Der er en række sundhedseffekter forbundet med kakao. Med kakaopulver eller mørk chokolade i hånden kan man lave sine egen smagfulde variant.
Mørke dage og kolde næser er perfekt som anledning til at hælde dampende kakao i kroppen og finde en hyggelig krog i sofaen.
Og man behøver slet ikke at drikke den mørke smagsbombe med dårlig samvittighed. Der er nemlig masser af sunde grunde til at forkæle sig selv med varm kakao og chokolade.
Det fortæller Dennis Sandris Nielsen, som er professor MSO i Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, hvor han blandt andet har beskæftiget sig med kakao.
- Der er nogle ting i kakao, som ser ud til at have sundhedsfremmende effekter. Det er især det, der hedder flavonoider. Det er det, der giver smag og farve til kakaoen, fortæller Dennis Sandris Nielsen og fortsætter:
- Det er bioaktive stoffer, som kakao har et meget højt indhold af. Men vi finder dem også i skindet på druer. Og det er derfor, man også nogle gange vil høre, at der er nogle sundhedsmæssige effekter ved rødvin.
Tidligere studier har vist, at et højt indtag af flavonoider - blandt andet fra kakao - også er forbundet med lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme.
Dennis Sandris Nielsen vurderer, at der ikke er den store forskel på, hvordan vi optager de gode indholdsstoffer, afhængigt af om de kommer fra kakaopulver eller chokolade.
Der er dog en større koncentration af gavnlige stoffer i pulveret.
- Hvis du skal lave en kop kakao med et højt indhold af flavonoider, så er det en god idé at tage udgangspunkt i kakaopulveret, der indeholder mest af dem, siger han og tilføjer:
- Alternativt kan man vælge en chokolade med høj kakaoprocent. Jo mørkere chokolade, jo højere koncentration af de sunde stoffer.
Det vigtige er altså, at der er et højt indhold fra kakaobønnen. Det er der sjældent i supermarkedets færdiglavede kartoner - her er der derimod ofte fyldt op med fed mælk og sukker.
Mikkel Friis-Holm er også velbevandret i kakaobønnernes verden. Han er chokolademager og er flere gange blevet belønnet med titlen som verdensmester ved International Chocolate Awards.
Han bemærker, at der også er forskel på kakaopulver.
- Problemet er, at den kakaopulver, man generelt kan købe på markedet, er alkaliseret - det vil sige behandlet med kaustisk soda og bagepulver - for at få en mørkere farve og fjerne det meste smag, forklarer chokolademager Mikkel Friis-Holm.
Ved alkaliseringen fjerner man en del af bitterheden i smagen - men altså også nogle af de gavnlige indholdsstoffer.
Mikkel Friis-Holm anbefaler derfor, at man går efter råt kakaopulver, der ikke er blevet alkaliseret. Det vil typisk have en rødbrun farve, hvorimod det alkaliserede kakaopulver har en chokoladebrun farve.
Der er særligt gavnlige effekter at hente ved kakao for ældre, har tidligere forskning vist. Koncentrationsevne, hukommelse og taleevne kan forbedres ved et stabilt indtag over en længere periode.
Det gælder særligt for ældre, der er mildt kognitivt svækkede.
Det er lidt sværere at tale om den egentlige effekt hos unge, raske mennesker, for det er sværere at gøre sunde personer sundere, som professor MSO Dennis Sandris Nielsen forklarer det.
- Det skader i hvert fald ikke. Spørgsmålet er, om det hjælper, bemærker han.
/ritzau fokus/