Annonce
Guldborgsund

Morens død ændrede alt: Nu driver de begge en butik i barndomsbyen

Mette (t.v) og Ditte flankerer deres mor, Anna, på stranden ved Marielyst. En sted hun holdt meget af. Privatfoto 
Ditte Jeppesen og Mette Larsen har arvet et værdisæt, som de navigerer efter i netop det område, hvor de fik dem indprentet. Det var ikke mindst moderens død, der bragte dem tættere på hinanden og på det sted, de voksede op.

Det lå ikke i kortene, at søstrene Ditte Jeppesen og Mette Larsen begge skulle vende tilbage til Marielyst og drive butik. Godt nok husker de tilbage på somrene med travlhed i forældrenes butik og sand mellem tæerne med stor glæde. Men med syv år imellem sig har de oplevet det en anelse forskudt. Historien om de to søstre er ikke en historie om  livslang nærhed. Det er rettere historien om at bære forældrenes værdier videre i et område, der har betydet så meget for dem alle.

- Vi havde egentlig ikke mere end barndommen til fælles, og den var man tvunget til at have sammen, så vi har da haft perioder uden at tale ret meget sammen, fortæller lillesøster Mette, der er eventyreren i relationen og i flere år har boet i udlandet. Nu driver hun Butik Hos Mette på Marielyst.

Helt det samme behov har Ditte ikke haft.  Hun stiftede familie og slog sig ned . Derfor var afstanden mellem de to søstre ikke blot i år og kilometer, men også i livsvalg og i indretning af familielivet, fortæller Ditte, som i dag driver Butik Du Mille på Marielyst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vores familie er ikke ret stor, så da vi begge fik børn, fik vi mere tilfælles, og behovet for at dyrke familierelationerne blev vigtigere for os begge, pointerer hun.

- Det hjalp også, at jeg kom hjem, griner Mette.

Afgørende afsked

Særligt afgørende for relationen blev det,  da deres mor tog langstrakt afsked med livet, og coronatiden isolerede de to søstre på hendes plejehjem.

- Hun havde alzheimer, og i december 2020 lagde hun sig for døden. Hun var ikke herfra, og havde ikke anden familie her end os piger, så hun var meget afhængig af os, fortæller Mette.

Læs også: Magtesløse Manja "har lyst til at give op:" - Der er ikke nogen, der kan bo i huset

Udover alzheimer havde moderen også kræft - og 9. december 2020 fik Ditte en opringning fra plejehjemmet i Stubbekøbing

-Når man ikke har prøvet den slags før, tænker man bare på, om man når det?, husker hun.

På trods af at det var under corona-epidemien, og besøg på plejehjem var ekstremt restriktive, fik begge søstre lov til at tage afsked med deres mor. Under forudsætning af at de blev på plejehjemmet. De gik ind af døren på Præstemarken i Stubbekøbing med forventningen om hurtigt at forlade det igen.

- Jeg var højgravid, og efterlod min store søn hjemme i forventning om, at jeg ville være hjemme igen efter skoletid. Ditte havde travlt med julehandlen på jobbet i Næstved Storcenter og meldte ind til sin chef, at hun tog resten af dagen fri, men regnede med at være tilbage jobbet igen dagen efter, erindrer Mette.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud på kanten

Men moderens stærke hjerte gav ikke op så hurtigt.

- Dittes mand måtte hente børn i København og stille en taske med rent tøj og tandbørster til os. Det var helt surrealistisk at være sammen på sådan et plejehjem, hvor demente vandrede ind og ud. Vi blev overtrætte og kom helt ud på kanten sammen, husker Mette

Det var helt surrealistisk at være sammen på sådan et plejehjem, hvor demente vandrede ind og ud.  Vi blev overtrætte og kom helt ud på kanten sammen.

Mette Larsen

-Vi kom tæt på hinanden der. Vi fik grinet og grædt og talt om en masse, imens vi holdt mor i hånden og kiggede i gamle fotoalbum med billeder fra vores barndom, ikke mindst på Marielyst. Det fik os til at længes efter det område, supplerer Ditte.

Afskeden var fredfyldt, men da det stod klart, at deres mor ikke ville forlade dem med det samme, fik de lov til at hente mad og gå ture sammen. Den 16. december gav moderen endelig slip, og de to søstre kunne gå hver til sit. Det gjorde de bare ikke.

- I tiden efter holdt jeg meget af at tage til Marielyst og hjælpe Mette i hendes butik, når jeg havde fri. Og efterhånden voksede lysten og modet til at tage springet til selv at åbne en butik. Tilfældigheder gjorde, at jeg fik muligheden for at overtage butik Du Mille og drive den videre i min ånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fører værdier videre

I foråret 2021 har de to søstre pludselig begge hjemme på Marielyst igen. Mette flytter sin butik ned på torvet, og Ditte overtager Butik Du Mille i juni.

- Der er sket noget med mig, efterhånden som jeg er blevet ældre. Marielyst betyder mere. Også det med med at vores forældre havde butik her engang, siger Ditte - og Mette supplerer:

- Vi har en fælles interesse i at passe på Marielyst. Det er også i fars ånd, vi gør det. Han stod vagt om, at man skulle være tro mod sig selv. Hvad der gjorde en glad og gav livet indhold. Det føles lidt som om, at vi får lov at føre nogle af de værdier videre.

Helt konkret er der opstået en hverdagsnærhed, de to søstre imellem. De taler sammen hver dag, hjælper hinanden med varer og kørsel til genbrugspladsen. Igennem barndommens gade.

  • Mette (t.v) og Ditte flankerer deres mor, Anna, på stranden ved Marielyst. En sted hun holdt meget af. Privatfoto 
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Sport

Claus Jensen: Vi skal lære af de her perioder

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder