Annonce
Bolig og livsstil

Mytedræber: Kan frugtsukker koste dig vægttabet?

Du kan roligt gå på indkøb i frugtafdelingen, hvis du er på slankekur, fortæller to ernæringseksperter. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Frugt giver en god mæthed per kalorie, og derfor er det godt at have i kosten, hvis du ønsker at tabe dig.

Starten på det nye år er for mange lig med et nytårsforsæt om en slankekur. Men det kan være svært at navigere i, hvad du må og ikke må spise.

Hvor farligt er for eksempel frugtsukkeret i æbler, pærer eller bananer, hvis slankekuren skal være en succes?

Det har forfatter og sundhedsdebattør Morten Elsøe, der også er cand.scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi, svaret på.

- Der er ikke nogen frugter, du bør undgå. Der er intet videnskabeligt grundlag for at have fokus på frugtsukker i forhold til sundhedsfremme eller sundhedsskade, siger han.

Myten er udsprunget fra forsøg, hvor man har givet mennesker og mus store mængder frugtsukker - også kaldet fruktose - som blandt andet har haft negative effekter på leveren.

- Men det er kun i eksperimentel sammenhæng, at vi ser de resultater - og kun ved enorme doser, som ikke kan sammenlignes i hverdagen, siger Morten Elsøe.

Frugt er tværtimod godt at spise, da det giver en bedre mæthed end andre sukkerholdige fødevarer som slik, kage eller kiks.

At spise mad med en høj mæthed per kalorie er vigtigt ved et vægttab. Den evne har frugter som bananer og æbler især, men det slår ikke kartoflen.

- Når det kommer til mæthed per kalorie i forskellige fødevarer, slår en kogt kartoffel alle andre. Ligesom med frugtsukkeret har kartoflen fået et dårligt ry, fordi den indeholder stivelse. Men det ry er altså ufortjent, siger Morten Elsøe.

Til gengæld skal du passe på, hvis du vælger at omdanne frugten til juice.

Her mister du nemlig mange af de gode fibre og den mæthedsfornemmelse, som frugten normalt giver, fortæller Thomas Meinert Larsen, der er lektor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

- Når du begynder at presse frugt til juice, kan det blive et problem. Så får du pludselig mange kalorier fra juicen, men mætheden skal du stadig finde i andre fødevarer, siger han.

Han slår også fast, at du ikke kan spise frugt i uhæmmede mængder, selv om det beviseligt er bedre end slik og kager.

- Det er en klar fejlslutning, hvis du tænker, at jo flere bananer du spiser, desto tyndere bliver du. Selvfølgelig bidrager kalorierne i bananer på samme måde som andre kalorier, siger Thomas Meinert Larsen.

/ritzau fokus/

  • Madvarer: Frugt
    Du kan roligt gå på indkøb i frugtafdelingen, hvis du er på slankekur, fortæller to ernæringseksperter. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Annonce
Annonce
Dølle

Næsten historisk: - En af de dage med allerflest i teltet

Dølle

Ørkenens døtre og Mario Sisters glæder sig: - Vi har varmet lidt op hjemmefra

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Nykøbing

Jubel i Nykøbing: Nyslået Lotto-millionær

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?