Annonce
Bolig og livsstil

Stop med at lyve om hvor travlt du har

Arbejdsopgaver skal ikke løses til perfektion, men den diskurs lever både i samfundet, på arbejdspladser og på individniveau. Det gør, at man tager tanker om jobbet med hjem i fritiden, oplever Karen Albertsen. Hun efterlyser, at flere aftaler på jobbet, om de skal svare på mails og være tilgængelige, når de kommer hjem. Foto: Free/Phovoir

Nej, du har faktisk ikke så travlt med arbejde, at du ikke kan være til stede hjemme, mener familiestrateg.

Det er ikke fedt at blive beskyldt for at lyve, men det er lige præcis det, som familiestrateg Bo Bresson siger, at gennemsnitsdanskeren på et kontorjob gør. Hvad arbejdstid angår, lyver vi ikke kun for omgivelserne, men også for os selv.

- Vi fortæller os selv to løgne. Dels lyver vi om, hvor mange timer vi arbejder. Og så lyver vi for os selv om, hvor stor en del af vores samlede tid, vi reelt arbejder. Over et år arbejder vi kun 25 procent af vores vågne tid, siger Bo Bresson.

Han henviser til forskning fra Rockwool Fonden, der har vist, at danskerne har det med at smøre tykt på, når de siger, hvor mange timer i ugens løb, de arbejder. Arbejder man med hovedet og uden tidsstempel, til at vise hvornår man kommer og går, så overdriver gennemsnitsdanskeren med seks timer om ugen, lyder det.

- Det er der flere grunde til. Det er desværre stadig smart at være travl. Og så fylder jobbet meget i hovedet, men fylder det lige så meget i realiteten?, spørger Bo Bresson.

Især danskere med vidensarbejde, hvor hovedet er ressourcen, har svært ved at sætte en grænse mellem privatliv og job. Følger tankerne om jobbet med hjem, føles det som om, vi stadig er på job.

Karen Albertsen, der er psykolog og seniorforsker i Team Arbejdsliv, genkender, at der kan være forskel på ens oplevede arbejdstid og ens reelle arbejdstid.

Både fordi ingen arbejder koncentreret i hele arbejdsdagens længde, men også fordi mange tager tanker om jobbet med hjem efter fyraften. Det sker ofte, oplever hun, fordi der ligger en forventning om, at en opgave skal løses til perfektion, før man kan kalde den færdig.

- På samfundsniveau har vi en forestilling om, at vi kan gøre tingene bedre og bedre hele tiden. Men det taler imod, hvad der er realistisk muligt, med den tid vi har til rådighed på jobbet, og vores egne kompetencer, siger hun og uddyber:

- Vi skal løse en opgave bedst muligt inden for jobbets rammer - men aldrig perfekt. Den realisme, synes jeg, mange mennesker og arbejdspladser slås med.

I stedet for at sige, at en opgave er færdig, når den ikke kan blive bedre, råder hun til realisme om, hvor lang tid opgaven praktisk kan tage. Man må øve sig i at sige, "nu er den færdig" uden at jagte perfektion, så man kan slippe opgaven og tankerne, når man har fri.

- Både på arbejdet og i privatlivet gælder det, at man som regel får mere ud af tiden ved at være opmærksom og til stede i det, man aktuelt foretager sig, forklarer Karen Albertsen.

Det bakker Bo Bresson op om. Han råder til at tage hele familien med i at løse praktisk opgaver som rengøring sammen. Det giver noget konkret at være sammen om, som kræver fokus.

På arbejdspladsen råder Karen Albertsen til dialog om, hvor stor tilgængelighed, man forventer af hinanden. Er det ok at slå e-mails fra på mobilskærmen og sætte telefonen på lydløs, når man kommer hjem? Forventningsafstemning kan løsne mange bekymrede tanker.

Fakta: Måder at slippe jobbet i hjemmet på

- Placér dit fokus aktivt på børn, familie eller gøremål. Det fjerner fokus fra de arbejdsopgaver, du potentielt har med hjem i tankerne, hvis du aktivt kaster din energi og tankevirksomhed på noget andet som eksempelvis familien.

- Løs praktiske opgaver sammen som familie.

- Tag en dialog med arbejde og familie om, hvad der er tilladt i forhold til at være kontaktbar, når du er det andet sted.

- For nogle fungerer mental træning som meditation og mindfulness, der kan øge evnen til at være opmærksom på det, der foregår lige nu.

Kilder: Bo Bresson, Karen Albertsen.

  • smartphone, skærmtid, digital, sociale medier, worklifebalance, email
    Arbejdsopgaver skal ikke løses til perfektion, men den diskurs lever både i samfundet, på arbejdspladser og på individniveau. Det gør, at man tager tanker om jobbet med hjem i fritiden, oplever Karen Albertsen. Hun efterlyser, at flere aftaler på jobbet, om de skal svare på mails og være tilgængelige, når de kommer hjem. Foto: Free/Phovoir
Annonce
Annonce
Annonce
112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Nykøbing

Slap A' for en fest: - Det var én stor overraskelse

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Annonce
Annonce
Trafik

Var totalt spærret: Gaffeltruck væltet på motorvejen

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Femern

Den første er færdig: Vigtigt skridt i kæmpe-byggeri

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen