Annonce
Guldborgsund

SLAGTEHUS SKAL REDDES AF ARKITEKTER

Nu igangsættes arbejdet med lokalplanen for den sydlige del af havnen i Nykøbing Falster. Illustration er fra helhedsplanen for området og viser visionen for den sydlige del af havnen. Illustration: C. F. Møller Architects
Den 1,4 kilometer lange erhvervshavn i Nykøbing skal over de næste 10-15 år omdannes til et indbydende område med boliger, grønne områder og masser af liv. Den første etape af den store udvikling igangsættes nu med udarbejdelsen af en lokalplan for den sydlige del af havnen. Og der er stor interesse blandt borgere til at få medindflydelse på det endelige projekt.

NYKØBING: Side om side i den gamle gymnastiksal stod farverige modelhuse limet sammen af kulørte ispinde, papkasser og karton. Realskolens 6. klasseelever har igennem flere dage overvejet, hvad de ville få ud af enten den store DLG-silo eller det område på Nykøbing Havn, hvor der lige nu er beach volley-bane.

Ida, Victoria og Jirina fra Nykøbing F. Realskole vandt mandag én af pladserne ved finalen i den landsdækkende innovationskonkurrence for skoleelever Projekt Eddison. Pladsen vandt de for en gennemført fremlæggelse af det lige så fine forslag til, hvordan pladsen foran Markedshallen kan se ud. Foto: Anders Knudsen

Nogle ville lave et street food-område. Andre en stor legeplads med svævebane, rutsjebane og vipper, som en del lidt ældre børn savner på Evigheden. En anden gruppe ville lave et område med overdækket storskærm, loungestole og skaterramper. Nogle ønskede at indrette siloen med en klatrehal og en bar indendørs, rapelling udendørs og en tagterrasse på toppen.

Her ses Mikkel og Tor fra den anden vindergruppe. Sammen med Mathilde og Patricia ville de lave et sted, hvor unge på mellem syv og 17 år kunne hænge ud med spil, bøger og hygge. Deres eneste reelle alternativ lige nu er biblioteket, forklarer de. Foto: Anders Knudsen


Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er virkelig et spændende område, hvor der både er bygninger, der kan bevares og bruges på nye måder, og samtidig er der plads til et parkområde med udendørs faciliteter. Helhedsplanen, som byrådet har besluttet, beskriver den overordnede vision for området, og nu tager vi et spadestik dybere og bliver helt konkrete på, hvordan området skal udvikles.

Anders V. Møller, programleder, Helhedsplanen for Nykøbing Havn

Og de to vinderhold ville lave henholdsvis et hænge ud-sted for børn og unge mellem 7 og 17 år med fokus på bøger og spil og et fællesskab med tagterrasse og udspring direkte i havnebassinet - sammensat af to containere.

Rækker ud i fremtiden

Med som dommer var blandt andet Anders V. Møller, der er programleder på Helhedsplanen for Nykøbing Havn. Han ser frem til den kommende proces med at udarbejde en lokalplan efter at have brugt mange måneder på at søge tilladelser og fondsmidler for overhovedet at kunne realisere planen.

Når lokalplanen er klar, sendes den i høring, og jeg håber, så mange som muligt har lyst til at bidrage, så vi får den bedst mulige lokalplan som baggrund for udviklingen af området.

Simon Hansen (S), borgmester, Guldborgsund Kommune

- Det er virkelig et spændende område, hvor der både er bygninger, der kan bevares og bruges på nye måder, og samtidig er der plads til et parkområde med udendørs faciliteter. Helhedsplanen, som byrådet har besluttet, beskriver den overordnede vision for området, og nu tager vi et spadestik dybere og bliver helt konkrete på, hvordan området skal udvikles.

Helhedsplanen rummer:

• Erhvervsbyggeri med kontorfaciliteter, herunder til offentlige arbejdspladser.

• Bevaring af Markedshallen til eksempelvis madmarkeder, mindre restauranter og caféer, mindre værksteder til kreativitet, læring, håndkunstværk og lign.

• Nye grønne områder med bynatur til havnefronten

• Kondensens Forhave (grønt rekreativt område).

• Lapidarium, som beretter om områdets historie (rekreativt område).

• Parkområde hvor udendørs faciliteter og aktiviteter kan forankres herunder aktiviteter inden for vandsportsområdet.

• Større grønt parkeringsområde.

• Sukkerhallen til parkering, hvor der på sigt muligvis kan etableres boliger ovenpå. Alternativt kan hallen nedrives for at give plads til nybyggeri.

Lokalplanområdet rummer i dag en række bygninger, som fortæller om havnens historie, og er med til at skabe et karakteristisk havnemiljø. 

Essentielle bygningsværker er i den sammenhæng blandt andet "Markedshallen", "Sukkerhallen" og "Vejerboden". 

En del af de nævnte bygningsværker er udpeget med en bevaringsværdi i Slots- og Kulturstyrelsens nationale register over landets arkitektoniske kulturarv.

Guldborgsund Kommune

Det er et stort projekt, der rækker langt ud i fremtiden, før alt er færdigt. Over de næste 10-15 år skal den 1,4 kilometer lange erhvervshavn i Nykøbing Falster omdannes til et attraktivt område med grønne opholdssteder, boliger og cafeer, forklarer borgmester Simon Hansen (S).

- Vi skal nu i gang med første trin i realiseringen af helhedsplanen, og starter med udarbejdelse af en lokalplan for den sydlige del af havnen. Når lokalplanen er klar, sendes den i høring, og jeg håber, så mange som muligt har lyst til at bidrage, så vi får den bedst mulige lokalplan som baggrund for udviklingen af området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klar til kompromiser

Og en lyst til at bidrage blandt borgerne er der i høj grad. Udover at folk fra store dele af landet kommer med deres holdninger i mails til politikere, deltagelse på Facebookgrupper og med læserbreve i avisen så præsenterede Kulturbase Sydhavnen et forslag til en knap så vidtgående forandring i Folketidende i lørdags.

Det er så vigtigt at huske, at bygningerne i det område er en helhed. Ødelægger man først den og lader en bulldozer køre igennem, kan man aldrig genoprette det.

Anita Ulrik Sørensen, formand, Guldborgsund Kulturmindeforening

Her er ønsket at bevare samtlige industribygninger på den sydlige del af havnen inklusiv Slagtehus, cementfabrik og kartoffellade og lade kultur og aktiviteter for særligt de unge brede sig imellem de gamle bygninger.

Nu melder Kulturmindeforeningen sig også på banen med et projekt. Det er tegnet af det københavnske arkitektbureau Point og har til hensigt at vise, hvordan man kan bruge Slagtehus-grunden uden at rive alle bygningerne ned, forklarer formand Anita Ulrik Sørensen.

- Det er så vigtigt at huske, at bygningerne i det område er en helhed. Ødelægger man først den og lader en  bulldozer køre igennem, kan man aldrig genoprette det.

Hun anerkender ønsket fra andre om, at det hele bør bevares. Som udgangspunkt er det også hendes ønske.

- Men der er også noget, der hedder "give and take". Og skal vi øge chancerne for at kunne samarbejde med kommunen, skal vi finde et fælles fodslag. Hovedbygningen på Slagtehuset med skiltningen er vigtig at bevare. Og så er der andre bygningsdele, hvor taget for eksempel er faldet af. Man behøver ikke at bevare det hele. Men vi vil gerne bevare det, der kan reddes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et fredeligere sted

I følge arkitekterne hos Point var Anita Ulrik Sørensen og hendes kolleger i Kulturmindeforeningen ikke naive fjolser for at se et potentiale i at bevare meget mere af Slagtehuset, end Guldborgsund Kommune lægger op til med et lapidarium.

- Der er en mulighed for at bevare det bedste af Carl Andersens originale arkitektur, der i forening med en park og små havers grønne elementer kan tilbyde en unik kontrast og kvalitet til byens borgere, lyder det i rapporten.

Her tilføjer arkitekterne:

- Ved at bevare bygninger og mure som værn mod Fejøgade vil stedet være langt fredeligere og være med til at skabe forbindelse til den lille vig, der også er en fin addition til havneområdet. Vi konkluderer, at Masterplanen vil kunne drage fordel af Slagtehuset. Relationen til Markedshallen er vital i forhold til at forstå stedets historie.

Og på tirsdag vil skoleelever fra det meste af Danmark også kende til Helhedsplanen i Nykøbing, når de to vindergrupper fra Realskolen fremlægger deres projekter ved skolernes innovationskonkurrence Projekt Eddison i Øksnehallen.

  • Nu igangsættes arbejdet med lokalplanen for den sydlige del af havnen i Nykøbing Falster. Illustration er fra helhedsplanen for området og viser visionen for den sydlige del af havnen. Illustration: C. F. Møller Architects
  • Nyk Skole havneprojekt 05
    Ida, Victoria og Jirina fra Nykøbing F. Realskole vandt mandag én af pladserne ved finalen i den landsdækkende innovationskonkurrence for skoleelever Projekt Eddison. Pladsen vandt de for en gennemført fremlæggelse af det lige så fine forslag til, hvordan pladsen foran Markedshallen kan se ud. Foto: Anders Knudsen
  • Nyk Skole havneprojekt 01
    Her ses Mikkel og Tor fra den anden vindergruppe. Sammen med Mathilde og Patricia ville de lave et sted, hvor unge på mellem syv og 17 år kunne hænge ud med spil, bøger og hygge. Deres eneste reelle alternativ lige nu er biblioteket, forklarer de. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Formand går af: "Det sandede til i selvfedme og uforsonlighed"

Guldborgsund

Kæmpe fest på Torvet blev et tilløbsstykke: Se alle billederne

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Formand går af: "Det sandede til i selvfedme og uforsonlighed"

Lokal nyt

Verdensstjerne kommer til Lolland

Sport

NFC smidt på sommerferie med våd klud i ansigtet

112

Uheld på Sydmotorvejen: Person kørt på sygehuset

Indland

Borgere får sendt nye beredskabsråd som digital post

Guldborgsund

Kæmpe fest på Torvet blev et tilløbsstykke: Se alle billederne

Fejø

Klimaaktivisterne tøver ikke længere: Vigtige retningslinjer

112

Fandt benzindunk: Natlig brand er formentlig påsat

Sport

Øv! Lokalt OL-håb misser EM-guld

Sport

Vil spolere oprykningsfesten i Esbjerg

Lokal nyt

Forsvarsminister: Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage i krisesituation

Lolland

Stor cykelfest i byen: Lukker flere veje lørdag

Sport

Tyskland med storsejr i EM-åbning

Lokal nyt

Undrer sig: Beslutning truffet på dårligt belyst grundlag

Vejret

Åh nej: Masser af regn på vej - frygter skybrud på Sydhavsøerne

Indland

Tiltalt for Meng-drab skrev brutale noveller om bortførsler

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Økonomisk håndsrækning: Millioner på vej til Lolland og Guldborgsund

Nykøbing

Påvirket mand kørte cyklist ned: Politiet søger vidner

Guldborgsund

"Han var nødt til at tage hjem fra arbejde, fordi han blev så rørt"

112

Brand i ovn hev brandmændene ud af sengen

Lolland

Har vakt opsigt mange steder: Nu advarer de mod at lukke det

Lokal nyt

Langt fremme på landsplan: Så ofte flyver lægehelikopteren til Sydhavsøerne

Vejret

Våd weekend på vej - lørdag kan give store mængder regn