De danske slagterier kan ikke betale nok for slagtesvin i forhold til slagterierne i Tyskland og Polen.
Det er ifølge svineproducenternes formand, Henrik Mortensen, en afgørende grund til, at slagterikoncernen Danish Crown har svært ved at få svin nok til deres produktion.
Koncernen har fredag meddelt, at man lukker et svineslagteri i Esbjerg og nedlægger 500 stillinger.
- Når jeg har grise, der vejer 30 kilo, kan jeg få en højere pris ved at sælge dem til eksport end ved at sætte dem over i en slagtesvinestald, siger Henrik Mortensen.
Derfor bliver grisene solgt til tyske og polske landmænd, der så feder dem op til slagtevægten på 110 kilo.
Ifølge Henrik Mortensen er de danske slagterier i en svær situation, fordi deres omkostninger er højere end de tilsvarende tal for slagterier i Tyskland og Polen.
Dertil kommer, at Danish Crown i høj grad sender produkter til eksport, hvilket også stiller krav om et stort, dyrt distributionsnet.
- Det overrasker mig ikke. Men det er ærgerligt, at der ikke er andre muligheder, siger Henrik Mortensen om lukningen i Esbjerg.
Set fra svineproducenternes side ser man med forventning frem til nye EU-regler efter 1. januar. Da skal søer gå i løsgående staldsystemer.
Mange landmænd i Europa ventes ikke at kunne leve op til dette krav - og dermed bliver der en højere pris for dem, der kan.
Det hjælper dog ikke nødvendigvis den danske slagterisektor, for det kan fortsat godt være, at Tysklands slagterier er klar til at betale mere for grisene.
/ritzau/