Annonce
Debat

Generationen, der blev væk

Jeg sidder og kigger på klassebilledet fra sidste skoledag i gymnasiet. Vi sidder dér så unge med den rød-hvide hue på hovedet og venter på at drage ud i den store verden.

Syv år senere er vi spredt for alle vinde. To er blevet sygeplejersker, én pædagog, én psykolog, én soldat, én bankuddannet, én radiovært, flere socialformidlere, én radiolog, for ikke at glemme mig selv som hybridhistoriker med speciale i politik og kommunikation. På billedet ser vi så ens ud, i dag er vi så forskellige. Forskellige uddannelser, forskellige liv placeret forskellige steder i Danmark og resten af verdenen.

Min medblogger og formand for Quality Lolland-Falster, Kirsten Sydendal, har foreslået, at de unge skal give en peptalk til vores lokalområde for at beskrive, hvad de vil have i fremtiden. Måske endda en kronikkonkurrence. Det er et sympatisk initiativ, der desværre kan ende som spildte kræfter, hvis det står alene. Det, der også er brug for, er, at ledende lokale stemmer på Lolland-Falster begynder at sætte de unge i centrum og fokusere på, hvad de vil med den yngre generation, og hvad de vil gøre for den yngre generation.

Når jeg kigger på klassebilledet fra sidste skoledag, er der en ting, der falder mig i øjnene. Vi har helt forskellige præferencer for vores liv. Men én ting har vi til fælles: Vi søger lykken i familiemæssig og økonomisk forstand.

For den del, der har stiftet familie, har børnene naturligvis førsteprioritet: Er daginstitutionerne fleksible og gode? Kan mine børn få de bedste uddannelsesmuligheder?

For en anden del fylder det gode job en stor del: Hvor kan jeg få opfyldt min karrieredrøm? Kan min kæreste få job? Hvad er mine udviklingsmuligheder?

Om nogle år vil størstedelen af min gymnasieklasse nok fokusere på både-og: Hvordan kan jeg få familie- og arbejdsliv til at gå op i en højere enhed?

Hvis Lolland-Falster skal kunne tiltrække den yngre generation, er en del af løsningen politisk og erhvervsmæssig. Borgerbrandingen har alene nået sin grænse. Det er lokalpolitiske løsninger, der skal til for at sikre et venligt erhvervsklima med mange nye jobs, varierede kulturtilbud og gode, fleksible børneinstitutioner og skoler. Det er regionalpolitiske løsninger, der skal til for at sikre et godt sundhedsvæsen. Det er nationale og EU-løsninger, der skal sikre en dynamisk udvikling af området med bl.a. moderne infrastruktur.

Det kræver en politisk bevidsthed og et udsyn, der rækker ud over dag-til-dag-problemerne. I stedet skal tilflytterbrillerne tages på for at vurdere områdets attraktivitet for den yngre generation. Samtidig skal lokalområdet tale til den yngre generation og beskrive, hvorfor Lolland-Falster er det ideelle sted for unge ambitiøse mennesker, om de så er ambitiøse i deres karriere, i deres familieliv eller brænder for at gøre en forskel for det lokale samfund.

Hvis vi blot beder de unge med forskellige drømme om at beskrive deres ønsker for Lolland-Falster, risikerer vi at skyde med spredehagl. Der er brug for den gensidige dialog, hvor de unge gives mulighed for at sætte ord på deres ønske for Lolland-Falsters fremtid, men hvor lokale stemmer også bliver bedre til at forklare, hvad Lolland-Falster kan tilbyde en bestemt del af den yngre generation.

Tilbage sidder jeg med mit klassebillede fra gymnasiet i hånden. Jeg tænker over, hvad Lolland-Falster egentlig vil med mig. Det er så sjældent, at det lokale politiske liv eller erhvervslivet taler direkte til mig. Jeg er en del af generationen, der blev væk. Generationen, der er uundværlig, men alligevel er blevet glemt. Vi er en generation, der er meget forskellig. En landsdel kan og skal ikke falde i alle unges smag, men den skal kunne tilbyde noget til de unge, der kan, skal eller vil flytte hertil.

Det er det, der skal lægges en tværgående strategi for hurtigst muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Legendarisk kromutter: - Jeg har absolut ingen planer om at stoppe

Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Annonce
Annonce
Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Næsten historisk: - En af de dage med allerflest i teltet

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget