Annonce
Bolig og livsstil

Livvagt for kongehuset: Jeg har fået minder for livet

Som livvagt for dronningen skulle Torben Vigh altid holde sig i nærheden. Her på karettur i anledning af dronningens 70-års fødselsdag, hvor han er få skridt fra dronningen ved det højre baghjul. (Arkivfoto). Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix/Free

I 25 år var Torben Vigh livvagt for dronning Margrethe. I alt 30 år beskyttede han medlemmer af det danske kongehus. Nu deler han ud af sine oplevelser.

En ung kronprins Frederik spadserer forbi livvagternes vagtstue i Kavalerbygningen på Marselisborg Slot i Aarhus.

Med et smil på læben banker han på ruden.

Med hjelm på hovedet og fødderne godt plantet på sin røde Ducati drøner han afsted - uden om slottets lukkede hovedport, igennem den åbne fodgængerlåge og hen ad Carl Nielsens Vej.

Torben Vigh og hans kollega får travlt. Torben springer på en motorcykel og sætter efter i en fart. Hans kollega må bakse med at åbne og lukke hovedporten og forsøge at indhente kronprinsen i bil.

Torben Vigh har haft et job, hvor han i sidste ende skulle være villig til at ofre sit eget liv. Han har været livvagt i 30 år. For både ministre og ytringsfrihedsforkæmpere, men særligt for den danske kongefamilie, for hvem han har været fast skygge i tre årtier.

- Jeg har aldrig været bange. Jeg har altid tænkt: "Jeg skal bare sørge for at være bedre end modparten", siger Torben Vigh.

Arbejdet som livvagt har ført til et hav af mindeværdige oplevelser, som han nu deler nogle af i sin nye bog, "Mine 30 år som livvagt".

- Det er klart, at jeg har oplevet meget i de otte år med kronprinsen, da han var ung, og senere hen også med kronprinsessen og dronningen, som jeg aldrig nogensinde kunne finde på at skrive om.

- Der er ikke noget, jeg har fået at vide, jeg ikke må. Det er bare noget, jeg ved, at jeg ikke vil, siger han.

Torben Vigh var den første politimand i Danmark, der anholdt et medlem af Blekingegadebanden. Han har svømmet i hajfyldt farvand med prins Henrik og stået på ski med dronning Margrethe.

I 1984 blev Torben Vigh en del af Politiets Aktionsstyrke, AKS. Det blev hans indgang til den tre årtier lange karriere som livvagt.

Torben Vigh, der dengang kørte rundt som motorcykelbetjent på Frederiksberg, blev inspireret af de kollegaer fra AKS, der var blevet ansat som livvagter for de kongelige i 1986.

Derfor søgte han selv ind i PET's livvagtsstyrke i 1987.

- Da jeg var ung betjent, syntes jeg, det kunne være spændende. Det lød som nogle alsidige opgaver, hvor man kom rundt omkring i Danmark og i verden til både private og officielle arrangementer, fortæller han og tilføjer:

- Det var ikke for at komme tæt på de kongelige. Det var for at lave den form for sikkerhedsarbejde.

I oktober 1987 trykkede dronning Margrethe den dengang 30-årige Torben Vighs hånd på hans allerførste dag som livvagt for Danmarks monark.

Selv om Torben Vigh har brugt de fleste dage som på udramatiske dagligdagsvagter - blandt andet at køre dronningen mellem Fredensborg Slot og Amalienborg Slot - har arbejdet også ført til flere begivenhedsrige og til tider nervepirrende opgaver.

For eksempel da han var med den dengang 25-årige kronprins Frederik og hans kammerat på roadtrip tværs over USA i sommeren 1993.

Eller da han blot få måneder forinden sammen med en kollega kørte fra Boston til Canada på henholdsvis kronprinsens og PET's motorcykel.

Da kronprinsen, mens han læste på Harvard University tæt på Boston, skulle deltage i sin græske fætters dimission fra Brown University, tilbød han det hold livvagter, der havde fri, at de kunne låne hans motorcykel, mens han var væk.

Det var netop dén tur, der mange år senere, nytårsaften i 2014/2015, fik kronprins Frederik til at præsentere Torben Vigh på en helt særlig måde til en flok venner:

- Ja, det her er så Torben. Det var ham, som var ved at få stjålet min motorcykel i Montréal, men heldigvis kun fik lavet en stor ridse i stedet. Til gengæld var det også ham, som i sommer lige valgte at smadre min Tesla.

PET-motorcyklen blev nemlig stjålet, mens de to kollegaer var inde at se det olympiske stadium i den canadiske storby.

- Jeg var rigtig glad for, at det ikke var kronprinsens næsten nyindkøbte Ducati-motorcykel, der blev stjålet. Det havde været ret pinligt, fortæller han og fortsætter tænksomt:

- Men det er selvfølgelig også pinligt at få stjålet en PET-indkøbt motorcykel med blå nummerplader fra det danske generalkonsulat i New York.

Som antydet af kronprins Frederik den nytårsaften er det ikke det eneste kongelige køretøj, Torben Vigh har været uheldig med.

I 2014 kørte han ved et uheld ind i kronprinsesse Mary, mens hun kørte i kronprinsens Tesla.

Heldigvis var det kun bilen og ikke kronprinsessen, der kom til skade.

- Jeg kunne simpelthen ikke nå at bremse. Jeg havde en stor tung bil, og hendes Tesla var jo lavet af aluminium. PET's Land Rover skulle overhovedet ikke til reparation, men hendes skulle have en større omgang, fortæller han.

- Det var rimelig pinligt.

Torben Vigh er gift og er far til to døtre. Arbejdet som livvagt har medført, at han har været væk hjemmefra i længere perioder.

Og selv om der naturligt følger en risiko med ved at være livvagt, er det altid noget, hans familie har støttet ham i.

- Jeg føler ikke, min kone har været bekymret, siger Torben Vigh:

- Men nogle gange, hvor jeg har rejst, har hun sagt: "Nu passer du på og kommer hjem igen".

Blandt de mere nervepirrende ture mindes Torben Vigh sit besøg med prins Joachim i 2003 hos den daværende kronprins i Saudi-Arabien. En særlig episode står stadig i dag lysende klar.

Prins Joachim skal på besøg hos kronprins Abdullah Bin Abdul Aziz al-Saud. På pladsen uden for al-Yamamah Palads - kongens residens og kontor - er der opstillet en galge, der bliver brugt til at hænge terrorister i.

Lokale beboere omkring paladset læner sig ud ad vinduerne og samles i gaden for at overvære den royale ankomst. Torben Vigh og hans kollega har hevet jakkerne til side, så de hurtigt kan trække deres våben, hvis det bliver nødvendigt.

Torben Vigh har aldrig været bange i sit arbejde. Men turen til Saudi-Arabien husker han som en tur, der var præget af en dyster stemning.

- Da vi kom ud og så den galge og alle de mennesker, var vi ret meget på dupperne. Vi var ikke bange, men vi var meget årvågne, fortæller han.

Siden Torben Vigh trådte ind i livvagtsstyrken for den kongelige familie i 1987, og til han stoppede i 2017, har jobbet budt på lige præcis dét, han håbede på dengang som ung motorcykelbetjent.

- Det har givet 30 år af mit liv, hvor jeg har rejst og oplevet så mange ting. Det har givet mig et minde og nu også en bog som minde om mit fantastiske arbejdsliv, siger han.

- Noget, som mine børn og børnebørn kan læse og komme mere ind bag facaden og lære, hvem jeg har været som livvagt.

Private udlandsrejser var ofte mere afslappede end offentlige besøg. Her akkompagnerer Torben Vigh prins Henrik på en privat rejse i Sydamerika. Men engang måtte Torben Vigh svømme ved siden af prins Henrik i hajfyldt farvand efter mørkets frembrud - indtil han fik ham overtalt til at vende om igen. (Privatfoto). Foto: Privatfoto/Free
Kronprins Frederik og hans gode ven Holger Voss på roadtrip tværs over USA i 1993. Vennerne har rygsække, liggeunderlag og soveposer pakket i den bordeauxfarvede Cadillac Eldorado Convertible. (Privatfoto). Foto: Privatfoto/Free
Fra Boston til Montréal i 1993. Kronprinsens Ducati (tv.) og PET-motorcyklen, der blev stjålet på turen (th.). (Privatfoto). Foto: Privatfoto/Free
Prins Joachim på kamelryg på turen til Saudi-Arabien i 2003. Selvsamme dag, som ensemblet rejste ud af landet, blev 11 lokale terrormistænkte al-Qaeda-folk anholdt, og en stor mængde våben, ammunition og bombematerialer blev beslaglagt. (Privatfoto). Foto: Privatfoto/Free
Annonce
Maribo

I dag nyder Ole dem, men det har ikke altid været sådan.

Annonce
Annonce
Maribo

I dag nyder Ole dem, men det har ikke altid været sådan.

Sport

Team Sydhavsøerne hentede ind - men for sent

Guldborgsund

Klar til at bygge Sundskolen færdig: - Det er et fantastisk projekt

112

Flere knytnæveslag i kvindes ansigt: 46-årig sigtet for vold

Jubilæum

- Det er med stor ydmyghed og æresfrygt

Jubilæum

Borgmester til jubilæumsfest: - Jeg ved ikke, om jeg har været vred, men

Kulturdag

Se billederne: Cirkuskoncert overvandt regnen

112

Efter alvorlig ulykke: Deres tilstand er stadig uvis

Guldborgsund

Søger på Falster: Skal du være med i DR's nye julekalender?

112

36 taget i fartkontroller

112

Voldsomt solouheld: - Han er ved bevidsthed

Lolland

Troede der var ild i hus - virkeligheden var en anden

Femern

Omgivet af hegn: Her er ingen adgang for gæster udefra

Kultur

Middelaldercentret i "kritisk" situation

Jubilæumsfest

Jubilæumsfest på Torvet: - Det er da alligevel et par år siden

Sport

NFC-angriber følte sig snydt: - Der var rødt kort

112

Anholdt på hospital: 41-årig smadrede rude på politibil

Jubilæum

- Kvalitetsjournalistik vil der altid være behov for

Annonce
112

44 taget i fartkontroller

Vejret

Efterårsvejret rammer Danmark efter lun periode

Indland

Sommerstorm og skybrud gav sjældent set antal vejrskader

Lokal nyt

Hør eller genhør: Danmarks Radio rykkede ind på Folketidende

Sport

NFC solgte sig dyrt mod superliga-profilerne

Ugeavisen Lolland

Vestergades frie galleri har nye ambitioner

Ugeavisen Guldborgsund

Køb festivalbilletter til early bird pris

Sport

Fodbold-brag: 250 børn er klar til kamp

112

Voldsom ulykke: Tilskadekommen fløjet til Rigshospitalet

Sport

AGF-fans fanget i kø efter ulykke

112

Lastbil-ulykke på motorvejen

Sport

Inkarneret AGF-fan: Sådan ender kampen

Sport

Her er NFC-spillerne, der skal levere sensationen

Lolland

Muse-problemer i lokalt supermarked: - Hundene kunne desværre ikke finde det dumme kræ

Politik

Skatteminister lover hurtigt svar på klager over grundvurderinger

jubilæum

Flyttede væk for 50 år siden: Tager på årlig roetur til Lolland

Lokal nyt

Region Sjælland får alvorlig kritik for adgang af persondata

Guldborgsund

Over 20 grader og sol: Populær badebro fjernes

Politik

Folketingsmedlemmer opfordres til at få styr på deres hunde

Ejendomsvurderinger

Skattevæsenet gjorde det med åbne øjne

Lolland

Borgmester glæder sig over brintprojekt

Erhverv

Tyv-starter kampagnen med én type roer

Annonce
Annonce
Lolland

Stoppet af politiet i aftenmørket: Hurtig knallert manglede både lys og bremser

Ugeavisen Guldborgsund

Fire misforståelser om pindsvin

Vejret

Sidste dag med sommerlige temperaturer

Indland

Tilfælde med kighoste er 10 gange højere end normalt

Ugeavisen Lolland

Guldsmedekurset indhentede Monica

Lolland

Vil investere milliardbeløb i brintanlæg på Lolland

112

Hurtig indsats reddede svin fra kraftig brand

Lolland

Bundbitter fisker: - Grødhoveder ødelægger vores fangst

Sport

NFH-træner slår fast:- Jeg vil ikke se en slasket indstilling

112

56 taget i fartkontroller

Indland

Energistyrelse: Energikrisen er ikke fortid

Lokal nyt

Ingen tog i hele efterårsferien

Guldborgsund

Uniformer fylder gadebilledet: Forsvarets frivillige hyldes lokalt

Kultur

DR vil knække koden til Eurovision Song Contest: Nu skal vi i finalen