BIILEDSERIE OG VIDEO: Den Store Tarteletdyst fik heldigvis masser af solskin og masser af opbakning til de mange festlige indslag på Torvet fredag eftermiddag.
SAKSKØBING En tarteletvinder af marcipan, mandler og rabarber. Brun sovs nedsvælget i rekordtid. Et lokalt Guinness-rekordforsøg med en saks. En Søren Østergaard i topform som Bager Jørgen - dog med problemer med at kønsbestemme tarteletter - og eksempelvis en Guld Puch Maxi til kendiskok Umut Sakarya som en gave fra byen.
Jovist, der var i den grad bagt op til folkefest på Torvet i Sakskøbing fredag eftermiddag. Og en folkefest blev det. I strålende solskin, med masser af sprit, flittige besøg af ordensmagten og venlige opfordringer fra scenen til hele tiden at huske at holde god afstand mellem hinanden. Der blev også fundet en lokal tartelet-vinder i skikkelse af Inge Pilt Olsen, som med en smagfuld sammensætning af rabarber, maripan og mandler samt andet godt løb med den fornemme hæder. Desværre var der ikke så mange at dyste med, da Inge Pilt Olsen var eneste deltager i tarteletdysten. Men som indpiskeren Claus Meyer vendte det fra scenen:
- Det havde været værre, hvis der var nul deltagere.
Men mon ikke den hurtigt sammensatte første udgave af Den Store Tarteletdyst får endnu mere fyld, saft og kraft på næste års udgave?
- Denne amatørkonkurrence bliver den første i en 100 år lang tradition, lød det i hvert fald lovende fra konferencier Claus Meyer på en dag, hvor alt flaskede sig for arrangørerne.
Det gjorde det også for projektmager Stine Pilt Olsen og de frivillige kræfter fra Sakskøbing Håndværker & Industriforening samt Den Gamle Smedje. Her var der nemlig arbejdet på at frembringe intet mindre end verdens længste saks. Om to til seks uger bliver det i øvrigt meldt tilbage, om Sakskøbing-saksen på hele 3,63 meter i længden får æren af at tage titlen som den nye udgave af verdens længste saks.
Helt styr på sagerne må man også sige, at den lokale Henrik "Store" Larsen havde i den sovsekonkurrence, som udviklede sig til en ren parade-nedsvælgning af den gode opbagte kandesovs.
- Så hurtigt har jeg aldrig set nogen gøre det før, udbrød Umut Sakarya, der med egne ord ellers har arrangeret bruns sovs-konkurrencer masser af gange.
Med tiden 3 minutter og 3 sekunder lykkedes det Larsen fra Sakskøbing at tylle to liter brun sovs af den gode fede slags samt et pænt stort glas Fernet Branca, som også gav en helt selvstændig præmie i form af et restaurantbesøg på Guldkroen for to personer. Men naturligvis gav rekordtiden - omkring ti minutter hurtigere end nogen anden før har gjort det i Umut Sakaryas tidligere sovsekonkurrencer - også en præmie. Her var der vinpræmie fra Ebbe Frahms 2010 Vin og Velsmag.