Annonce
Bolig og livsstil

Forstå princippet til at få umami i maden

Der er masser af umami i lagrede oste som parmesanost. Foto: /ritzau/Miriam Dalsgaard

Når først du har forstået det simple princip og har lavet et basis-kit, så er det let at tilføje umami til madlavningen.

Lidt salt. Lidt surt. Lidt sødt. Lidt bittert.

Så mangler der bare én af de fem grundsmage for at få retten til at dække hele smagsregisteret og få mund, mave og hjerne til at synge om kap.

Umami. Men hvordan er det lige, man sikrer sig umami i sine retter?

Princippet er egentlig ganske simpelt, og når først du har forstået det - og har skabt dig et basalt tilsmagnings-kit - er det ingen sag at fylde tallerkenerne med umami.

- Det er meget vigtigt, at man kender til umami, hvis man skal have et måltid, der er tilfredsstillende både i forhold til at være velsmagende og mættende, fortæller Ole Mouritsen, professor i gastrofysik på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

For at få oplevelsen af umami skal der være glutamat i fødevaren, forklarer Ole Mouritsen, som også er centerleder for Smag for Livet og forfatter til bogen "Umami".

Der er glutamat i fødevarer som blåskimmelost, parmesanost, sojasovs, valnødder, soltørrede tomater, lufttørret skinke, ketchup, kartofler og østers.

Hvis der bare mangler et eller andet til at give retten bund, selv om du har smagt til med salt, surt, sødt og bittert, så er det sandsynligvis manglende umami, der er synderen.

- Hvis man får en ret, der ikke smager af noget, har man en tendens til at putte salt på. Men det er i virkeligheden ikke salt, der mangler, det er umamismagen, afslører Rasmus Bredahl, som er kok og forfatter til "Neurogastronomi".

- Umamismagen er ligesom bassen i musik, man mærker den først for alvor, når den ikke er der. Så en flaske god soja eller tamari, som nærmest er umami i komprimeret form, er guld at have stående i sit køkken, tilføjer han.

Hvis man vil have den maksimale effekt af umami, så skal der være to komponenter til stede: glutamat og nukleotider.

- Nukleotider kan man for eksempel finde i forskellige former for kød, svampe eller tomater, siger professor Ole Mouritsen.

Indeholder fødevaren glutamat, tilføjer man retten basal umami. Men hvis man kombinerer fødevarer, som har glutamat, med fødevarer, som indeholder nukleotider, så opnår man synergetisk umami. Det vil sige, at umamismagen bliver forstærket, forklarer professor Ole Mouritsen.

Tomater har den særlige evne, at de i sig selv kan give synergetisk umami, fordi tomater indeholder glutamat og et nukleotid.

Fakta: Komponér et helstøbt måltid

Blandingen af ost, tomat og eksempelvis lufttørret skinke eller svampe giver en skøn umamisymfoni, som mange sikkert kender det fra en italiensk pizza.

- Brug de fem grundsmage: salt, sødt, surt, bittert og umami.

- Sørg for, at retten indeholder noget knasende og gerne noget blødt, som virker som modpol.

- Leg gerne med farver, for farverig mad virker mere frisk.

Kilde: Rasmus Bredahl.

/ritzau fokus/

  • RB PLUS/PFS Forstå princippet til at få umami i maden
    Der er masser af umami i lagrede oste som parmesanost. Foto: /ritzau/Miriam Dalsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Nykøbing

Slap A' for en fest: - Det var én stor overraskelse

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Trafik

Var totalt spærret: Gaffeltruck væltet på motorvejen

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Femern

Den første er færdig: Vigtigt skridt i kæmpe-byggeri

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Annonce
Annonce
Lolland

Kritik af Lollands skolevæsen: Kommunen ser med stor alvor på det

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Dølle

12 Dølle-gæster måtte have hjælp: Fire bragt til sygehuset

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Lolland

Så er foråret skudt i gang