Danske slagterier, som har lov til at halalslagte dyr, får efter sommerferien besøg af Fødevarestyrelsen. Det sker for at sikre, at slagterierne ikke slagter flere dyr efter religiøse metoder, end der er kunder til, lyder det fra styrelsen.
- Vi skal kontrollere om ordrerne på kød, der er halalslagtet, stemmer nogenlunde overens med det antal dyr, der bliver halalslagtet, på slagteriet.
Det siger Per Henriksen, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.
- Virksomhederne skal dokumentere med deres ordrebøger, at der er en efterspørgsel. Det går nemlig ikke, at de rutinemæssigt halalslagter uden at have kunder til det, tilføjer han.
Det kan nemlig i sidste ende koste slagterierne bøde og politianmeldelse, siger Per Henriksen.
Ifølge en bekendtgørelse, der trådte i kraft 1. januar, må slagterierne nemlig ikke slagte flere dyr efter den religiøse metode, end der er behov for, for at begrænse antallet mest muligt.
Den danske bekendtgørelse er baseret på EU's regler på området, som lyder, at dyrene som udgangspunkt skal bedøves og aflives efter godkendte aflivningsmetoder med de religiøse metoder som særlige undtagelser.
Reglerne kan dog i nogle tilfælde gradbøjes, siger Per Henriksen.
- For eksempel er kyllingefødder en stor delikatesse i nogle muslimske lande - blandt andet i Malaysia. Kyllingebryster sælges derimod oftest kun i de vestlige lande.
- Men i sådanne tilfælde skal virksomheden altså ikke kassere resten af kødet fra den halalslagtede kylling, når de har solgt fødderne. Det ville jo være spild af ressourcer, tilføjer Per Henriksen.
I så fald må slagteriet altså gerne sælge det halalslagtede bryst til kunder, der ikke selv har efterspurgt det.
Ifølge Per Henriksen er omkring syv slagterier registreret som halal-slagterier i Danmark, og de vil alle få besøg.
- Hvis ordrebøgerne kun viser ti procent bestillinger efter religiøse forskrifter og de slagter 100 procent, så har de et problem. Men hvis ordrebøgerne siger 80 procent, så går det, siger han.
Fødevarestyrelsen starter kontrollerne efter sommerferien.
Sommeren har budt på dansk debat om slagtemetoden, efter det blandt andet er kommet frem, at en del halalslagtet kød ender hos forbrugerne, uden de ved det.
Der er der splittelse blandt politikerne på Christiansborg om behovet for en obligatorisk mærkning af halalkød. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har dog afvist den idé.
/ritzau/