ØSTLOLLAND: Vel er grønkål en god kilde til vitaminerne A, B, C, E og K. Grønkål indeholder såmænd mere C-vitamin end en appelsin. Og så kan man endda roligt spise sig mæt i grønkål, hvis man vil tabe sig. For der er ikke ret mange kalorier i.
Men når alt det gode er sagt, er det allervigtigste her op mod jul måske nok, om der nu også er grønkål nok til at kunne lave masser af grønlangkål. Noget kunne tyde på, at det lokalt kan ende med lidt af en grønlangkåls-gyser.
Hos en af de store østlollandske producenter af grønkål, som var Tokkerupgaard, er der nemlig sket et ejerskifte med en ny grønkålssituation til følge. Dem er der således ikke længere nogle af på de kanter.
Det er derfor i år blevet langt sværere at skaffe grønkål lokalt for eksempelvis hos Nysted Slagteren, der sidste år stod for salg af 1.589 kilo hakket og færdigkogt grønkål.
Har selv lejet jord
- Det er blevet sværere at købe grønkål, som ikke mange dyrker lokalt. Derfor har vi selv lejet et stykke jord hos en landmand og sat 5.000 planter for at kunne sælge grønkål her til vinter, fortæller Yvonne Larsen fra Nysted Slagteren.
Her er de første mange grønkålstokke nu høstet og forarbejdet. Men om der kan holdes trit med den store efterspørgsel hele vejen frem til juletiden, er et åbent spørgsmål. Sidste år endte der med udsolgt hos Nysted Slagteren, hvad angår grønkål, allerede en uge før jul.
Også hos Lolle Frugt, der på Sakskøbing-egnen er et yndet sted at hente store grønkålsstokke op mod jul, kigges der for tiden langt efter leverandører af grønkål.
Svært at dække efterspørgslen
Erik LolleMan må også sige, at der nok har været solgt for billigt gennem efterhånden mange år
- Jeg tror, det bliver svært at dække efterspørgslen i år. Der er bare ikke så mange tilbage, som vil dyrke grønkål, der er ret udfordrende at producere. Det skal man ikke underkende. Men det er en god chance for nye - måske også mindre - producenter til at byde ind med grønkål. Jeg håber, der kommer flere til, men man må også sige, at der nok har været solgt for billigt gennem efterhånden mange år. Der er måske en udsalgspris på 25 kroner, og prisen har stort set ikke ændret sig i 30 år. Jeg kan i min varebil heller ikke køre med mere end måske 15 grønkålstokke af gangen. Der kan jeg omvendt køre afsted med måske 800 kilo æbler i stedet for, som giver en helt anden fortjeneste, fortæller Erik Lolle fra Lolle Frugt.
Frugtavleren fra Killerup ved Sakskøbing forudser altså, at der godt kan blive en del juleborde i år, hvor grønlangkålen ikke nåede frem, fordi den lokale grønkålssituation måske ender med et noget mindre udbud af de sunde grønne planter end normalt.
- Det vil være ærgerligt, hvis det ender med, at der bare ikke produceres grønkål nok. Grønlangkål til jul er simpelt hen en lokal kultur, vi alle sammen rigtig gerne vil bevare. Vi arbejder i hvert fald på at søge efter nye leverandører af grønkål, men jeg fornemmer, det godt kan gå hen og blive en mangelvare op mod jul, forudser den rutinerede frugtavler og grønkålssælger mm.