Annonce
Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederpanel og udtrykker Folketidendes holdning.
Debat

Rystet skolesystem

Fem skoler er lukket. Skoler er lagt sammen. Skoledistrikter er lavet om. Skoleledere er fyret eller pensioneret, og resten er flyttet fra deres job til andre opgaver på andre skoler. Posen er i dén grad blevet rystet, og den store lederkabale er lagt på en måde, som ingen havde hverken forventet eller ønsket. 11 skoler får ny skoleleder og ni skoler får ny sfo-leder. Det er kun viceskolelederne, der ikke er blevet ramt i nævneværdig grad i den store flyttekabale.

Hvorfor så voldsom en rokade, der kan ende i et gigantisk flytterod, der kan lamme skolerne i længere tid? Spørgsmålet er blevet stillet igen og igen de seneste uger på kommunens skoler. Forældre og lærere har på den ene side ønsket forandring, men slet ikke i den størrelsesorden. Selv borgmester John Brædder giver i dagens avis udtryk for, at det kom bag på ham, at ledelsesrokaden skulle være i dén størrelsesorden.

Spørgsmålet er relevant, og svaret kan meget vel være, at kommunens administrative ledelse ikke har været tilfreds med ledelsen på de skoler, der nu skifter skoleleder. Hvis utilfredsheden har været så massiv, kan det undre, at der ikke er gjort noget ved det for længst.

Skolelederne er testet på klassisk management-facon, som var de virksomhedsledere - og flere af dem er åbenbart fundet for lette og svage til at kunne fortsætte i det job, de hidtil har haft. Managemenent-filosofien er rykket ind på skolegangen, og nu skal skolerne tydeligvis drives som virksomheder. Derfor er skolelederne blevet flyttet rundt som brikker på et skakbræt af den centrale ledelse - mange mod deres vilje. Rokaden er efter sigende sket efter devisen: Stærke ledere til skoler med svære opgaver og svage ledere til skoler med mindre svære opgaver.

Det kan der være meget fornuft i på den lange bane, men det er ikke kønt. Skoler er mere og meget andet end en virksomhed. Det er et lokalt knudepunkt, hvor meget af den lokale sammenhængskraft kommer fra. Skolelederen har i årtier haft en væsentlig rolle i det lokale liv - også uden for skolen. Skolen er en kulturinstitution med stor betydning for vores samfund. Den position er sat i spil efter den voldsomme lederrokade, der klart signalerer, at skoler fremover er virksomheder, der skal drives efter centralt fastlagte principper.

Guldborgsunds skoler har i det seneste år været gennem en voldsom rystetur, og de nye ledelser står foran en gigantisk opgave, hvor det gælder om hurtigst muligt at få skabt ro og tryghed.

Deltag i debatten med Chefredaktør Søren Knudsen på Facebook

Annonce
Annonce
Annonce
Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

Ljungquist med KO-sejr i eget stævne

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Guldborgsund

Øretæver i luften: Kærestestrid endte galt

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lolland

Festivaltriumf på Lolland: Billetsalget boomer

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

Vejret

Weekenden bliver varm men slutter for en landsdel med byger

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt

Skole

Sidste skoledag uden fadæser: Fans, karameller og love

Lolland

Lokale museer er lettede over ny reform: Mister ikke tilskud

112

Anklager vil have betjent straffet for udrykning med 200 km/t

Annonce
Annonce
Sport

Flere tusinde børn indtager byen: - Det er rekord i år

Indland

Sort røg: Brand hos Novo Nordisk kan ses på 30 kms afstand

Indland

Ni ud af ti danskere modtog sireneadvarsel på mobilen

112

Tysker på afveje: Cyklede på Farøbroen

Rødby

Lukker Netto i en måned: Men giver kunderne unik mulighed

Udland

Kendt tryllekunstner beskyldes for seksuelle overgreb

Erhverv

Scandlines sætter passagerrekord - men resultatet falder