Annonce
Bolig og livsstil

Sådan kan du bruge mad til at få vin til at smage bedre

Fedtmolekylerne, der kan gøre rødvinens smag mindre astringent og bitter, er særligt til stede i ost, kød og vegetabilske olier. (Arkivfoto) Foto: Regis Duvignau/Reuters

Overvej, hvad du serverer på tallerkenen, inden vinen hældes i glassene. Fedme og olier kan nemlig påvirke, hvordan rødvinens smag bliver opfattet.

"Du skal ikke lade dig snyde af osten".

Sådan lyder et gammelt spansk ordsprog, der skulle bygge på en historie om en vinbonde, der altid serverede et stykke manchegoost, inden han serverede sin vin.

Det fortæller Lisbeth Ankersen, som er uddannet kemiker og indehaver af InnovaConsult, som arbejder med sensorisk vurdering og produktudvikling.

Og hvorfor gjorde han så det?

- Den fede spanske ost skulle lige dæmpe nogle af de voldsomme tanniner i vinen, som kan give en sammensnerpende effekt i munden. Det kaldes astringens og er den samme følelse som at drikke en kop sort te, der har trukket for længe, forklarer Lisbeth Ankersen og tilføjer:

- Det gælder særligt i unge vine. Med tiden nedbrydes tanninerne, og vinen får en helt anden rund og fyldig smag. De nedbrudte tanniner er derfor noget, man forbinder med finere og ældre vine.

Ved hjælp af det lille stykke ost kunne vinbonden altså få sin vin til at fremstå bedre på rekordtid.

Og der er faktisk noget om snakken. I et nyt studie har man nemlig set nærmere på, om man kan dæmpe smagen af tanniner og bitterhed i vin ved at indtage noget fedt inden.

Studiet er publiceret i American Chemical Societys tidsskrift Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Fedtmolekylerne er til stede i stort antal i blandt andet ost, kød og vegetabilske olier. Forskerne undersøgte tesen kemisk, men også ved en smagstest, hvor deltager indtog olivenolie, vindruekerneolie eller rapsolie, inden de smagte tanniner.

Forsøgspersoner var enige om, at det havde en positiv effekt, der dæmpede bitterhed og astringens.

- Olivenolie havde den største effekt, og det fik tanninerne til at blive opfattet som frugtige i stedet for astringente, konkluderer forskerne i en presseomtale af studiet.

Vi du gøre brug af den viden, kan du gøre som vinbonden og servere lidt fed ost for dine gæster inden.

- Så smager de nok ikke så meget de tanniner, som vi ikke vil have alt for mange af, eller bitterstoffer, som typisk opfattes som negativt i forbrugertest, siger Lisbeth Ankersen.

En anden metode er det, der kaldes food pairing-princippet. Her har forskere undersøgt, hvordan vi godt kan lidt at kombinere fødevarer.

- For os i Vesteuropa og Nordamerika gælder det, at vi godt kan lide harmoni i smagene, fortæller hun og uddyber:

- Kemisk set betyder det, at hvis to fødevarer har de mest karakteristiske smagsnoter eller -stoffer til fælles, så er der større sandsynlighed for, at vi synes, de er gode sammen.

Og det princip ville Lisbeth Ankersen gøre brug af. Det vil sige, at hvis der er en note af brombær i vinen, kan du understøtte den på en naturlig måde.

- Så kan du lave en sovs til maden og komme lidt brombær eller kirsebær i, foreslår hun.

/ritzau fokus/

Fedtmolekylerne, der kan gøre rødvinens smag mindre astringent og bitter, er særligt til stede i ost, kød og vegetabilske olier. (Arkivfoto) Foto: Regis Duvignau/Reuters
  • FILE PHOTO: Bottles of French red wine are displayed at the Chateau du Pavillon in Sainte-Croix-Du-Mont,
    Fedtmolekylerne, der kan gøre rødvinens smag mindre astringent og bitter, er særligt til stede i ost, kød og vegetabilske olier. (Arkivfoto) Foto: Regis Duvignau/Reuters
  • FILE PHOTO: A glass of French red wine is displayed at the Chateau du Pavillon in Sainte-Croix-Du-Mont,
    Fedtmolekylerne, der kan gøre rødvinens smag mindre astringent og bitter, er særligt til stede i ost, kød og vegetabilske olier. (Arkivfoto) Foto: Regis Duvignau/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Guldborgsund

Millionfremgang hos lokal brugs

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Dølle

Kæmpe p-kaos på Dølle: - Har aldrig oplevet noget lignende

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Guldborgsund

Præst til rørt familie: - Han kan stadig være jeres forbillede

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Dølle

Ørkenens døtre og Mario Sisters glæder sig: - Vi har varmet lidt op hjemmefra

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Bikerpiger og "bøndernes dødsdruk": Se billederne fra årets Damefrokost

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

Annonce
Annonce
Dølle

Nu ryster Dølle igen: 1600 damer går fest-amok!

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Dølle

Ødelæggende vejr skaber problemer: Dølle kæmper for farbart marked

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing