Annonce
Bolig og livsstil

Sortér dit affald – også batterierne

AA batteries, casting reflection on white surface.

ANNONCE:

Danmark er i følge miljøministeren et af de lande i EU, der er bedst til at indsamle batterier, men alligevel er der stadig 39 procent af den danske befolkning, der smider deres batterier i skraldespanden

At smide sine batterier i skraldespanden er en dårlig tendens, befolkningen har, fordi det er skadeligt for miljøet, men det kan være svært at lade være, for der bruges bare batterier til mange ting i dag, såsom børnenes legetøj, fjernbetjeninger, computere, telefoner, cykellygter, biler, julekort og slips med lyd, blinkende sko og så videre. Ligeså snart batterierne ikke længere virker, skal de smides ud, men de skal ikke i skraldespanden, som mange gør; de skal genbruges, og det gælder både batterier og andet elektronikaffald, som kan skade miljøet.

Hvad danskerne selv mener, de gør, og hvad de i virkeligheden gør, er en kæmpe modsætning, for der er nemlig tal, der viser, at hele 90 procent af danskerne i en undersøgelse selv mener, at gør brug af de mange genbrugspladser, der er rundt omkring i landet. Det passer desværre bare ikke, for en anden undersøgelse har påvist, at der ud af 3.129 danske husstandes affald var hele 39 procent af batterier, der var blevet smidt i skraldespandene. Og det svarer faktisk til, at hver husstand smider 9 batterier i skraldespanden om året. Samtidig med at mange danskere smider batterier direkte i skraldespanden, så smides også 16 procent af elektronikaffaldet heri, for forbrugere tænker måske ikke over det, men produkter såsom ure, ødelagte høretelefoner, pærer, gamle mobiltelefoner og så videre hører også til på genbrugspladsen. Danskerne bør vænne sig til at lave nogle små kasser, som de kan have ved siden af deres skraldespande, så hver gang der kommer noget nyt skrald, som der skal på genbrugspladsen, så lægges det i kassen, der er lavet specielt til dét. På den måde vil de kunne stoppe den sørgelige tendens med at smide elektronik og batterier i skraldespanden, og de vil kunne tage en kasse med til genbrugspladsen engang imellem.

Grunden til, at batterier og elektronikaffald er dårligt for miljøet, er, at tingene lander i landets affaldsovne, som giver en miljøbelastning ved forbrændingen på 28 procent og 96 procent af de tabte ressourcer fraregnet det biologiske affald. Dette sker på trods af, at de to kilder kun repræsenterer cirka en halv procent af det samlede affald.
Når batterier og elektronikaffald ikke genbruges, sker der det, at der kommer en høj miljøbelastning, og det gør der på grund af det kviksølv, der er i små knapcellebatterier. Ved forbrændingen fanges over 99 procent af de giftige tungmetaller ved hjælp af røgrensningen, men tungmetallerne fordamper og ryder på den måde ud i luften og dermed ud til vores fødekæde (dyr og planter) og fødevarer (kødet og frugterne/grøntsagerne, vi spiser).
Samtidig er det simpelthen umuligt at genbruge nogle som helst af batteriernes metaller, hvis de ikke bliver sorteret til at starte med, og det samme gælder for alt det elektronikaffald, der smides ud, fordi det indeholder værdifulde former for metaller: nikkel, cadmium, bly og platin.

De danske forbrugere kan selv gøre deres for at hjælpe miljøet. Og det er små ting, såsom at anvende LED-pærer til lygter, cykellygter og lamper og bruge genopladelige batterier. Derudover skal man sortere sit affald, således at de ødelagte, gamle og uduelige batterier, elektronikaffald og pærer bliver smidt til genbrug, og ikke i skraldespanden. Mange butikker og webshops udbyder et stort udvalg af miljøvenlige pærer og batterier så det er bare om at lede og finde dem, der passer til lampen, lygten eller cykellygten.

De fleste kommuner i Danmark har en eller anden form for organiseret indsamling, hvilket betyder, at du kan komme af med dit genbrugsaffald i nærheden af dig og dermed slippe for selv at køre på genbrugspladsen. Det kan for eksempel være en pose eller en batteriboks, der er sat op ved skraldespandene. Men husk nu... computere og bilbatterier skal på genbrugsstaionen.

  • Batteries
    AA batteries, casting reflection on white surface.
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet