Annonce
Femern

Lokale arkæologiske fund med på årets top ti

Foto: John Karlsen

Hvert år gør nye arkæologiske fund os klogere på forhistorien og ændrer den officielle danmarkshistorie.
Sådan har det også været i 2012, hvor blandt andet forberedelserne til den faste forbindelse over Femern Bælt udløste årets mest spektakulære arkæologiske fund.

Vi skal 368 år tilbage i tiden - til den 13. oktober 1644 - tre måneder efter at Christian IV mistede sit ene øje under Slaget ved Kolberger Heide. Nu er der søslag i Femern Bælt, hvor en dansk flåde på 17 skibe kæmper mod en svensk-hollandsk flåde på op imod 40 skibe.
Denne gang har admiral Pros Mund kommandoen på det danske flagskib, og han ramler lige ind i en katastrofe: Danmark mister 14 af de 17 skibe, det største danske tab nogensinde målt i antal skibe.
Pros Mund bliver dræbt og hældt i havet, og et svækket Danmark taber herefter terræn i Norden.
Under opmålinger af havbunden mellem Rødby og Puttgarten er man stødt på et skibsvrag. Det er det hollandske skib "Swarte Arent" - "Sorte Ørn" - der blev skudt i sænk i kampens hede.

- Skibet er gået til bunds i næsten intakt stand, og det er det første skib, der er fundet fra det slag. Det er som at stirre ind i et øjebliksbillede af den tragedie, siger arkæologen Anne Nørgård Jørgensen, der er konsulent i Kulturstyrelsen.
Hidtil har man troet, at alle på det hollandske skib blev reddet, men foreløbig har man fundet et skelet af en yngre mand i vraget. Man kan også se kanoner, ammunition, trosser, krukker og kar sammen med resterne af det sidste måltid indtaget i kabyssen.
- Det er som at se en TV-Avis fra den tid, siger Anne Nørgård Jørgensen om fundene om bord på skibsvraget, hvis nøjagtige position holdes hemmelig for at undgå at få det hærget af sportsdykkere.

Årets 10 vigtigste arkæologiske fund
* Krigsskibet på havets bund: Det hollandske skib "Swarte Arent" - "Sorte Ørn" - blev skudt i sænk af den danske flåde under Slaget i Femern Bælt i 1644 og er fundet næsten intakt på havets bund.
* Sølvskatten fra Mannerup: På en mark i landsbyen Mannerup på Sjælland har amatørarkæologer fundet en fem kilo tung sølvskat, der har været gravet ned i et lerkar siden den ældre germanske jernalder, formentlig omkring år 400 efter Kristi.
* Middelalderskatten fra Østermarie: Fritidsarkæologen Kim Lund-Hansen har fundet to relikviekors i sølv på en mark ved Østermarie på Bornholm. Det største kors er 12 centimeter langt, og desuden omfatter skatten mønter fra 1100-tallet og 10 sølvbarrer.
* Gravhøj ved Kolding: Ved Møsvrå nord for Kolding har arkæologer fundet en begravelsesplads med 55 urnegrave, der stammer fra perioden år 500 før Kristi og frem mod år nul. Pladsen er fundet ved fire overpløjede gravhøje fra den ældre bronzealder.
* Kæmpe stendysse ved Aarhus: En 20 meter lang og otte meter bred stendysse fra den tidlige bondestenalder er fundet under arbejdet på det nye supersygehus ved Skejby nær Aarhus.
* Jernalderhus mellem Bording og Låsby: Under motorvejsarbejde er arkæologer stødt på et stort hus fra oldtiden: 65,5 meter langt og syv meter bredt. I alt har over 400 kvadratmeter været under tag, og huset er det største, der er fundet fra den tid.
* Brændt hus på Lolland: Arkæologer har udgravet et nedbrændt hus, der har hørt til en 2000 år gammel stormandsgård i Hoby på Lolland. Huset har intakt gulv og en velbevaret væg, der kan dateres ret præcist og giver god viden om datidens byggeskik.
* Gåsetårnets væltede makker: Under arbejdet med at genetablere voldgraven ved Vordingborg Slotsruin er der fundet en makker til Gåsetårnet. Der er tale om et væltet tårn, der har ligget helt urørt og glemt i vandet i 650 år.
* Oldtidssamfund ved Hårup: Motorvejsbyggeri ved Hårup har afdækket et helt samfund fra oldtiden. Der er fundet 25 forhistoriske gårde, andre 25 grave, tre såkaldte dødehuse, en jernudvindingshytte og kulturlag fra sten-, jern- og bronzealderen.
* Langhuse ved Holsted: I forbindelse med byggeri af et stort kreaturslagteri ved Holsted er der fundet nogle sjældent velbevarede langhuse fra den yngre stenalder, der varede fra 2400 til 1700 før Kristi. De største huse målte 32 gange syv meter.
/ritzau/

  • Foto: John Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Sådan gik det: Dølle-formandens dom over et uforudsigeligt marked

Dølle

Galningen fra Give har en Dølle-brandert på ønskelisten

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Guldborgsund

Musiker og komponist Peter Abrahamsen er død

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Dølle

Anemone havde styr på fars prutter: Tyven var Preben Pølsesnak

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Dølle

Masser af mennesker og traktortræk

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle

Dølle

Regn skabte smat på pladsen - men nu skinner solen igen

Dølle

Siden 1980: Preben har aldrig misset et eneste Dølle

Dølle

Timelang kø: Nu har Dølle truffet en beslutning

Annonce
Annonce
Dølle

Næsten historisk: - En af de dage med allerflest i teltet

Dølle

Ørkenens døtre og Mario Sisters glæder sig: - Vi har varmet lidt op hjemmefra

Dølle

Musikken sætter gang i festen: - Vi kommer fra Døllefjelde-Musse ...

Sport

Claus Jensen rørt efter sejr: - Spillerne fortjener det så meget

Nykøbing

Jubel i Nykøbing: Nyslået Lotto-millionær

Dølle

Nu er den væk: Hvad betyder det for Dølle?

Dølle

Den nye Dølle-pølse: Hvad siger markedsgæsterne?