Annonce
Bolig og livsstil

Smag og bæredygtighed mødes i overset havdelikatesse

- Smagen af blæksprutte er ret subtil. Den smager salt, sødt og en hel del af umami - ligesom kød, fortæller professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Bestandene af blæksprutter vokser. Og i den oversete havspise går bæredygtighed, smag og sundhed op i en højere enhed.

Hvor skal fremtidens bæredygtige fødevarer komme fra?

Et af svarene kan findes i et stigende antal i verdenshavene: blæksprutter.

Ole G. Mouritsen, som forsker på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, er blandt forfatterne til ny forskningsartikel om blæksprutter som en bæredygtig fremtidsfødevare.

Artiklen er publiceret i det engelske forskningstidsskrift Frontiers in Communication.

Sammen med kok Klavs Styrbæk har han set nærmere på fordelene ved at få blæksprutten på middagsbordet - både i forhold til bæredygtighed, ernæring og gastronomi.

- Det er en ressource, der er uudnyttet, den er i vækst, og den afsætter ikke nye klimaaftryk, ved at man fisker den, fortæller Ole G. Mouritsen og peger på, at metoderne til fangst allerede er etablerede, men ikke udnyttes i havene omkring Danmark.

Han bemærker, at det er svært at tale entydigt om bæredygtighed, da det kan betegnes og beregnes på mange forskellige måder. Og i nogle tilfælde flytter man måske bare belastningen, siger forskeren.

- Udgangspunktet er, at der er noget i havet, vi slet ikke bruger. Jeg tror, det er en overraskelse for de fleste forbrugere, at der er danske blæksprutter - og der er mange af dem, siger Ole G. Mouritsen.

Den blæksprutte, vi typisk ser i danske farvande og fiskeforretninger, er den tiarmede blæksprutte. Det fortæller fiskehandler Tommy Fischer, som er indehaver af butikken Hav.

- Den har noget delikat kød, som er sprødt og sødligt. Den kan rigtig godt lide at spise jomfruhummer, så hummersmagen sætter sig i kødet på den. Det er som en blanding af jomfruhummer og kammusling, beskriver Tommy Fischer.

De store tiarmede blæksprutter er i sæson lige nu, fortæller Tommy Fischer.

Og der er også begyndt at dukke ottearmede blæksprutter op i de danske farvande.

- Man kender dem typisk fra Spanien og Portugal. Det er en klassisk ottearmet blæksprutte med en masse sugekopper og et stort hoved. De er som noget nyt begyndt at gå i fiskernes net i den nordlige del af Øresund, fortæller fiskehandleren.

Tommy Fischer anbefaler, at man får sin fiskehandler til at rense blæksprutten, for ellers kan det blive en overvældende og uforglemmelig oplevelse i køkkenet.

- Den er jo en blækpatron indeni, så hvis man prikker hul på den hjemme i køkkenet, så har man blæk over det hele, og det er helt umuligt at få af. Der er nok blæk i til at farve et mellemstort køkkenbord, fortæller Tommy Fischer.

Hvis man synes, at fisk er en kedelig erstatning for ens bøf, så mener Ole G. Mouritsen, at der er god grund til at se nærmere på blæksprutten.

- Det, folk særligt værdsætter ved kød, er teksturen. Og her har man altså nogle muskler fra havdyr, som har en interessant mundfølelse og tekstur. Muskelkødet indeholder lige så meget protein som kød fra landdyr, siger han.

Derfor kan man faktisk spise kød fra blæksprutterne med god samvittighed, forklarer forskeren.

- Smagen af blæksprutte er ret subtil. Den smager salt, sødt og en hel del af umami - ligesom kød, tilføjer han.

/ritzau fokus/

  • Restaurant Silo
    - Smagen af blæksprutte er ret subtil. Den smager salt, sødt og en hel del af umami - ligesom kød, fortæller professor i gastrofysik Ole G. Mouritsen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Får kæmpebeløb til særlig have: - Jeg troede dårligt mine egne øjne

Lolland

3.900 besøgte Whitsun: Nu er regnskabet gjort op

Lokal nyt

Glæder sig over flere penge til vanskeligt stillede kommuner

Indland

Færre strande får blåt flag - ny ordning vinder indpas

Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Madens Folkemøde

Ø-formand ”scoutede” på folkemøde

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Annonce
Annonce
Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem