Annonce
Bolig og livsstil

Gin, vodka og snaps: Brug dine spiritusrester i maden

Du kan bruge spiritus til meget mere end til blot at flambere dine retter. Foto: /ritzau/Lillejord Hilde/arkiv

De fleste kender til at flambere desserter i cognac eller whisky, men faktisk kan du også snildt inkorporere andre former for spiritus i din madlavning.

Er dit barskab også fyldt med gamle spiritussjatter, som du aldrig får drukket? Så tag dem med ud i køkkenet, næste gang du skal lave aftensmad.

For så længe du kan lide at drikke en bestemt slags spiritus, kan du også lide den i madlavningen, forsikrer Kirsten Høgh Fogt, der er viceforstander på Suhrs Højskole.

- Medmindre du hælder en hel flaske spiritus i, skal der jo meget til, før det smager igennem, siger hun.

Kirsten Høgh Fogt anbefaler at bruge de mere rene former for spiritus i madlavningen. Det vil sige rom, whisky, cognac, vodka og gin frem for Jägermeister eller en krydret snaps.

Men derudover kan du sagtens hælde spiritus i din madlavning, der hvor du normalt ville bruge rød- eller hvidvin.

- Ved en sammenkogt ret, der trænger til et smagspift, så sker der intet ved at hælde en slat spiritus i. Det gør det kun mere lækkert, siger Kirsten Høgh Fogt fra Suhrs Højskole.

Så længe du ikke hælder for meget spiritus i ad gangen, for det er svært at fjerne smagen, hvis du først har hældt for meget gin i en ret.

Står det til kokken Claus Holm, bør man skrive sig bag øret, at lys spiritus går godt til lyst kød, mens mørk spiritus går godt til mørkt kød.

- Smag dig frem, når du står i køkkenet. Du kan eventuelt spørge din slagter, hvad han anbefaler, men ellers så brug din sunde fornuft, siger Claus Holm og tilføjer:

- Husk smagen af alkoholen, og overvej, om du vil bruge den smag i din ret.

Du kan med fordel også overveje hvilke nuancer og smage, der allerede er i din spiritus og så fremhæve disse. For eksempel smager gin af enebær, som du kan tilføje i retten sammen med din gin.

Ellers kan du bruge smagen fra gin og tonic i din ret:

- Du høvler en lime ned i gin, tilføjer limesaft, honning og mynte og hælder det hen over en saltet torsk. Så får du en ginmarineret torsk, du kan servere iskold, forslår kokken Claus Holm.

Både torsk og laks er rigtig gode at servere ferske. Her anbefaler Claus Holm, at du laver en gravad laks med brun farin, honning, lidt syre og enten lidt whisky, lys eller mørk rom.

Er du mere til de varme retter, kan du også skære en svinemørbrad i mindre stykker, svitse den på panden med cashewnødder og kokos, hælde en mørk cognac på, flambere den og slukke den med lidt æblemost.

Hvis du synes, det er lidt svært at finde ud af, hvor du skal starte med spiritus i madlavningen, kan du overveje, hvad du normalt vil drikke alkoholen med.

- Vodka og appelsin passer godt sammen, så her kan du for eksempel tage et kyllingebryst og brune det af med lidt olie og løg. Så kan du tilsætte vodka og lidt appelsinsaft, forklarer Claus Holm.

Fakta: Opskrift på citrusgravad laks

- Bland en deciliter salt, to spiseskefulde sukker, en halv teske peber og to teskefulde finrevet citrusskal - det kan være lime, citron eller appelsin.

- Tag 750 gram laksefilet med skind og drys citrus-sukker blandingen på kødsiden.

- Fold et viskestykke omkring laksen, og stænk med en halv deciliter vodka eller snaps.

- Læg laksen under let pres mellem to fade, og stil den i køleskabet til næste dag (gerne op til tre dage).

- Skrab saltblandingen af, og tør laksen før den anvendes.

Kilde: SuhrsMad.dk

  • Flamberet drink
    Du kan bruge spiritus til meget mere end til blot at flambere dine retter. Foto: /ritzau/Lillejord Hilde/arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Lolland

Kommunalt forslag betyder store udgifter for husejere

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Guldborgsund

Holger Schou er pissehamrende stolt

Annonce
Annonce
Nordfalster

- Jeg bliver så harm over, at det bliver ødelagt for dem, der gør noget for andre

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Lolland

Jørgen har været med hver gang siden 1974: - Det er svært at stoppe

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem

Guldborgsund

Brobyggeri når milepæl - og det kan bilisterne glæde sig over

Lolland

Skybrud kan ramme folkemøde: Vi har beredskabet klar

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele