Annonce
Bolig og livsstil

Ny pensionsprognose på vej: Det skal du gøre

Hvis du frygter, at der ikke er nok penge på kistebunden, når pensionisttilværelsen rammer, er der flere håndtag, du kan skrue på. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free

Et lavt eller måske tilmed negativt afkast på din pensionsopsparing i 2018 samt en højere forventet levealder kan få pensionsprognosen til at se sløjere ud.

I løbet af disse uger får de fleste danskere et brev fra deres pensionsselskab med et overblik over året, der er gået - og prognosen for pensionsopsparingen fremadrettet.

Her vil man formentlig kunne se en ændring i forhold til den seneste pensionsoversigt, man har modtaget - og for mange vil pensionsopsparingen se en smule mindre gunstig ud, end den gjorde i 2018.

Det skyldes til dels, at afkastet i 2018 var en del lavere end tidligere - i nogle tilfælde tilmed negativt - samt at der fra politisk hold er vedtaget nye vilkår for pensionen - eksempelvis i form af en forventet længere levetid.

Man skal altså strække sine penge over længere tid, hvis man ikke vælger at gå senere på pension, som der også er lagt op til.

Det første, man skal gøre, når man sidder med sit pensionsoverblik, er dog at slå koldt vand i blodet. Det mener i hvert fald Brian Stjernholm, der er partner hos det finansielle rådgivningsfirma Uvildige.dk.

- Det fald, der har været i 2018, bør ikke give nogen et chok, når de ser på deres pensionsoverblik, siger han og tilføjer:

- Det går altid op og ned, så man skal ikke gå i panik eller overreagere efter et enkelt år med et negativt afkast. Medmindre man har løbet en særligt stor risiko, bør det ikke være et problem for ens levestandard.

Han anbefaler, at man overordnet set får lagt sin pensionsplan ud fra et gennemsnit over en årrække - og ikke kun ud fra eksempelvis de ti gode år, vi netop har haft.

- Man skal ikke lade sig forblænde af de gode tider og heller ikke gå i panik over de dårlige, siger Brian Stjernholm.

Hvis man alligevel har ondt i maven over det syn, der møder en på pensionsoverblikket, bør man kigge på sin risikoprofil, råder han.

De fleste vil - hvis ikke de har taget stilling til andet - ligge i mellemgruppen, det vil sige som moderat risikovillig.

- Men hvis det giver ondt i maven at se et fald, så ligger man forkert, siger Brian Stjernholm.

Hos Sampension, som er blandt de fem største danske pensionsselskaber, opfordrer de til, at man bruger pensionsoverblikket som udgangspunkt for at gennemgå sin pensionsplan.

- Man kan ikke regne med det samme afkast i de kommende år, så vi råder til, at man tager temperaturen på sin pension, siger Anne-Louise Lindkvist, der er chef for kunderådgivning hos Sampension.

Det kan være, man skal øge sine indbetalinger - eller måske skal man bare genoverveje sine forventninger til økonomien, siger hun og råder til, at man hiver fat i sit pensionsselskab eller en uvildig rådgiver, hvis man ikke kan overskue eller har evnerne til at se tallene igennem selv.

- Hvis man ikke har mulighed for at sætte mere ind eller kun har få år tilbage til pensionen, kan man se nærmere på helhedsbilledet, siger Anne-Louise Lindkvist.

Med det mener hun det store forkromede økonomiske overblik - altså hvad du ellers har at gøre med i eksempelvis opsparinger, bolig, frie midler eller offentlige ydelser.

- Når man har hele overblikket, kan man lave en optimeringsplan for den enkelte. Der er forskellige håndtag, man kan gribe fat i, men det kan for eksempel være omlægning af opsparingen, siger kunderådgivningschefen.

Beregningerne kan vise, hvad du kan regne med at have i lommen per måned - og ser det ikke for godt ud, kan du overveje et halvt eller helt år mere på arbejdsmarkedet, siger Anne-Louise Lindkvist.

Helt generelt kan du bruge pensionsoverblikket som en anledning til at få tjekket, om du er dækket godt nok - for eksempel ved tabt arbejdsevne eller kritisk sygdom - og om din pensionsopsparing er skræddersyet til dig, eller om der er steder, du bør skrue op eller ned.

- Hvis man har en pakkeløsning gennem arbejdet, kan det være fint at se på, om man har samme behov som gennemsnitsmedarbejderen i virksomheden, eller om man for eksempel skal skrue på sin risikovillighed, siger Anne-Louise Lindkvist.

/ritzau fokus/

  • pension
    Hvis du frygter, at der ikke er nok penge på kistebunden, når pensionisttilværelsen rammer, er der flere håndtag, du kan skrue på. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Dølle

Næsten historisk: - En af de dage med allerflest i teltet

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Annonce
Annonce
Nykøbing

Jubel i Nykøbing: Nyslået Lotto-millionær

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Dølle

Slagsmål, spyt og vold: Travl aften for politiet på Dølle

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik