Annonce
Bolig og livsstil

Førstehjælp til slatne stueplanter

Fingerfilodendroner er blandt de populære stueplanter. Foto: Free/Jesper Carl Corfitzen/bolius

Fjern de døde blade, put potten i vand, til jorden er gennemfugtet, og giv et skvis flydende gødning. Så kan du få planten til at strutte igen.

Er bladene krøllet sammen, stænglerne skrumpet, og hænger blomsterhovederne, er det faktisk muligt at få sine slatne stueplanter til at strutte igen.

Det kræver en effektiv indsats. Især hvis jorden er knastør, hjælper det faktisk ikke at hælde vand på, for det kan løbe af og igennem, forklarer haveekspert ved Boligejernes Videncenter, Bolius, Jesper Carl Corfitzen.

- En slatten plante, som er tørret ud og simpelthen er segnet om i vindueskarmen og ser lidt nødlidende ud, ville jeg tage ud i køkkenet og fylde en køkkenbalje med afkølet, kogt vand, og dyppe potten ned i vandet, siger han og fortsætter:

- Hvis den er helt knastør, så lad den stå, til den er fugtig igen og godt gennemvædet. Lad potten dryppe af, og sæt den så tilbage til sin plads i vindueskarmen. Har man noget flydende gødning stående, så giv den også et skvis af det, så planten får lidt førstehjælp på den måde, tilføjer Jesper Carl Corfitzen.

Skal potteplanterne blive helt prangende, så er det mest optimale at putte potten i en urtepotteskjuler. Men vær opmærksom på, at der ikke altid står to til tre centimeter overskydende vand i bunden af skjuleren.

Når plantens rødder konstant står begravet i vand, får de ikke ilt nok tilført og rådner. Kun planter, der fra naturens side kan tåle at stå med rødderne i vand, kan klare mosten.

- Brug potter, hvor der er huller i bunden, så det overskydende vand kan løbe bort.

Netop vandingen er altafgørende for at få stueplanter, der strutter af sundhed.

- I sommerhalvåret skal man vande sine planter en gang om ugen og helst sørge for at give den lidt gødning i vækstperioden, siger han og fortsætter:

- Når vi så når hen i oktober, så kan man godt drosle lidt ned for vandet og føre tilsyn og se, om planten er tørret godt op, inden man igen begynder at give den vand - men hold det til den sparsomme side. Det er tommelfingerreglen, siger han.

Udfordringen med vinterhalvåret er vores varme stue, der vil fortælle planten, at den skal vokse, til trods for at dagene er korte og mørke. Derfor oplever vi ofte ranglede blege skud om vinteren, hvis vi ikke forsøger, at holde planten lidt i ro ved at sænke vanding og drosle ned for gødning.

Et tip til den uerfarne er at lade sine planter stå i en lav underskål, så man kan se, hvordan vandet løber gennem jorden. Altså, får man overvandet eller givet for lidt?

Har du haft dine planter i flere år, så det nok på tide, at få kigget på jorden. Omplant dine potteplanter hvert andet til tredje år med ny pottemuld gerne tilsat lecakugler, der sikrer luft og vandgennemtrængelighed.

Er der tale om sukkulenter og kaktus, så anvend en jordblanding i forholdet 1:1 bestående af pottemuld og sand eller groft grus. Brug gerne en pottemuld af lidt grov karakter.

Fakta: Styr på stueplanterne

- Er der visne blade, så fjern dem. Det ser altid straks bedre ud.

- Det er meget vigtigt, at den flydende gødning, som blandt andet kan købes i større supermarkeder, også indeholder mikronæringsstoffer. Det fremgår af etiketten.

- Flyt planterne væk fra direkte sollys.

- Er rødderne døde, kan planten ikke reddes. Har du en altan eller terrasse, kan du sagtens i de varmeste sommermåneder eller perioder sende dine planter på ferie udenfor. Blot sørg for en langsom tilvænning, så de ikke bliver brændt af det kraftige lys.

Kilde: Jesper Carl Corfitzen.

  • FILO
    Fingerfilodendroner er blandt de populære stueplanter. Foto: Free/Jesper Carl Corfitzen/bolius
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet