Annonce
Bolig og livsstil

Have i topform: Her er alternativerne til sprøjtemidler

Byt gerne rundt i køkkenhaven, så de samme afgrøder ikke står på samme plads år efter år. Det hjælper mod både skadedyr og sygdomme. Foto: Free/Colourbox

Kom ukrudt, skadedyr og insekter til livs uden at bruge sprøjtemidler i haven.

Ukrudt, svamp og insekter. Mange haveejere døjer med ubudne gæster, som giver døde planter, rådne frugter og sved på panden i løbet af sommeren.

Louise Møller er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, og hun råder til, at man forsøger sig med en række naturlige alternativer, før man begynder at købe kemiske sprøjtemidler.

- Der er nogle rigtig gode alternativer. Vi prøver altid at anbefale en grønnere løsning. I langt de fleste tilfælde findes der ganske effektive måder at løse problemerne uden at bruge gift, siger havefaglig rådgiver Louise Møller.

1) Hold ukrudtet væk

Ifølge Louise Møller er ukrudtsmidler de mest brugte sprøjtemidler i private haver og særligt ved flisebelægninger. Men der findes mange måder at begrænse mængden af ukrudt, siger hun.

- Når man anlægger en flisebelægning, kan man lægge en ukrudtsdug under fliserne. Ukrudtsdugen kan forhindre en del ukrudt i at komme op. Der vil dog stadig komme lidt ukrudt i fugerne, fordi frø kommer flyvende og lægger sig der, siger Louise Møller og tilføjer, at frøene ikke behøver ret meget jord for at kunne spire.

Man kan også minimere ukrudtet ved at overveje sit valg af belægning. Store fliser giver mindre arbejde end små fliser med mange fuger.

Find en kost frem, og fyld fugerne op med sand her i foråret, råder Louise Møller. Er der huller og fordybninger, er det nemlig lettere for ukrudtsfrø at samle sig og få fat.

Ifølge Miljøstyrelsens side tænkførdusprøjter.dk kan man sprede træflis på bar jord under buske og træer. Man kan bruge halm eller grov kompost som bunddække i køkkenhaven, når grøntsagerne er omkring 20 centimeter høje.

2) Forebyg svampesygdomme

Når det kommer til svampesygdomme, handler det om forebyggelse. Hold øje med havens planter og træer, og hvis noget ser mistænkeligt eller sygt ud, så skal det fjernes.

Er det et frugttræ, så fjern alle syge frugter, og klip grene af, hvis de er døde eller angrebet af svamp.

- Man skal fjerne den syge del, så man undgår spredning. Syge planter skal ikke på komposten, de skal smides ud, fortæller Louise Møller.

Sørg for, at der er god ventilation omkring planterne i haven, så der ikke bliver skabt tætte, fugtige miljøer, hvor svampesygdomme trives.

Et drivhus har godt af at blive gjort rent forår og efterår, så man er sikker på at få fjernet alle svampesporer.

3) Pas på skadedyr

Man skal ikke gå i panik, hvis man bliver ramt af skadedyr, siger havefaglig rådgiver Louise Møller. Det er noget, der sker for alle haveejere på et tidspunkt.

- I mange tilfælde løser naturen selv problemet, fordi mange af de skadedyr, vi bøvler med, har mange naturlige fjender, siger hun.

Derfor er det en god idé at indrette haven med mange forskellige planter, så man tiltrækker et bredt spektrum af insekter, som er naturlige fjender til skadedyrene.

Det er særligt gavnligt med blomstrende planter - gerne med en åben blomst, så insekterne kan hente pollen og nektar.

- Sæt også fuglekasser op i haven. Fuglene spiser insekterne, som mange har problemer med som skadedyr. For eksempel møl og natsværmere - deres larver kan lave stor ravage i frugttræer, forklarer Louise Møller.

Har man et drivhus, som er et mere lukket miljø, kan man faktisk købe små nyttedyr på nettet eller på en planteskole. Nyttedyrene sørger så for bedst muligt at holde skadedyrene i skak.

For at undgå skadedyr i køkkenhaven er det en god idé at lave sædskifte, så man ikke har samme afgrøder på samme plads år efter år, råder haverådgiveren.

- At bytte lidt rundt er altid en god idé - både i forhold til skadedyr og sygdomme. Der kan sagtens være nogle larver i jorden, nævner hun som eksempel.

Nogle skadedyr har perioder i deres livscyklus, hvor de flyver og lægger æg. Ved at kende deres livscyklus kan man dække sine planter til med net i den periode, hvor de er særligt udsat for skadedyret. På den måde kan man mindske eller undgå angreb.

/ritzau fokus/

  • havearbejde gartner
    Byt gerne rundt i køkkenhaven, så de samme afgrøder ikke står på samme plads år efter år. Det hjælper mod både skadedyr og sygdomme. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Får kæmpebeløb til særlig have: - Jeg troede dårligt mine egne øjne

Lolland

3.900 besøgte Whitsun: Nu er regnskabet gjort op

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Annonce
Annonce
Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem