Annonce
Bolig og livsstil

Ny anbefaling: Dette skal du vide om D-vitaminpillen

Skal du købe D-vitaminpiller, så kig på varedeklarationen for at sikre dig, at de kun indeholder de anbefalede 5 til 10 mikrogram. Er du i tvivl, så spørg på apoteket, forklarer Anne Pøhl Enevoldsen fra Fødevarestyrelsen. (Arkivfoto) Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Du er ikke garanteret en effekt ved at spise D-vitaminpiller i vinterhalvåret, men der sker ikke noget ved at gøre det, ligesom Fødevarestyrelsen anbefaler.

Der er ikke mange D-vitaminer at hente i den danske vintersol, hvis den overhovedet viser sig frem.

Og derfor valgte Fødevarestyrelsen for kort tid siden at anbefale, at voksne og børn fra fire år og op efter bør tage et tilskud D-vitamin på 5 til 10 mikrogram dagligt i vinterhalvåret.

- Vi har vurderet, at et tilskud kan være til gavn bredt set for alle danskere, siger Anne Pøhl Enevoldsen, der er enhedschef for Bæredygtig mad og sundhed i Fødevarestyrelsen.

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser blandt andet, at knap hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel i foråret, og derfor har en ekspertgruppe vurderet, at et øget indtag af D-vitamin, kan være med til at forbedre knoglesundheden for dem, der mangler det.

Men hvad ved vi - og hvad ved vi ikke - om den D-vitaminpille du opfordres til at spise dagligt? Det forsøger to professorer at svare på her.

Vi ved, at hvis du har lavt D-vitamin, så har du større risiko for svage knogler og muskler og på sigt øget risiko for at udvikle sygdomme som eksempelvis knogleskørhed, diabetes, demens, hjerte-kar-sygdomme og flere kræftformer.

Spørgsmålet er bare, i hvor høj grad en D-vitaminpille kan forebygge disse sygdomme, hvilket diverse undersøgelser ikke giver et klart svar på.

- Lodtrækningsforsøg har vist, at et dagligt tilskud med D-vitamin ofte i kombination med et kalktilskud kan mindske forekomsten af knoglebrud i den ældre del af befolkningen, siger klinisk professor Lars Rejnmark, der blandt andet forsker i D-vitamin ved Aarhus Universitet.

Men derudover ved man ikke med sikkerhed, om pillen reelt kan forebygge forskellige sygdomme som diabetes, demens, hjertekarsygdomme og flere kræftformer.

- Der er ingen dokumentation for, at en sådan pille har en egentlig effekt og kan mindske risikoen for de sygdomme, som D-vitaminmangel hænger sammen med, forklarer professor og overlæge på Herlev Hospital, Børge Nordestgaard, som har forsket i vitamin D.

Det skader dog ikke at tage den anbefalede mængde D-vitamin, som Fødevarestyrelsen anbefaler.

- Det er ikke decideret farligt, hvis man tager et tilskud med D-vitamin i en lav dosis. I værste fald er det bare spild af penge, siger han.

Du bør dog ikke eksperimentere med de anbefalede mængder, for indtager du større mængder som 100 mikrogram D-vitamin dagligt, kan det føre til forgiftninger. Det er dog kun gennem kosttilskud, at du kan få så store mængder.

Vær opmærksom på, at der gælder særlige anbefalinger for nogle grupper.

I normale tider anbefaler Børge Nordestgaard, at du i stedet for en D-vitaminpille tager på en uges rejse i vinterhalvåret til et sted, hvor solen står højt for at få D-vitamin fra solen. Eksempelvis en uges skiferie i alperne.

- En halv time om dagen, når solen skinner, er fint, og det behøver kun at være i ansigtet og på overarmene, siger han.

Du kan desuden få D-vitamin gennem madvarer som laks, makrel og mælk, men det meget svært at få dækket behovet for D-vitamin gennem kosten.

/ritzau fokus/

  • D-vitamin
    Skal du købe D-vitaminpiller, så kig på varedeklarationen for at sikre dig, at de kun indeholder de anbefalede 5 til 10 mikrogram. Er du i tvivl, så spørg på apoteket, forklarer Anne Pøhl Enevoldsen fra Fødevarestyrelsen. (Arkivfoto) Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Guldborgsund

Legendarisk kromutter: - Jeg har absolut ingen planer om at stoppe

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Annonce
Annonce
Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle