Den københavnske restaurant Noma, der har Claus Meyer som medejer, blev mandag aften kåret til verdens bedste restaurant.
København vil i fremtiden tiltrække en ny slags turister: madturister.
Restaurant Noma, der ligger i det renoverede pakhus Nordatlantens Brygge på Strandgade på Christianshavn, er verdens bedste restaurant.
Mandag aften offentliggjorde det engelske madblad Restaurant Magazine sin nye liste over verdens 50 bedste restauranter, og Noma er rykket fra en tredjeplads i 2009 til førstepladsen.
- Det er fuldstændig vanvittigt, at det kan lade sig gøre at blive nummer et. Det er surrealistisk, lyder det fra kokken Claus Meyer, der er medejer af Noma.
- Det er et langt, langt sejt træk, der belønnes, siger falstringen til Ritzau.
Allerede i dag tiltrækker Noma madelskere fra hele verden, men nu vil der komme langt flere, forudser Claus Meyer.
Selvom Noma er den eneste danske restaurant, der er med på den anerkendte liste, og den eneste restaurant, der har to af de eftertragtede Michelinstjerne, er Nomas succes med til at løfte hele det gastronomiske niveau i Danmark og skabe interesse for dansk og nordisk mad, mener han.
- Allerede i dag er der mange restauranter, der har en Michelinstjerne, og flere af dem arbejder ligesom Noma ud fra et lokalt råvaregrundlag. Der er kommet en større faglig kompetence blandt de unge kokke, og der er kommet en ny erkendelse af maden som en moderne ytringsform, hvor man også samarbejder med andre kunstarter, siger Claus Meyer.
Navnet Noma udspringer er dannet af ordene "nordisk mad", og Claus Meyer er overbevist om, at den kompromisløse satsning på de unikke nordiske råvarer kombineret med Rene Redzepis "enestående talent" er forklaringen på succesen.
- Hele idéen med at bygge en restaurant på et lokalt råvaregrundlag har været helt afgørende - idéen med at tilbyde det ypperste fra en region på en tallerken fortolket af en fremragende kok. Det er jo ikke tilfældige råvarer, vi taler om, men de mest enestående råvare fra vores del af verden, høstet på de optimale tidspunkter og fra de bedst tænkelige producenter. Folk vidste godt, at der var gode ting fra Spanien og Frankrig, men ingen vidste, at der også var gode ting fra Norden. Det ved de nu, siger Claus Meyer.
Flere ting talte for, at den danske restaurant havde en chance for at komme op på førstepladsen i år. De to restauranter, der sidste år lå foran Noma - den spanske El Bulli og den britiske The Fat Duck - har ikke haft et optimalt år. El Bulli har meddelt, at den vil lukke i en periode fra næste år for at få tid til at forny konceptet.
The Fat Duck blev sidste år ramt af et uheld, som ikke burde kunne ske på det niveau. Et stort antal gæster fik madforgiftning af restaurantens mad, og den røg i år ned på en tredjeplads.
Selv om Claus Meyer i høj grad har været med til at udvikle konceptet for Noma, mener han, at det er chefkokken Rene Redzepi, der skal have æren for førstepladser.
- Det er Renes fortjeneste. Jeg er glad for, at jeg har kunnet være en god partner, og at jeg fik idéen i tidernes morgen, siger Claus Meyer.
I dag koster en "Noma Middag", som består af syv retter, 995 kroner. Priserne skal formentlig nu justeres lidt.
- Opad, siger Claus Meyer.
/ritzau/