Annonce
Debat

Digitale, innovative og globale børn i Guldkanten

Da jeg startede i skole i 1996, blev jeg udstyret med blyant, kladdehæfte og papmapper. Det var de værktøjer, jeg fik til min faglige dannelse, og som lærere og voksne mente, at jeg skulle bruge for at klare mig godt i fremtidens samfund.

Heldigvis har vores værktøjer i samfundet forandret sig – og dermed skal værktøjerne i Folkeskolen, der danner og uddanner fremtidens borgere, også forandre sig. Fremtidens borgere skal, udover grundlæggende færdigheder, som minimum have tre egenskaber: De skal være digitale og kunne anvende ny teknologi til at skabe smarte løsninger og til at kommunikere. De skal være innovative, så de selv kan bidrage til at sætte skub i udviklingen. Og endelig skal de være globalt orienterede, fordi verdenen åbner nye muligheder og markeder for dem. Fra politisk hold skal vi derfor sikre, at Folkeskolen er indrettet og har de nødvendige ressourcer til at gøre fremtidens borgere digitale, innovative og globale.

For det første bør Folkeskolen sikre, at vores børn bliver vant til at bruge ny teknologi fagligt. Den udvikling er allerede godt i gang. Desværre er nye, teknologiske gadgets desværre blevet til politiske prestigeprojekter i stedet for at give lærerne plads til at anvende nye værktøjer, hvor det giver mening i undervisningen. Det er spild af offentlige kroner – og pengene går fra at kunne levere en bedre undervisning eller støtte de svageste elever. I stedet for at trække teknologien ned over hovedet bør skattekronerne fordeles til skolernes egne ønsker til ny teknologi i undervisningen. Det vil gøre, at teknologien bliver tænkt bedre ind i fagligheden og andre af Folkeskolens mål om bevægelse og socialisering. Hvis efterspørgslen efter ny teknologi kommer fra lærerne selv, vil det også blive lettere at tage hensyn til de mindre ressourcestærke elever, der ikke er vant til at bruge teknologien hjemmefra.

For det andet skal børnene i Folkeskolen udvikles og udfordres til at blive innovative. Det vil sige, at børnene skal bruge deres viden til at skabe nye idéer, værktøjer og metoder. Konkret ser jeg gerne, at der i langt højere grad kommer innovation og iværksætteri på skoleskemaet, og at det indgår som en del af den traditionelle undervisning.

For det tredje er det et vilkår, at vi lever i en global verden, og vi må ikke lukke øjnene for, at andre lande er vigtige samarbejds- og handelspartnere. Derfor skal vi åbne verden for vores børn ved at styrke sprogundervisningen og derigennem give børnene en bedre forståelse af andre kulturer. På Lolland-Falster er der især brug for, at eleverne bliver perfekte til engelsk og tysk, som er de store sprog for vores handel og turisme. Derfor ser jeg gerne, at vi styrker sprogundervisningen.

At gøre vores børn til digitale, innovative og globale borgere vil være som at lægge skinnerne, mens toget kører: Vi ved endnu ikke, hvor eller om den digitale og globale udvikling stopper, men alligevel skal Folkeskolen gøre børnene parate til et nyt samfund. Udviklingen er uundgåelig. Med blyant, kladdehæfte og papmappe kommer man nok ikke særligt langt i 2030.

Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Usikkerhed om omdiskuteret præstegård: Køber er sprunget fra

Guldborgsund

Lokale projekter får millioner fra fond: - Vi er meget glade og beærede

Madens Folkemøde

Kendt forfatter på lollandsk mad-mission

Indland

Danmark skal gøre kræftkampen kunstigt intelligent

Vejret

Nu er sommeren her: Så varmt bliver det på LF

Lokal nyt

Glad formand: - Det er noget, jeg virkelig har kæmpet for i mange år

Maribo

Renoveringskapløb: Flere huse ramt af råd

Sport

Slagen NFC-spiller: - Det er en hård omgang

112

Bagagen lugtede mistænkeligt - og det var der en grund til

Lokal nyt

Ny aftale sikrer over to milliarder kroner mere til sundhed

112

Brand i Næstved sender ikke længere røg ind over beboelsesområde

Guldborgsund

Frank fra Kastaniegaarden til topmøde

Sport

Nye tørre tæsk til chanceløse Nykøbing FC

Guldborgsund

Nyt samarbejde? Kan ikke sige så meget konkret endnu

Guldborgsund

Simon Hansen ser tabte forældre

Annonce
Annonce
Lolland

Kommunalt forslag betyder store udgifter for husejere

Maribo

Karen Margrethe druknede i vandmasserne

Guldborgsund

Holger Schou er pissehamrende stolt

Sport

Efter tre nederlag i træk: - Vi tager til Roskilde for at få noget med hjem

Nordfalster

- Jeg bliver så harm over, at det bliver ødelagt for dem, der gør noget for andre

Lolland

Skybrud kan ramme folkemøde: Vi har beredskabet klar

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele