Annonce
Danmark redder liv

- Det handler om tryghed for alle

Kursisten Marianne Møller får vejledning i, hvordan man giver hjertemassage af instruktør Anne-Margrethe Larsen. Foto: Claus Hansen

Hele Region Sjælland er med i "Danmark redder liv", der handler om at få uddannet flere end 2.000 frivillige akuthjælpere. I Utterslev er 19 lokale borgere snart uddannet og kan træde til med førstehjælp, hvis der bliver brug for det.

UTTERSLEV I den lille landsby Utterslev på Nordvestlolland er 16 lokale borgere onsdag aften i gang med at lære om førstehjælp og brug af hjertestartere i sognegården under kyndig vejledning af instruktør Anne-Margrethe Larsen fra Dansk Folkehjælp.

Kurset er led i projektet "Danmark redder liv", som er beskrevet på modsatte side, hvor målet inden for få måneder er at have hvervet 2.000 frivillige i regionen og på Lolland-Falster at have skabt 20 såkaldte klynger rundt om, hvor grupper af borgere går sammen om at blive uddannet til førstehjælpere.

En af initiativtagerne, Inge Chabot, foran hjertestarteren, der hænger ved indgangen til sognegården i Utterslev. Foto: Claus Hansen

19 frivillige førstehjælpere

Sådan en klynge bliver borgerne om kort tid i Utterslev, og initiativtagerne bag er Pia Rosenberg Jensen og Inge Chabot.

- Vi er 16 på kursus, der løber over to aftener, og så er der tre andre, der tager kurset andetsteds, fortæller Inge Chabot.

- Så vi bliver 19 borgere i Utterslev, der bliver uddannet frivillige førstehjælpere, hvilket svarer til 10 procent af borgerne i byen. Så vi har døbt vores gruppe "Team Hjerteløberne", tilføjer Pia Rosenberg Jensen.

Når kurset er overstået, og alle Utterslev-deltagerne er blevet registreret på appen FirstAED, så kan de i princippet fungere som frivillige førstehjælpere i hele Region Sjælland.

- Hvis jeg befinder mig et givent sted i Region Sjælland, og jeg er den, der er tættest på indenfor en radius af fem kilometer, hvorfra der er brug for hjælp, så kan jeg blive kaldt på appen, fortæller Pia Rosenberg Jensen, der til daglig er sygeplejerske på akutmodtagelsen på Nykøbing Sygehus og derfor ikke behøver at deltage i kurset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vigtigt med hurtighed

Først og fremmest handler det for "Team Hjerteløberne" om at skabe tryghed i det lokalområde, de bor i.

- Ambulancen kan have lang responstid til Utterslev. Derfor er det vigtigt for os, at vi kan være hurtigt til stede, hvis nogen skulle have brug for det. Så for os handler det i høj grad om tryghed, siger Pia Rosenberg Jensen.

- Samtidig er det også et tiltag, der styrker sammenholdet i byen. Vi kommer måske hinanden lidt mere ved, tilføjer hun.

Inge Chabot peger i den forbindelse på, at gruppen af frivillige førstehjælpere også fra tid til anden skal mødes for hele tiden at have fingeren på pulsen og følge op på, hvordan det går - og om der skulle være nogle frivillige, der kunne bruge en genopfriskning af førstehjælp.

- Især også hvis en eller flere i gruppen yder førstehjælp, så skal vi i gruppen være klar til at "debriefe" hinanden. Vi er bevidste om, at vi kan komme ud i oplevelser, der kan være voldsomme, siger hun og tilføjer:

- Der skal ingen stå alene. Der skal vi stå sammen som gruppe. Der vil også være mulighed for mere professionel hjælp, hvis der skulle være brug for det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremme før ambulance

På Langeland har man som nævnt på modsatte side flere års erfaring i, at frivillige akuthjælpere træder til, når alarmen lyder - og i 94 procent af tilfældene er en frivillig akuthjælper fremme før ambulancen på Langeland.

Med udgangspunkt i erfaringerne fra Langeland så er der relativ stor sandsynlighed for, at en eller flere af de kommende frivillige akuthjælpere i Utterslev kommer til at opleve at være først fremme.

- Vi håber selvfølgelig, at vi aldrig får brug for det. Men det giver os en tryghed, at vi vil være uddannet til at håndtere det, hvis nogle skulle få brug for hurtig hjælp. Det handler om tryghed for alle, slår Inge Chabot fast og tilføjer, at Utterslev Borger- og Grundejerforening også har del i projektet lokalt.

  • Kursisten Marianne Møller får vejledning i, hvordan man giver hjertemassage af instruktør Anne-Margrethe Larsen. Foto: Claus Hansen
  • En af initiativtagerne, Inge Chabot, foran hjertestarteren, der hænger ved indgangen til sognegården i Utterslev. Foto: Claus Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Guldborgsund

Legendarisk kromutter: - Jeg har absolut ingen planer om at stoppe

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Annonce
Annonce
Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle