. Firmatelefon? Måske...

- En personalegode i form af en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon kan benyttes i fritiden, men når ferien kommer, så er det en god idé at få styr på, hvordan reglerne er der, hvor man arbejder, siger Kasper Güldner Kolenda, der er juridisk konsulent i Dansk Erhverv.

Hvis du ikke vil risikere at komme hjem fra ferie til en kæmperegning, er det derfor en god idé at tjekke din ansættelseskontrakt, intranettet eller personalehåndbogen, hvor reglerne for at bruge arbejdstelefonen typisk står.

For det første skal du have styr på, om du må bruge firmatelefonen privat eller ej.

Hvis du må bruge telefonen privat, er der dog ikke nødvendigvis frit slag til at roame og tale i telefon, så meget du vil, siger Christine Stemann Johansen, chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter.

- I aftalen kan der være en geografisk afgrænsning, hvor man for eksempel kun må bruge telefonen frit inden for landets grænser på arbejdsgiverens regning, siger hun.

Tidligere kunne roamingafgifter især give store ekstraregninger, når en medarbejder for eksempel streamede film på ferien.

Nu bliver roamingafgifterne i EU fjernet fra den 15. juni, men derfor skal du alligevel være opmærksom på, hvad mobilabonnementet dækker, siger Christine Stemann Johansen.

- Hvis man kun må bruge telefonen "i begrænset omfang" i Europa, så skal man måske ikke logge på Facebook 20 gange om dagen, for det kan give et stort dataforbrug, og man risikerer, at ens arbejdsgiver vil sige: Så skal du selv betale, siger hun.

Går turen til USA, Tyrkiet eller Thailand kan vild websurfing også blive en dyr omgang, advarer Kasper Güldner Kolenda fra Dansk Erhverv.

- Som lønmodtager har man pligt til at være omkostningsbevidst på arbejdsgivers vegne, og lønmodtageren vil sandsynligvis få en påtale, hvis man for eksempel streamer Tour de France på mobilnettet under sin ferie, siger han.

Hvis chefen har givet dig besked på at følge med i en sag eller svare på mails, så er det rimeligt at forvente, at chefen betaler regningen, mener Christine Stemann Johansen.

- Men holder man reel sommerferie og bruger telefonen privat, så skal man tænke sig om, før man bruger den urimeligt meget, siger hun.

Hvis du bruger for meget data eller bryder din aftale på anden vis, vil du typisk blive bedt om at betale regningen selv, vurderer Christine Stemann Johansen.

- Hvis man nægter at betale regningen, kan man få en advarsel eller i yderste konsekvens risikere at blive afskediget, siger hun.

Fakta: Hvem skal betale regningen?

- Hvis din chef ikke har fastlagt klare retningslinjer for brug af mobiltelefonen, vil arbejdsgiveren som udgangspunkt hænge på regningen.

- Er der fastsat klare regler, og overholdes disse ikke, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser for medarbejderen, som i øvrigt risikerer at skulle punge ud for mobilregningen.

- Husk at slå mobildata fra, hvis du har firmatelefonen med på ferie, så den ikke automatisk henter mails og andet, der kan trække på dataforbruget.

Kilder: Dansk Erhverv, Djøf.

  • Mobiltelefon
    Få styr på aftalen omkring firmatelefon på din arbejdsplads inden du rejser sydpå, ellers risikerer du selv at hænge på en eventuel ekstraregning. Foto: /ritzau/Dresling Jens
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned og kigge

Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Nykøbing

Slap A' for en fest: - Det var én stor overraskelse

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Trafik

Var totalt spærret: Gaffeltruck væltet på motorvejen

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Femern

Den første er færdig: Vigtigt skridt i kæmpe-byggeri

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Annonce
Annonce
Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Lolland

Kritik af Lollands skolevæsen: Kommunen ser med stor alvor på det

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin