Annonce
Guldborgsund

Koster millioner: Så ofte er akuthelikopteren på besøg

Der er altid tre personer med en akutlægehelikopter. En pilot, en paramediciner, der vil kunne styre helikopteren ved behov, samt en læge, der tager sig af patienten og eventuelt også orienterer sig bagud. Foto: Den landsdækkende akuthelikopter
Guldborgsund er den tredjemest besøgte kommune for landets akutlægehelikoptere. En del af årsagen er sygehuset, men en anden del handler om, at helikopteren kan bringe en patient til Rigshospitalet lige så hurtigt, som hvis patienten boede i en kommune nær hovedstaden.

NYKØBING: 4.511 missioner var landets fire akutlægehelikoptere ude på i 2022. 172 af dem gik til Guldborgsund, som dermed indtager tredjepladsen over kommuner, der hyppigst har besøg af helikopteren.

På førstepladsen ligger Bornholm med 185 besøg, imens Thisted Kommune følger trop med 173. Dermed er der en stor spredning mellem kommunerne i top 3. Men de har også en fællesnævner, siger Mads Duedahl (V), der er næstformand i Danske Regioner.

- Alle tre kommuner ligger i egne af landet, hvor der er rigtig langt til det nærmeste, højt specialiserede sygehus.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Udsigten fra helikopteren er vidunderlig, og arbejdstilfredsheden er generelt meget høj, når man er på en akutlægehelikopter, siger lægelig chef Troels Martin. Foto: Den landsdækkende akuthelikopter

Det har været et politisk valg og et - ifølge ham - rigtigt valg at samle de mest specialiserede kompetencer på få sygehuse i Danmark. Men det betyder også, at man skal kunne sikre en ekstraordinært hurtig indsats for de mennesker, der pludselig har rigtig langt til den bedste behandling.

Hvor er helikopteren fløjet hen:

Region Hovedstaden: 322 missioner. 

- Heraf 185 til Bornholm.

Region Nordjylland: 956.

- Heraf 173 til Thisted. 

Region Sjælland: 999.

- Heraf 172 til Guldborgsund.  

Region Midtjylland: 1.188.

- Heraf 169 til Samsø.

Region Syddanmark: 1.046.

- Heraf 148 til Esbjerg. 

I alt: 4.511 missioner i 2022. 

Danske Regioner

- At samle specialerne betyder, at vi ikke kun har nogle halvdygtige sygehuse men nogle af verdens bedste, når uheldet er ude. Prisen er, at vi ikke kan have et sygehus på hvert gadehjørne. Vi har ikke kommunesygehuse på samme måde. Så vi skal være hurtige og effektive til at transportere folk fra de yderste områder i Danmark. Og der er lægehelikopteren et fantastisk redskab. Den skal ikke holde i kø eller færdes igennem bymidter. Den skal bare have et sted at lande.

Mere end bare økonomi

Mads Duedahl tilføjer, at helikopteren ikke er billig. Den er faktisk temmelig dyr at sende af sted. Budgettet for de fire helikoptere var i 2022 på 199 millioner kroner. Berettigelsen handler om, at den er med til at sikre geografisk lighed i Danmark.

Den skal ikke holde i kø eller færdes igennem bymidter. Den skal bare have et sted at lande.

Mads Duedahl, næstformand, Danske Regioner

- Helikopteren er en dyr investering. Det skal man være ærlig om. Samtidig skal den altid besættes med en læge. Ud fra et regneark vil man formentlig kunne sige, at man kan hjælpe endnu flere mennesker ved at indsætte flere ambulancer de steder, hvor der er tættest befolket. Men det skal ikke kun gå op i kroner og ører altid. Det skal også handle om, hvordan man vil lægedække Danmark, når uheldet er ude. Og denne beslutning er truffet politisk for at kunne dække bredt og sikre, at alle egne af landet kan få hurtig lægehjælp. Og det er i mine øjne et rigtigt valg.

Økonomi:

Budgettet for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning baserer sig på en finanslovsbevilling fra 2013 på 127 millioner kroner årligt. I forbindelse med beslutningen om at udvide ordningen med et fjerde helikopterberedskab blev der i finanslovsaftalen for 2018 afsat yderligere 45 millioner kroner årligt.

Leverandøromkostninger: 135 millioner kroner. 

Vagtdækning, medicin, udstyr, uddannelse, forsikring med videre: 35 millioner kroner.

Basedrift inklusive anlægsopgaver, flyoperativ udvikling, it med videre: 19 millioner kroner. 

Overførte midler til 2023: 7 millioner kroner. 

Mindreforbrug tilbageført til regionerne: 3 millioner kroner. 

I alt: 199 millioner kroner.*

* Heraf 9 millioner kroner overført fra tidligere budgetår.

Danske Regioner
Artiklen fortsætter efter annoncen

25 minutter

Med landets nuværende demografi kan man formode, at behovet for en præhospital indsats kun vil stige, mener han.

- Vi kan se, at de mest decentrale dele af vores land tiltrækker rigtig mange ældre borgere, som har lyst til at leve resten af deres liv her, hvor de er vokset op. Det er Guldborgsund et godt eksempel på. Generelt bliver mange flere mennesker over 80 år, og det er glædeligt. Men det kan også betyde, at de oftere bliver syge og får brug for akuthjælp. Og derfor får vi endnu mere brug for en plan for at skabe mere geografisk lighed i sundheden.

Helikopteren er en del af den plan, mener lægelig chef for akuthelikopterlægerne Troels Martin Hansen. Han forklarer, at fra opkaldet modtages på basen i Ringsted, og til helikopteren lander i Nykøbing, går der lige knap 25 minutter.

- Vi ved, at mennesker der bor i Nykøbing og får en stor blodprop i hjertet, med helikopteren kan komme ligeså hurtigt til hjerteafdelingen på Rigshospitalet, som en patient, der bor i en omegnskommune til København.

  • Der er altid tre personer med en akutlægehelikopter. En pilot, en paramediciner, der vil kunne styre helikopteren ved behov, samt en læge, der tager sig af patienten og eventuelt også orienterer sig bagud. Foto: Den landsdækkende akuthelikopter
  • Udsigten fra helikopteren er vidunderlig, og arbejdstilfredsheden er generelt meget høj, når man er på en akutlægehelikopter, siger lægelig chef Troels Martin. Foto: Den landsdækkende akuthelikopter
Annonce
Guldborgsund

Øretæver i luften: Kærestestrid endte galt

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Annonce
Annonce
Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

Ljungquist med KO-sejr i eget stævne

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Guldborgsund

Øretæver i luften: Kærestestrid endte galt

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lolland

Festivaltriumf på Lolland: Billetsalget boomer

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

Vejret

Weekenden bliver varm men slutter for en landsdel med byger

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt

Skole

Sidste skoledag uden fadæser: Fans, karameller og love

Lolland

Lokale museer er lettede over ny reform: Mister ikke tilskud

112

Anklager vil have betjent straffet for udrykning med 200 km/t

Annonce
Annonce
Sport

Flere tusinde børn indtager byen: - Det er rekord i år

Indland

Sort røg: Brand hos Novo Nordisk kan ses på 30 kms afstand

Indland

Ni ud af ti danskere modtog sireneadvarsel på mobilen

112

Tysker på afveje: Cyklede på Farøbroen

Rødby

Lukker Netto i en måned: Men giver kunderne unik mulighed

Udland

Kendt tryllekunstner beskyldes for seksuelle overgreb

Erhverv

Scandlines sætter passagerrekord - men resultatet falder