Annonce
Bolig og livsstil

Sådan fordeler du optimalt dit indtag af frugt og grønt

Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Det har betydning, om du vælger frugt eller grønt, når du skal have dækket dit daglige indtag.

De fleste danskere har fået indprentet rådet om at spise "6 om dagen", når det gælder frugt og grønt.

Men hvis du ikke altid når helt derop, er der stadig gode nyheder for dit helbred.

Et stort studie publiceret af American Heart Association i Circulation Journal viser, at det opmale daglige indtag af frugt og grønt i forhold til dødelighed er tre portioner grønt og to portioner frugt.

Studiet inkluderer over to millioner deltagere, og her kunne forskerne ikke se yderligere gavnlige effekter ved at indtage mere end fem såkaldte "servings" dagligt.

I Danmark lyder anbefalingen at indtage 600 gram grøntsager og frugt dagligt. Kostrådet er baseret på evidensrapporter fra 2013 og 2020.

- I kostrådene taler vi ikke som sådan om "servings", men vi vejleder om, at 100 gram grøntsager eller frugt svarer til eksempelvis en stor gulerod eller et æble, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen, som er enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Evidensrapporterne, der ligger til grund for kostrådene, peger også på, at det har betydning, hvordan du fordeler dit indtag af frugt og grønt.

- På baggrund af evidensrapporten fra 2020 kunne det konkluderes, at det i en klimavenlig kost med kun lidt kød er relevant, at 100 gram af de grøntsager, man spiser, er mørkegrønne samt at 100 gram er røde og orange. Det er med til at dække behovet for næringsstoffer.

- I kostrådene anbefaler vi, at man varierer og altså spiser forskellige slags grøntsager, at mindst halvdelen af de "6 om dagen" er grøntsager samt at man især vælger grove grøntsager som ærter, kål, rodfrugter og bælgfrugter, siger Anne Pøhl Enevoldsen.

Antallet af grøntsager i de danske anbefalinger svarer altså til at spise mindst tre om dagen, hvilket matcher konklusionen i det amerikanske studie, som er baseret på data fra deltagere i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Asien, Afrika og Australien.

- American Heart Association anbefaler at fylde mindst halvdelen af din tallerken med frugt og grøntsager ved hvert måltid, udtaler læge Anne Thorndike, som er formand for American Heart Associations ernæringsudvalg og lektor i medicin ved Harvard Medical School.

Det er dog ikke alle typer af det, man typisk ville tænke på som frugt og grønt, der tæller med i det sunde regnskab.

I studiet kunne de ikke se samme gavnlige effekter på dødeligheden forbundet med indtag af stivelsesholdige grøntsager som ærter og majs, frugtjuice eller kartofler.

Til gengæld var der gavnlige sundhedseffekter ved at spise grønne bladgrøntsager som spinat, salat og kål samt frugt og grønt, der er rige på betakarotener og vitamin C - såsom citrusfrugter, bær og gulerødder.

/ritzau fokus/

Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix
  • Nørrebro
    Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
  • Kiwi, Kiwifrugter, Chilipeber, Porrer, Vindruer
    Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet