Københavnernes jul er færdiglavet, mens jyderne laver julemaden fra bunden, viser tal fra Danmarks Statistik.
Koger du selv grøden og pisker fløden, når du skal lave ris a la mande, eller køber du den færdiglavet? Hvis du bor i hovedstadsområdet, er der størst sandsynlighed for, at du tager den nemme, færdiglavede løsning, viser tal fra Danmarks Statistik.
Husstandene i København bruger nemlig i gennemsnit 10 kroner på færdiglavet risengrød og ris a la mande i december, mens det højest er et par kroner for resten af landet.
I Nord- og Midtjylland stiger forbruget af ris derimod med 21 kroner i julemåneden, så noget kunne tyde på, at jyderne selv laver grøden fra bunden.
Det kommer ikke bag på forbrugeradfærdsekspert Mette Skovgaard Frich fra konsulenthuset Scandinavian Retail Institute. Hun forklarer forskellen med, at københavnerne er de hurtigste i landet til at tage nye trends til sig.
- Københavnerne har allerede adopteret den her nye trend med convenience-løsninger som den færdiglavede risengrød, mens folk fra mindre byer er lidt langsommere til at hoppe med på den slags trends, siger hun.
En anden genganger til julefrokosterne er fiskefileten. Københavnerne bruger i gennemsnit 13 kroner på frosne fisk i december, mens nordjyderne kun bruger omkring 2 kroner. Til gengæld bruger de 15 kroner på ferske fisk.
Selvom der lige nu er store forskelle på, hvor hjemmelavet julemaden er, alt efter hvor i landet man bor, gætter Mette Skovgaard Frich på, at man også kan finde færdiglavet risengrød på de jyske juleborde om få år.
- Jyderne begynder først at købe færdiglavet risengrød, når de har set de andre gøre det med succes. For eksempel når de har været til julefrokost i København, hvor det er blevet serveret for dem, og de egentlig synes, det smager godt, siger hun.
/ritzau/