Annonce
Bolig og livsstil

Spis aldrig hyldebær på denne måde

Hylden er en hårdfør størrelse, som både klarer frost og skygge. Den vokser i skovområder, parker, læhegn og private haver. Og bærrene modnes omkring september og oktober. (Genrefoto) Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix

Hyldebær indeholder giftstoffer, som giver opkast og blodig diarre ved forkert tilberedning. Til gengæld er forgiftningen let at undgå.

Det varer ikke længe, før hyldens bær bliver mørke og modne. Herefter kan de bruges i madlavningen, men det er ikke ligegyldigt, hvordan du anvender bærrene.

- Hyldebær kan give opkast og diarre, hvis man tilbereder dem forkert. Det har vi set flere eksempler på - blandt andet fra restauranter, siger Kirsten Pilegaard, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet med speciale i toksikologi.

Rå hyldebær indeholder nemlig naturlige giftstoffer - såkaldte lektiner - som binder sig til tarmen. Spiser du dem, risikerer du akut madforgiftning.

- Der går typisk kun et par timer, før man får reaktionen, siger Kirsten Pilegaard.

Til gengæld er det relativt nemt at tilberede hyldebærrene. Sæt en timer på 15-20 minutter, hvor bærrene bulderkoger. Toksinerne bliver nemlig nedbrudt ved kogning.

- Et gammelt husmorråd lyder, at man skal koge til bærrene brister. Det er en fin regel at gå efter - uanset om man laver hyldebærsuppe, saft eller marmelader, siger Kirsten Pilegaard.

På nettet kan man også læse flere opskrifter, hvor hyldebærrene syltes til såkaldte fattigmandskapers.

Dette fraråder både Kirsten Pilegaard og miljøkemiker Lulu Krüger fra Fødevarestyrelsen dog på det kraftigste.

- Man kan sagtens vælge at sylte dem. Men de skal altså koges igennem først. Det er ikke tilstrækkeligt at overhælde bærrene med en kogende lage eller kogende vand, fastslår Lulu Krüger.

Det samme gælder, hvis du fryser bærrene for at gemme dem til senere på sæsonen. De toksiner, som giver dårlig mave, lader sig nemlig ikke påvirke af en tur i fryseren.

- Der er folk, som er blevet hundesyge af at spise frosne hyldebær. Det er ikke bedre end at tage dem direkte fra træet, siger Kirsten Pilegaard.

Hvis du koger bærrene 15-20 minutter - og derefter fryser dem ned - kan du til gengæld sagtens anvende dem i eksempelvis smoothies, bagværk og som topping.

Du kan for eksempel fryse de kogte bær i små bøtter eller isterningforme. På den måde får du "bouillonterninger", som kan bruges i retter, der trænger til et strejf af sensommer.

/ritzau fokus/

Hylden er en hårdfør størrelse, som både klarer frost og skygge. Den vokser i skovområder, parker, læhegn og private haver. Og bærrene modnes omkring september og oktober. (Genrefoto) Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
  • HYLD HYLDEBÆR HYLDEBÆRBUSK
    Hylden er en hårdfør størrelse, som både klarer frost og skygge. Den vokser i skovområder, parker, læhegn og private haver. Og bærrene modnes omkring september og oktober. (Genrefoto) Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
  • HYLDEBÆR HYLD HYLDEBÆRBUSK
    Hylden er en hårdfør størrelse, som både klarer frost og skygge. Den vokser i skovområder, parker, læhegn og private haver. Og bærrene modnes omkring september og oktober. (Genrefoto) Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Claus må "skjule sin identitet": - Jeg blev ked af det, da jeg hørte det

Sport

Så skete det endelig - Nykøbing FC tog en kæmpe skalp

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

112

21-årigs sindssyge kørsel: Vaskeægte vanvid

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Lokal nyt

Regionsråds-politiker bryder med sit parti

112

Brandvæsnet blev tilkaldt, men vendte hurtigt om

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

112

Niels-Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Annonce
Annonce
Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Fik slag i hovedet på marken

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet