Der er åbenbart et eller andet med restauranter og sort arbejde. En ny razzia gennemført af Skat i samarbejde med politiet, Arbejdsdirektoratet og kommunerne viser, at der stadig er store problemer med snyd. Alt lige fra slukkede kasseapparater til illegale indvandrere i køkkenet dukkede frem i lyset under en razzia på restauranter blandt andet på Lolland og Falster.
Ifølge Skat, der ledede aktionen, er den især gal på Lolland og Falster. Her har vi nærmest en “kulsort” restaurationsbranche. Ni steder blev besøgt ved den seneste kontrolaktion, og fem af stederne var der problemer med uregistreret arbejdskraft. To steder var der også snyd med sociale ydelser.
Et alarmerende højt antal overtrædelser, og det giver absolut stof til eftertanke. Fordi det sker igen og igen.
For det første at en gruppe af restaurantejere tilsyneladende har ualmindeligt svært ved at forstå lovgivningen og hvordan man overholder reglerne. For det andet at kontrolindsatsen tilsyneladende kun har begrænset effekt. Og for det tredje, at det åbenbart er så dårlig en forretning at drive restaurant, at man som ejer føler sig tvunget til at snyde.
Branchen trænger til at hanke op i sig selv og få styr på, hvordan man driver restaurant på lovlig vis. De mange ulovligheder går ud over de andre restauranter og pizzeriaer, der drives på en helt igennem lovlig måde.
Hvis det ikke er muligt at drive en restaurant eller et pizzeria uden at snyde, er det spørgsmålet, om der er brug for dem.
Uanset størrelsen af byen er der næsten med sikkerhed altid et pizzeria - måske endda flere. Vi kan spørge os selv, om der reelt er brug for det antal i hver by. Så mange pizzaer eller burgere kan vi vel heller ikke spise? Den eneste måde det kan lade sig gøre at tjene en smule penge her er ved at snyde.
Måske ved vi det godt, når vi går ind og bestiller en pizza eller andet på en af disse restauranter. Priserne er altid rimelige, og der er som sådan masser af personale. Vi køber og spiser vores mad velvidende, at den smager lidt af sort og socialt snyd.
Tilbage står en klar opfordring til branchen om at få ryddet op og fjerne de “sorte” madsteder. Kontrol og razziaer er den eneste vej frem for at komme de mere eller mindre lovløse tilstande til livs i dele af branchen. Det er til skade for alle de lovlige restauratører, og ødelægger den gode smag af et veltillavet måltid mad.
Deltag i debatten med Chefredaktør Søren Knudsen på Facebook - klik her.