Caféer og restauranter kræver, at unge skal arbejde uden løn for at få foden indenfor. Mens Horesta siger o.k., raser fagforbundet 3F.
Restauranter og caféer kræver, at unge arbejder gratis først, hvis de vil have et job.
Det er den hårde kamp blandt studenter og andre unge om at finde et job, som får mange arbejdsgivere i restaurationsbranchen til at få vagter dækket ind med gratis arbejdskraft.
Ritzau har talt med en række unge, som fortæller om vagter på 6-8 timer uden løn og om café og restaurantejere, der systematisk tager 10 ansøgere ind til prøvevagter over flere uger.
- Det er helt normalt hos os, at man skal arbejde gratis de første par vagter. Hvis man søger, får man blot at vide, at man gerne må komme på prøve, men ikke, at det er uden løn. Det finder man først ud af bagefter, siger Lise, der arbejder på en café i hjertet af København.
Hun vil ligesom andre ikke stå frem med sit fulde navn af frygt for at miste jobbet.
Hos fagforbundet 3F kalder man det "grov udnyttelse".
- Mange unge kender ikke deres rettigheder, og det får arbejdsgiverne til at lugte hurtige og nemme penge ved at fylde vagtplanen ud med gratis arbejdskraft. Det er noget forbandet svineri, at man udnytter krisen på den måde, siger Lone Søgaard Nielsen, formand for 3F Hotel og Restauration.
Brancheorganisationen Horesta har ingen problemer med at lade unge arbejde gratis i et par dage, så længe arbejdsgiveren ikke har tegnet overenskomst.
- Vi synes, det er i orden, hvis der er tale om et par enkelte prøvevagter. Det kan også være fornuftigt for den unge, fordi man så kan finde ud af, om det er noget for en, siger formand Jens Zimmer Christensen.
/ritzau/