Annonce
Debat

Vi skal have flere med i det arbejdende fællesskab

Dronning Margrethe nævnte i sin nytårstale en befolkningsgruppe, som fortsat udsættes for udtalt forskelsbehandling og må leve med en ringe grad af retssikkerhed; nemlig de mange danskere med handicaps. Det var glædeligt med denne opmærksomhed, idet vi som samfund ikke er gode nok til at rumme mennesker med særlige behov. Det gælder både i almindelighed og på arbejdsmarkedet.

Næsten 700.000 danskere i aldersgruppen 16-64 år har et fysisk eller psykisk handicap, hvilket svarer til 21 procent af den danske befolkning. Og i denne befolkningsgruppe er markant færre i arbejde end i den resterende del af befolkningen. Det er ikke alene skidt i en tid med rekordhøj mangel på arbejdskraft, men ligeledes en falliterklæring for os som samfund.

For vi taber både samfundsøkonomisk og menneskeligt, hvis vi ikke formår at inkludere denne store befolkningsgruppe på arbejdsmarkedet. Vores velfærdssamfund bygger på forudsætningen om, at flest muligt bidrager, og samtidig er der ingen tvivl om, at mennesket trives bedst, når det på meningsfuld vis kan bidrage til fællesskabet.

Imidlertid synes vi som samfund ikke at have indset vigtigheden af at indrette et fleksibelt og rummeligt arbejdsmarked. I mangen en jobannonce søges efter medarbejdere, som er robuste, omstillingsparate og trives i travle og uforudsigelige miljøer.

Med denne stræben efter den næsten unaturligt robuste og agile medarbejder, ekskluderer vi en stor del af befolkningen. For mange mennesker har brug for faste, forudsigelige og rolige rammer for at kunne yde deres bedste, hvorfor vi som samfund må gøre mere for at støtte virksomheder i at indrette rummelige arbejdspladser.

Som nyvalgt byrådsmedlem, herunder medlem af Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget og Socialudvalget, håber jeg, at vi i Guldborgsund Kommune vil gøre en ekstra indsats for at få flere mennesker med handicaps med i det arbejdende fællesskab. Jeg vil i hvert fald gøre mit for at få denne vigtige samfundsopgave på den kommunale dagsorden.

At lykkedes med opgaven kræver inddragelse af alle interessenter, herunder navnlig de berørte borgere, de lokale virksomheder, fagpersoner og interesseorganisationer. Det vil indledningsvist kræve vilje og omstillingsparathed fra særligt virksomhedernes side, men vil lønne sigt på sigt. For flere og flere danskere lever med synlige eller usynlige handicaps, og de må ikke anses for en byrde, men som værdifulde ressourcer - akkurat som alle andre mennesker.

Ditte Rust, byrådsmedlem og folketingskandidat for Venstre i Guldborgsund

Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Nykøbing

Slap A' for en fest: - Det var én stor overraskelse

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Trafik

Var totalt spærret: Gaffeltruck væltet på motorvejen

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Femern

Den første er færdig: Vigtigt skridt i kæmpe-byggeri

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Annonce
Annonce
Lolland

Kritik af Lollands skolevæsen: Kommunen ser med stor alvor på det

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Dølle

12 Dølle-gæster måtte have hjælp: Fire bragt til sygehuset

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Lolland

Så er foråret skudt i gang