Annonce
Bolig og livsstil

Pluk urter og bær til lune efterårsdrikke

Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Pluk nælder og nåle i efteråret, og bryg lune drikke, eller lav din egen portvin.

Efteråret er over os. Og hvis du drømmer om en lunende kop på urter, bær eller frugter, så er det nu, du skal finde vandreskoene frem.

Du kan for eksempel plukke mynte. Den kan du typisk finde i fugtige områder og ved vandløb, fortæller naturvejleder Claus Olesen.

- Det kan være i en skov. Og man er ikke i tvivl, for den dufter kraftigt af mynte, siger Claus Olesen, som er leder af naturskolen på Valdemar Slot.

Hæld skoldhedt vand over mynten, og drik den som en forfriskende te.

Når du er på udkig i naturen, kan du også se efter vilde æbler. Julie Swane, som er forfatter til bogen "Sank", foreslår at skære de vilde æbler i skiver og tørre dem.

- Så kan du bruge dem som en ingrediens til at smage til og give sødme, siger hun og tilføjer:

- Det giver også et godt modspil til brændenælde i en te.

Brændenældete er en klassiker, du måske husker tilbage fra skovbørnehaven. Og det er faktisk ikke den eneste urt eller nælde, du skal kigge efter i skovbunden.

- Hvis det har været et lunt efterår med godt med væde - og det ser det ud til - så kommer mange af forårets urter med dejlige friske blade igen nu.

- Det er eksempelvis døvnælde og skvalderkål. Så kan man også lave sig en god urtepesto med friske råvarer fra naturen, siger Julie Swane.

Du kan også finde slåen i skovbryn eller klitter. Det er en høj busk med blå bær.

- Du kan lave lækker slåen-portvin. Og det er nu, du skal starte, hvis den skal være klar til risalamanden, fortæller hun.

Har du taget familien med i skoven, kan I også gå på jagt efter nåle fra nåletræer.

- Du kan lave skøn te med fyrrenåle, grannåle eller lærkenåle. Det smager også dejligt at søde nåleteen med lidt honning, siger Julie Swane.

Og har I fundet nogle af de smagfulde nåle, kan de også bruges til andre sager. Du kan koge nåle og sukker til en sirup, der tager smag af nålene.

Siruppen kan du bruge til is eller koldskål, foreslår Julie Swane. Du kan også putte nålene i eddike og lade det give smag.

- Man stiller den lyst og lunt i et par uger eller fem, og så sier man nålene fra. Så får den en fin gransmag, siger hun.

/ritzau fokus/

Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
  • Natur
    Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Efterår i Hareskoven Efterårsfarver i Hareskoven, tirsdag den 29. oktober 2019.
    Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
  • Efterår i Hareskoven Efterårsfarver i Hareskoven, tirsdag den 29. oktober 2019.
    Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Annonce
Annonce
Dølle

Næsten historisk: - En af de dage med allerflest i teltet

Dølle

Ørkenens døtre og Mario Sisters glæder sig: - Vi har varmet lidt op hjemmefra

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Nykøbing

Jubel i Nykøbing: Nyslået Lotto-millionær

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?