Annonce
Guldborgsund

- JEG ER BIDT AF EN GAL FÅREAVLER

Anne Hellerup Juul Christensen var med både på Pomle Nakke og Hesnæs Havn, og hun nåede blandt andet at bage pizzaer i løbet af ugen. Foto: Anne Hellerup Juul Christensen
Kokke og landmænd skal lære hinandens erhverv bedre at kende. Det er tanken bag projektet "Fra Greb til Gaffel". Så i sidste uge rykkede landbrugselev Anne Hellerup Juul Christensen i køkkenet på Falsters Kyst.

HESNÆS: Deres brancher er tæt forbundne, og alligevel ved de ikke nødvendigvis ret meget om hinandens fag. Kokkene og landmændene.

Projektet "Fra Greb til Gaffel" forsøger at bringe de to erhverv tættere på hinanden, når kokkeelever i en uge tager i praktik i landbruget, mens landbrugselever fra økologiske landbrug trækker i forklædet og går i køkkenet på restauranter landet over.

Det er Landbrug & Fødevarer, der i samarbejde med Fonden for Økologisk Landbrug står bag projektet. Det handler om bygge bro mellem dem, der producerer råvarerne, og dem, der bruger dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra fåreavl til Falsters Kyst

I sidste uge var landbrugselev Anne Hellerup Juul Christensen derfor rykket fra Sønderjylland, hvor hun arbejder hos en fåreavler, til Hesnæs og Falsters Kyst, hvor hun var med i køkkenet sammen med kokke og kokkeelever.

- Det har været supersjovt og spændende at få lov at kigge ind bagved. Der er run på i sådan et køkken. Det har givet stof til eftertanke, hvordan det foregår i et køkken, siger hun.

Det har været supersjovt og spændende at få lov at kigge ind bagved. Der er run på i sådan et køkken. Det har givet stof til eftertanke, hvordan det foregår i et køkken.

Anne Hellerup Juul Christensen

Mette Dahlgaard, direktør i Falsters Kyst, benyttede sig af muligheden for, at kokke- og landbrugselever kan bytte praktikplads allerede, da hun havde restauranten Gemyse i Tivoli. Derfor var hun heller ikke i tvivl om, at det også skulle ske på Falsters Kyst.

Det giver en helt anden forståelse for hinandens erhverv. Og så er det så fedt at vise sit fag til en anden branche. Det handler om jord til bord.

Mette Dahlgaard, direktør Falsters Kyst

- Det giver en helt anden forståelse for hinandens erhverv. Og så er det så fedt at vise sit fag til en anden branche. Det handler om jord til bord, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke kun pincetter

Landbrugseleverne oplever, hvordan kokke og kokkeelever behandler og forfiner de råvarer, de får ind fra landbruget, så de kan præsenteres på en tallerken. Mens køkkenets folk får en større forståelse for, hvordan man producerer råvarerne i den modsatte ende af fødekæden.

- Vores kokkeelever får mere respekt for de ting, der kommer ind. Og de finder ud af, at de godt kan have lidt mindre ondt af sig selv, for her møder de nogen, der står op klokken fem hver morgen, smiler Mette Dahlgaard.

- Og landbrugseleverne finder ud af, at vi også skyller fem kilo salat hver dag og skræller 20 kilo kartofler. Det hele foregår ikke kun med pincetter. De oplever og ser, hvad der bliver sendt ind.

Anne Hellerup Juul Christensen peger også på forståelsen for hinandens erhverv som den helt store gevinst.

I virkeligheden er vores brancher meget tætte, men der går en stor flok kokke rundt, som ikke ved, hvad vi laver i landbruget. Omvendt ved man i landbruget ikke, hvordan det foregår på restauranterne.

Landbrugselev Anne Hellerup Juul Christensen

- I virkeligheden er vores brancher meget tætte, men der går en stor flok kokke rundt, som ikke ved, hvad vi laver i landbruget. Omvendt ved man i landbruget ikke, hvordan det foregår på restauranterne, siger hun.

- Der er mange ting, der skal forberedes, inden der står en lille delikat ret foran gæsten. Der skal ordnes rigtig mange grøntsager. Det er en stor del af det.

Hun var både med på Hesnæs Havn og i køkkenet på Pomle Nakke. Derfor oplevede hun hele kæden af processer i et køkken - og bagte i øvrigt også selv både pizzaer og anrettede tallerkener.

- Jeg har været med til at køre service. Der var ikke noget med, at det kan du ikke. De har bare sat mig i gang, så jeg har prøvet rigtig meget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netværk og samarbejde

De peger begge på, at det netværk og den forståelse, der bliver skabt, har stor betydning for samarbejdet fremover. Et eksempel kunne være, at hvis man i endnu højere grad ønsker at arbejde med at få hele dyr i køkkenerne, i stedet for kun bestemte udskæringer, vil et tæt samarbejde med en producent have stor betydning.

- Det giver gode samarbejder på sigt og skaber netværk. Når Anne er taget hjem, ved hun - det kan de på Falster, siger Mette Dahlgaard.

Da Anne Hellerup Juul Christensen kom i sidste uge, havde hun taget en lammekølle med, som blev lavet til personalemad. Det var et eksempel på, hvordan landmænd og kokke ser forskelligt på produkterne.

Mens Anne kiggede på den som en hel lammekølle, der skulle steges, kiggede kokken Mette Dahlgaard efter, hvordan den kunne bruges på forskellige måder, så man får mest muligt ud af den.

- Det er lige præcis sådan noget, der gør, at mere dialog mellem kokke og producenter om råvarerne er en fordel, siger Anne Hellerup Juul Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtiden er hos fårene

Anne var i Hesnæs fra tirsdag til fredag, og inden da havde de landbrugselever, der skulle i praktik rundt om på restauranterne, haft en samlet introdag om mandagen.

- Jeg tror, at hvis man satte de 20 mennesker sammen igen, så ville man opdage, at de har fået øjnene op for en hel masse ting, konkluderer Anne Hellerup Juul Christensen.

Hun har en drøm om at blive selvstændig fåreavler og vil gerne levere til restauranter - måske kunne det også blive til restauranter på Falster? For en uge i et restaurantkøkken har ikke ændret hendes opfattelse af fremtiden. Den ligger ikke i et køkken.

- Jeg er bidt af en gal fåreavler, griner hun.

  • Greb 2
    Anne Hellerup Juul Christensen var med både på Pomle Nakke og Hesnæs Havn, og hun nåede blandt andet at bage pizzaer i løbet af ugen. Foto: Anne Hellerup Juul Christensen
Annonce
Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Annonce
Annonce
Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Nykøbing

Slap A' for en fest: - Det var én stor overraskelse

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Trafik

Var totalt spærret: Gaffeltruck væltet på motorvejen

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Femern

Den første er færdig: Vigtigt skridt i kæmpe-byggeri

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Annonce
Annonce
Lolland

Kritik af Lollands skolevæsen: Kommunen ser med stor alvor på det

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Dølle

12 Dølle-gæster måtte have hjælp: Fire bragt til sygehuset

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Lolland

Så er foråret skudt i gang