Annonce
Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sofie Amalie Øster Jensen har færdiggjort sin uddannelse og arbejder nu på at finde et godt job som social- og sundhedsassistent. Men hun er nødt til at tage flere ekstravagter, hvis hun skal have penge på kontoen, når Gældsstyrelsen har trukket sin del. Foto: Maria Glasius Lange
I 12 år har Sofie Amalie Øster Jensens plettede straffeattest skabt panderynker hos kommende arbejdsgivere. Men selvom den nu er ren og uden anmærkninger betyder det ikke en ende på hendes bekymringer.

Der findes i vores liv perioder så skelsættende, at det er omgivet af et før og et efter. For Sofie Amalie Øster Jensen kunne det godt være et før og et efter den plettede straffeattest.

Sofie Amalie Øster Jensen blev for 11 år siden i en alder af 16 år dømt for vold mod en skolelærer samt "forsøg på legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter". Hun blev dømt til at undergive sig psykiatrisk behandling og at betale en erstatning til skolelæreren ud over retssagens omkostninger. Erstatningskravet steg dog i årene efter, og ved en dom i 2022 lød kravet på 2,6 millioner kroner.

Men selvom hun forsøgte at komme videre og få en uddannelse, skabte straffeattesten bekymrede miner hos både uddannelsesinstitutioner og arbejdsgivere, der egentlig gerne ville ansætte hende. Men som ikke kunne, fordi hun som social- og sundhedsassistent skal ansættes i det offentlige, hvor der er et krav til en ren straffeattest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu, hvor straffeattesten er ren, føles mulighederne uendelige.

- Min far og jeg har et ordsprog om, at man har syv gode år efterfulgt af syv dårlige år. Men jeg har doblet op, så jeg har taget 14 dårlige år, og så håber jeg virkelig, at jeg om lidt får 14 rigtig gode år.

Vi har inviteret Sofie Amalie Øster Jensen ud på en gåtur for at lade hende fortælle om det, hun også er. Offentligheden kender hende for det hun gjorde for 13 år siden.

Sagen kort

  • Sofie Amalie Øster Jensen mistede sin mor som 13-årig, hvorefter hun blev anbragt hos flere forskellige plejefamilier. Hun udviklede spiseforstyrrelser, var indlagt på psykiatrisk afdeling, og som 15-årig blev hun af Guldborgsund Kommune anbragt i botilbuddet Husmandsstedet i Præstø.
  • Som 16-årig sparkede hun 6. december 2011 en lærer på Abildhøjskolen i Præstø over skinnebenet og truede også læreren. En anden lærer fandt ud af, at Sofie Amalie Øster Jensen havde hentet en brødkniv i køkkenet.
  • 20. august 2013 kom sagen for retten. Her blev hun dømt for vold mod en tjenestemand i funktion og forsøg på "legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter", som det hedder i straffelovens paragraf 245. Retten konkluderede dog, at hun havde været utilregnelig på gerningstidspunktet og dømte hende til at undergive sig psykiatrisk behandling.
  • Ved en efterfølgende civil retssag krævede læreren 57.420 kroner i erstatning, og Sofie Amalie Øster Jensen blev dømt til at betale. Det gjorde hun med penge, hun havde arvet efter sin mor.
  • Men et halvt års tid efter konflikten på skolen var læreren gået ned med stress i en sådan grad, at hun endte med at gå på førtidspension. Erstatningsnævnet tilkendte hende også en erstatning, som i første omgang blev betalt af politiet. Men efterfølgende krævede politiet, at Sofie Amalie Øster Jensen skulle betale.
  • I første omgang drejede det sig omkring 800.000 kroner, men i takt med, at læreren blev tilkendt yderligere erstatning, voksede beløbet. 
  • 22. september 2022 mødte hun i retten, stævnet af Civilstyrelsen, der nu krævede 2,5 millioner kroner. Styrelsen argumenterede for, at Sofie Amalie Øster Jensen skulle betale, fordi det var hendes skyld, at læreren havde mistet sin arbejdsevne.
  • Hun havde ikke råd til en advokat, og hendes anmodning om at få fri proces blev afvist af Civilstyrelsen, så hun måtte føre sagen selv. Og retten gav Civilstyrelsen medhold. Inklusive sagsomkostninger blev hun dømt til inden 14 dage at betale 2.657.864,79 kroner.
  • Det har hun ikke gjort, og i dag er hendes gæld opgjort til knap 3,7 millioner kroner.

Men nu er straffeattesten ren. Hun har færdiggjort sin uddannelse, og hun er hele verden for sin treårige datter, Alba.

Så hvordan er hendes verden?

Må låne sig til en bil

Selvom hendes straffeattest er ren, står Sofie Amalie Øster Jensen stadig i gæld til staten på grund af en stor erstatning. Og gælden kører derudad med renters rente.

Jeg har doblet op, så jeg har taget 14 dårlige år, og så håber jeg virkelig, at jeg om lidt får 14 rigtig gode år.

Sofie Amalie Øster Jensen

Hun kan ikke eje et abonnement på Netflix. Hun kan ikke sælge ud af det børnetøj, som datteren vokser fra. Hun kan ikke eje sit eget mobilabonnement.

Læs også: Dømt til at betale 2,6 millioner: Kommunen begik fejl

Hvis hun skal nogen steder, for eksempel på arbejde eller til et ridestævne, er hun afhængig af at kunne låne sin fars bil. Og det er så sikkert som Amen i kirken, at hun bagefter bliver ringet op af folk fra Gældsstyrelsen, der ønsker en forklaring på, hvorfor hun har købt benzin på en tankstation, når hun ikke har en bil.

Hun kommer formentlig aldrig til at kunne tilbyde sin datter en selvfinansieret base med et hus, en bil og en årlig ferie til Thailand.

- Det kunne være dejligt med 14 dage et sted, hvor vi ikke kender nogen. Ingen kan spørge os om noget. Vi ville bare forlade hverdagen og ikke blive mindet om den gæld.

For hun bliver mindet om den hver eneste dag; Når hun ser en børnefamilie gå ind i deres bil, eller når en veninde laver et opslag på sociale medier: "Nu er rejsen bestilt".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er altid en plan B

- Jeg har lært at acceptere det og leve med, at jeg ikke kan gøre noget ved det. Så jeg laver altid en plan B. Kan jeg ikke tage min datter med ud at rejse, hvad kan jeg så give hende af gode oplevelser?

De rider af og til ture sammen i skoven på en hest, de kan låne på rideskolen, og tager mad med, som kan laves over bål. De tager på en campingferie eller til Knuthenborg eller Lalandia, hvor de har årskort.

Når alt ser sort ud, og hun får et afslag eller møder en potentiel kæreste, der ikke vil leve med hende på grund af hendes gæld, så tænker hun tilbage på tiden for 13 år siden.

- Dengang gjorde jeg det bedste, jeg kunne, med de evner og den viden, jeg havde. For der var ikke nogen til at hjælpe mig. Jeg skal ikke bebrejde mig selv. Jeg skal heller ikke bebrejde dem (kommunen, red.), for de vidste heller ikke bedre. Jeg levede et hårdt liv, men det vil jeg ikke mere. Jeg skal se fremad nu.

  • Sofie Amalie Øster Jensen har færdiggjort sin uddannelse og arbejder nu på at finde et godt job som social- og sundhedsassistent. Men hun er nødt til at tage flere ekstravagter, hvis hun skal have penge på kontoen, når Gældsstyrelsen har trukket sin del. Foto: Maria Glasius Lange
Annonce
Guldborgsund

Vågen sommerfugleekspert forhindrede forurening

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Guldborgsund

Stor interesse for over 250 år gammel bygning

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

112

Her er forældrenes forklaring om den skæbnesvangre dag i babydrabssagen

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Guldborgsund

Vågen sommerfugleekspert forhindrede forurening

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

Guldborgsund

Efter flere års venten: Nu sker der noget med havnefronten

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Annonce
Annonce
Lolland

- Nu begynder vores nye virkelighed så småt at ramme os

Femern

Stort skridt: Nu er den under vand

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Politik

- Wow, hvad fik du nu sagt ja til, Mark?

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale