De lokale sukkerfabrikker burde kunne tage mange flere sukkerroer ind ad gangen. Opfordringen kommer fra roedyrkernes formand, Jørn Dalby fra Sydfalster.
Når dyrkningen og optagningen er effektiviseret i landbruget, burde sukkefabrikkerne også optimere deres kapacitet, siger de danske sukkerroedyrkers formand John Dalby.
Han siger til effektivtlandbrug.dk at sukkerfabrikkernes kapacitet har ligget på sammen niveau i 15-20 år. Og det er ikke godt nok.
- Vi roedyrkere optimerer hele tiden og investerer i nyt optageudstyr, der er tidssvarende. Vi må forlange, at sukkerfabrikkerne også følger med, så deres kapacitet er optimal, og det er den ikke aktuelt, siger roedyrkerformanden til effektivlandbrug.dk.
De manglende kapacitet giver ifølge Jørn Dalby sukkerroedyrkerne et tab, fordi roerne taber både masse og sukker i kulerne. Hvis roerne opmagasineres i kule ved temperaturer over frysepunktet vil de som en tommelfingerregel tabe et par procent
- Når bundlinjen gøres op, betyder den manglende kapacitet på sukkerfabrikkerne rundt regnet et tab til roedyrkerne på et par procent ud af de 20 procent, der ligger i kule, siger Jørn Dalby.
Der er dog ikke håb om, at kapaciteten øges foreløbig på de to lokale sukkerfabrikker.
Administrerende direktør hos Nordic Sugar, Thomas B. Olsen siger til effektivtlandbru.dk at en kapacitetsudvidelse er meget investeringstung.- Vi må erkende, at vores fokus aktuelt er rettet mod energibesparende investeringer. Samtidig investerer vi løbende i at gøre driften af vore anlæg så stabil som muligt, siger Thomas B. Olsen.