Annonce
Bolig og livsstil

Pluk ingredienser til salat og marmelade på stranden

Strandkål kan plukkes og bruges, som man ville bruge broccoli. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

De danske strande byder på urter og tang, der kan bruges i salatskålen, i snaps, som krydderi eller på dessertbordet.

Den bagende sol, de høje temperaturer og den langvarige tørke har været hård kost for planter og urter. Det gælder også ved strandene, hvor der ellers vokser masser af smagfulde bær og urter.

Til gengæld er det lige nu, du skal plukke hyben og dermed sikre dig hovedingrediensen til alt fra marmelade til chutney.

Her er syv bud på, hvad du kan sanke på stranden.

1) Strandsennep

Går du på en sandstrand med tang, så er der også mulighed for at finde strandsennep. Den minder om almindelig sennep med en lang, glat, rund stængel, og så har den karakteristiske lyslilla blomster.

- Strandsennep kan smage meget forskelligt fra sted til sted. Nogle steder er den meget sennepsagtig og andre steder over i en skarp kålsmag, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der er projektleder ved virksomheden Vild mad.

Det er det grønne på planten, der er det lækre og smagfulde.

- Det er saftigt og har et sprødt bid, fortæller han.

Når man plukker den, kan man se efter, at den har støvdragere i to forskellige længder. Så er man ikke i tvivl om, at man har fat i den rigtige, forklarer Helle Brønnum Carlsen, som er lektor i madkundskab ved Professionshøjskolen UCC.

- Den står i sådan nogle tuer nede på stranden. Den plukker man og drysser oven på fisk, så får man den der lidt bitre og sennepsagtige smag. Den er også lidt salt, siger Helle Brønnum Carlsen.

2) Hyben

Bevæger du dig op i klitterne, kan det næsten være umuligt ikke at støde på hybenrosen. Det er nemlig en invasiv plante, der breder sig som ukrudt.

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, og hybenrosen har ikke bare flotte lyserøde blomster - de bærer også røde, runde hyben.

- Hyben er fuldstændig fantastisk lige nu. De er, lige hvor de skal være - lige inden de bliver melede, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

De røde hyben kan være lidt besværlige at rense for frø med ske eller en urtekniv.

- Jeg plejer at lave hybenmarmelade, eller jeg råsylter hele eller halve hyben. Man kan enten lave det som en sursyltning, ligesom agurker, eller som en sød syltning til desserter. Hybenchutney er også godt, siger Mikkel-Lau Mikkelsen og fortsætter:

- Ellers laver jeg en ketchup af hyben og mirabel. Det smager bare så godt. Jeg bager hyben i ovnen, så det bliver lidt henad en soltørret tomat, og så smækker jeg sukker, eddike og en masse krydderier i.

Helle Brønnum Carlsen ser også mange gode anvendelsesmuligheder for hyben, som kan tilføre en ret noget syre.

- Jeg kan bedst lide at lave marmelade af dem med lidt sur sommeræble i. Men man kan også lave dem som halve skaller, som man rister og serverer til det lyse kød og fisk, siger hun.

3) Tang

På stranden kan du også finde forskellige typer tang til madlavningen.

- Der er blæretang. Jeg tager de yderste spidser af blæretangen og skyller i saltvand. Så drysser jeg med lidt ekstra salt og bager det i ovnen i 10-15 minutter til chips. Dem man kan også drysse over en rødspætte, siger Helle Brønnum Carlsen og tilføjer:

- Man kan også pulverisere det og bruge det som smagsgiver. Det har den der umamismag.

Man kan også finde sukkertang, som er gulbrun og meget lang. Den har en mere sød smag.

4) Strandarve

Den grønne urt strandarve vokser på sandstrande og strandvolde og bliver også kaldt strandens agurk, fordi den smager derhenad.

- Den kan bruges i salater, drysses oven på fisk, eller man kan bruge den i gryderetter, foreslår Helle Brønnum Carlsen.

5) Kveller

Kveller er en høj grønt plante, som minder lidt om et juletræ i sin opbygning. Den står ude på fladvand og bliver også - med god grund - kaldt salturt.

- De smager helt vildt salt, fordi de suger saltvand til sig. De smager godt i salater, til fisk og som fyld i fiskegryde, fortæller Helle Brønnum Carlsen.

6) Strandkål

Strandkål har store mørkegrønne kronblade og får hvide blomster. Den findes på sandede og stenede strande. Og så er den ret bitter.

- Strandkål findes ikke så mange steder, men den er lækker. Mange plukker hovederne og bruger den som broccoli. Man skal bare huske, at man ikke skal tage det hele, for så kommer der ikke nye strandkål næste år, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

7) Strandmalurt

Strandmalurt er egentlig ikke en velegnet spiseurt. Til gengæld har den en karakteristisk smag, som fungerer rigtig godt som smagsgiver i snaps, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Det er en stor, busket urt, som du kan finde på strandenge.

/ritzau fokus/

  • Jan Friis-Mikkelsen
    Strandkål kan plukkes og bruges, som man ville bruge broccoli. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Får kæmpebeløb til særlig have: - Jeg troede dårligt mine egne øjne

Lolland

3.900 besøgte Whitsun: Nu er regnskabet gjort op

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Annonce
Annonce
Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem