Tyske pølser og spanske jordbær. Danskerne er vilde med billige, udenlandske fødevarer.
Vi kommer flere og flere udenlandske fødevarer i indkøbskurver, når vi handler.
Det viser beregninger, som Landbrug & Fødevarer har lavet for Dansk Handelsblad.
Danske indkøb af udenlandske fødevarer er steget med 70 procent på 10 år, mens omsætningen med fødevarer kun er steget omkring 25 procent i den samme periode.
Særligt forarbejdede kødvarer som pålæg, bacon og pølser samt slagtet fjerkræ, ost, svinekød og frosne grøntsager er varer, danskerne gerne køber udenlandsk. Efterspørgslen efter forarbejdede kødvarer er steget næsten 310 procent.
Hos Landbrug og Fødevarer peger chefkonsulent Klaus Jørgensen på to mulige forklaringer på det store boom i salget af udenlandske fødevarer.
- De udenlandske fødevarer har en styrke i, at de produceres under nogle vilkår, så de kan sælges til lavere priser. Netop prisen er en af de faktorer, de danske forbrugere har meget fokus på, når de går på indkøb, siger Klaus Jørgensen til Dansk Handelsblad.
- Men det handler også om, at detailhandlen ikke længere accepterer, at nogle produkter er sæsonvarer. Vi vil også kunne købe friske jordbær til nytårsmenuen, tilføjer han.
Den nye undersøgelse står i skærende kontrast til en forbrugerundersøgelse, som blev offentliggjort sidste år.
Undersøgelsen viste, at langt de fleste danskere mente, at det var vigtigt at købe danske fødevarer, og over 70 procent af de adspurgte foretrak dansk kød og danske mejeriprodukter.
/ritzau/