Annonce
Bolig og livsstil

Pasta eller kylling? Gentænk hverdagens favoritretter

Stegt kylling med kartofler eller grøntsager er en klassisk hverdagsret i de fleste danske køkkener. (Arkivfoto) Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Find inspiration i sæsonernes skiften og køkkenerne verden over, når hverdagsmaden skal have et tiltrængt twist.

En travl dag på arbejde, indkøb i et proppet supermarked og så endelig madlavning med et barn hængende om anklerne.

Der er ikke noget at sige til, hvis kreativiteten ikke sprudler midt i ulvetimen. Og så er det ofte en af de faste retter fra repertoiret, der ryger i rotation igen.

Danskernes favoritter på hverdagsbordet er stegt kylling med kartofler eller grøntsager, pasta med kødsovs og frikadeller. Det har en undersøgelse fra Epinions Danmarkspanel på vegne af Karolines Køkken vist.

Ifølge Katrine Klinken, som er kok, kogebogsforfatter og foredragsholder, så er nøglen til at gøre hverdagsmaden let tilgængelig uden at være kedelig, at man varierer den på alle parametre.

Et oplagt sted at søge inspiration er i sæsonernes skiften.

- Sæsonerne er et supergodt udgangspunkt. For lige nu smager appelsinerne bedre end til sommer, og der smager jordbærrene så bedre end nu. Så det er altid god inspiration at se på, hvad der er i sæson, siger Katrine Klinken og uddyber:

- Lige nu er alle typerne af kål og alle rodfrugterne rigtig gode.

Louisa Lorang, som er kok og kogebogsforfatter, peger på et andet sted at hente inspiration, så man kan genbruge de samme råvarer på et utal af nye måder:

- Man kan twiste alting - også de danske klassikere - ved at se ud i verden. Kyllingen kan kommes i tortillaer eller tacos, og så kan man få god chilisovs til. Man kan lave en guacamole til, det synes de fleste børn også, er fantastisk, siger Louisa Lorang og tilføjer:

- Kylling i karry kan både blive indisk, asiatisk og dansk. Man kan skifte fløden i kylling i karry ud med kokosmælk.

Krydderier er også en måde at give de sædvanlige hovedroller i madlavningen noget nyt modspil, siger Katrine Klinken.

- Kyllingen kan krydres med karry, rosmarin, steges med hvidløg, gnides i barbecuesovs eller sojasovs, siger hun som eksempler på de mange muligheder.

Man også gøre meget ved at variere tilbehøret, siger Katrine Klinken.

Frikadellerne kan for eksempel få selskab af salater, sovser, dip eller syrlige elementer som relish, fermenterede eller syltede grøntsager. Det kan gøre retten meget mere farverig og frisk, forklarer Katrine Klinken.

Hjemme hos kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang er kødsovs et altoverskyggende hit blandt børnene. Men det kan hun godt leve med, fordi det også er et oplagt sted at gemme massevis af grøntsager.

Her kan der snildt ryge en masse løg, squash, bladselleri eller rodfrugter, persillerod og pastinak i.

- Man kan rive en aubergine og lade den sautere med kødet, så forsvinder den ind i kødet. Så selv de mest grøntsagsforskrækkede børn vil ikke opdage den, lyder et af Louisa Lorangs tip.

Når hun har brug for at peppe retten lidt op, flækker hun en butternutsquash, skraber kernerne ud og bager den i ovnen.

Når den er mør, fyldes den op med kødsovsen, som på ingen tid er blevet til en helt anden ret.

/ritzau fokus/

  • PLUS Ondartet bakterie stortrives i kyllinger
    Stegt kylling med kartofler eller grøntsager er en klassisk hverdagsret i de fleste danske køkkener. (Arkivfoto) Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Lolland

Kommunalt forslag betyder store udgifter for husejere

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Guldborgsund

Holger Schou er pissehamrende stolt

Annonce
Annonce
Nordfalster

- Jeg bliver så harm over, at det bliver ødelagt for dem, der gør noget for andre

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Lolland

Jørgen har været med hver gang siden 1974: - Det er svært at stoppe

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem

Guldborgsund

Brobyggeri når milepæl - og det kan bilisterne glæde sig over

Lolland

Skybrud kan ramme folkemøde: Vi har beredskabet klar

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele