Annonce
Bolig og livsstil

Umut tryller i køkkenet: Med disse tre sovser er du altid dækket ind

Kokken Umut Sakarya ved om nogen, hvordan den perfekte sovs skal sammensættes. Få hans bedste tips til tre lækre hverdagssovser.

Du har måske set billeder af ham i et badekar fyldt med sovs. Og det er nok meget sigende for kendiskokkens Umut Sakaryas kærlighed til sovser.

Men tag ikke fejl af den underholdende koks farverige facon, han har nemlig masser af kokkeerfaring og har stået i lære på nogle af de fineste restauranter herhjemme.

Her deler Umut Sakarya tre sovser, du skal have på repertoiret, så du altid kan hive en frem til aftenens middag.

1) Brun sovs.

Vi begynder med en rigtig klassiker, nemlig den brune sovs. Den er ikke til at komme udenom i Umuts køkken.

Den er særligt velegnet at kaste sig over, hvis du har noget saftigt kød at tage udgangspunkt i.

- Det er lidt sjovere, hvis man har en god stegesky eller en god fond. Derfor er det en rigtig god idé at lære at stege kødet ordentligt, så man har en god stegesky, som ikke er brændt fast. Hele stykker kød har mere saft og kraft, når man steger det, siger Umut.

Sigt fonden fra kødet over i en gryde, eller brug oksebouillon samt den stegesky, du har tilbage på panden fra en bøf.

Kog den op med fire deciliter piskefløde. Tilsæt tre-fire spiseskefulde maizena og kulør, og lad sovsen koge op, mens du rører.

Synes du, sovsen er for tynd, tilsætter du mere maizena.

Og smag så sovsen til med salt og friskkværnet peber.

- Smag til undervejs, og vær påpasselig med at salte. Hellere give det lidt undervejs. En sovs skal bygges op, forklarer Umut Sakarya.

2) Bearnaisesovs.

Den næste sovs, du skal have på repertoiret, er selvfølgelig en fuldfed bearnaise.

- Alle kan lave bearnaise. Det tager ikke mere end tre minutter, hvis man laver det med lidt snyd, siger Umut Sakarya.

Hak først et bundt estragon. Pisk så otte æggeblommer, en halv teskefuld salt, tre spiseskefulde bearnaiseessens og en knivspids cayennepeber luftigt i en kasserolle over svag varme.

Lun og klar 200 gram smør i en anden kasserolle, og hæld det iæggemassen lidt efter lidt, mens du pisker konstant, indtil konsistensen er tyk som mayonnaise.

Smag sovsen til med hakket estragon, salt og friskkværnet peber.

3) Gorgonzolasauce.

Den sidste sovs er måske ikke en vinder for alle - men for Umut Sakarya er den altså helt uundværlig.

Den er nem at lave, og så kan den serveres til det meste.

- Den kan serveres til alt fra fisk til kylling og oksekød. Man får det typisk, når man har en ribeye, entrecote eller mørbrad. Den har så meget dybde, siger Umut Sakarya.

Kog fløde op med lidt reduceret hvidvin og løg. Kom så gorgonzola i. Og så er det ellers bare at piske.

- Det er lidt mere tyndt, men det smager noget så fantastisk. En gorgonzolasovs er en umamibombe, fortæller han.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Mette sælger dem, men hvem i alverden køber dem i maj?

112

Niels Christian blev jagtet gennem mark: Så brød helvede løs

Dølle

Tilfreds Dølle-formand: Det overrasker mig

Guldborgsund

Mark O. Madsen overrasker: Går ind i politik

Indland

Rusland advarer Danmark: Det vil blive gengældt

Dølle

- De kalder mig da Tine Tiskone

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker fredag

Dølle

Tumult til vild Dølle-koncert

Sport

Reddet fra konkurs - klar til kamp mod Nykøbing

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Indland

86.000 danskere er afhængige

112

Fik slag i hovedet på marken

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale