Der er store smil i Maglebrænde Slagterforretnings vindue. Nu er det anden gang i træk, at Fødevarestyrelsen har været forbi uden anmærkninger, og ifølge Klaus Ove Pedersen, der er slagtermester, har de "strammet op, og der er kommet styr på det."
Men det har været et hårdt halvår. På grund af problemerne med hygiejne og rengøring har Fødevarestyrelsen flere gange lukket forretningen, og det har ifølge Klaus Ove Pedersen skræmt kunder væk og kostet mange penge.
En halv million i omsætning antager slagtermesteren at have mistet på et halvt år, og 30.000-40.000 kroner er gået til at betale bøderne fra Fødevarestyrelsen.
Nu kæmper forretningen en overlevelseskamp.
- Det er ikke helt sjovt, det der. Jeg skal vende strømmen med de glade smileyer. Vi skal have kunderne tilbage. Vi skal overleve, men det er svært at tjene penge i øjeblikket, siger Klaus Ove Pedersen.
Klaus Ove PedersenVi skal overleve, men det er svært at tjene penge i øjeblikket.
Rengøringsplan skal overholdes
Den gamle slagterforretning har i generationer langet bøffer over disken. Men i værste fald betyder kundemanglen, at forretningen fra 1930'erne må dreje nøglen om. Det vil Klaus Ove Pedersen gøre alt for at undgå.
- Vi har en rengøringsplan, som skal holdes, og så er den ikke meget længere. Vi tjekker, om noget er gået i stykker og gør alt, hvad vi kan. Folk har handlet her i generationer, og det skal de gerne blive ved med, siger han.
Kunderne siver væk, og det er ikke kun problemerne med hygiejnen, som betyder, at mange har valgt at handle andre steder. Også konkurrencen med supermarkederne udfordrer slagterforretningen.
- Det er ikke nemt at hamle op med, når de sælger svinekam for 16 kroner kiloet. Det kan jeg ikke hamle op med, og det kvæler forretningen, siger han.
Holdt åbent alligevel
De to glade smileyer kommer efter en længere række af misfornøjede udtryk. Før slagterforretningen fik den første glade, var mundvigene vendt den modsatte vej. Slagterforretningen fik nemlig en sur smiley.
Slagterforretningen havde forbud mod produktion og markedsføring, men da den tilsynsførende kørte forbi butikken, skiltede den med at holde åbent, og den tilsynsførende kunne se mennesker gå ind i slagteren.
- Det er desværre rigtigt. Der var en bestilling fra en kunde, der kom fra Nordsjælland, siger Klaus Ove Pedersen.
Han fortæller, at han ikke vidste på forhånd, at kunden ville komme og hente kødet, og at han fik en bøde på 10.000 kroner af Fødevarestyrelsen.
Mange kommer nordfra
Udover at holde åbent, når slagterforretningen havde forbud mod det, har der gentagne gange været problemer med hygiejnen, og Klaus Ove Pedersen erkender, at det ikke har "lignet en hospitalsstue hele tiden."
Kommer det til at ligne en hospitalsstue i fremtiden?
- Vi gør det så godt, vi kan, og så kan vi ikke gøre mere. Hvis der er problemer, får vi det ordnet. Kunderne skal komme og handle. Vi skal vende det til en sund forretning. Der kommer mange nordfra, og varerne er i orden. Jeg har aldrig hørt klager, siger Klaus Ove Pedersen. Ifølge slagtermesteren er det kvalitets føde- og madvarer, slagterforretningen på Falster sælger.